Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Mετά την εκρηκτική άνοδο ήλθε η πτώση



Δυστυχώς επαληθεύτηκε η γνωστή λαϊκή ρήση «ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη». 
Μετά τη θεαματική άνοδο του δείκτη κατά τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών της Δευτέρας, άνοδος που έδωσε μία ανάσα στην χειμαζόμενη ελληνική χρηματαγορά, η συνεδρίαση της Τρίτης ήταν απογοητευτική. 
Ο δείκτης κατρακύλησε και πάλι για να σταματήσει στο -4,82%, στις 958,12 μονάδες, δείχνοντας πως τα καλά νέα από τη συγχώνευση της ALPHA BANK με την EUROBANK δεν ήταν αρκετά για να αλλάξουν καταλυτικά το οικονομικό κλίμα και την αρνητική ψυχολογία των επενδυτών. Η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 126,76 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι επενδυτές οι οποίοι έσπευσαν την Δευτέρα να προμηθευτούν τραπεζικές μετοχές που σημείωναν άνοδο, επέτειναν τη ζήτηση τη στιγμή που η προσφορά ήταν περιορισμένη με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών των μετοχών. 
Στη συνέχεια άρχισαν να αγοράζουν μετοχές άλλων κλάδων, κατ’ αρχήν εκείνων υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά θετικό με τον γενικό δείκτη να εκτινάσσεται στα ύψη, για πρώτη φορά μετά από μία μεγάλη περίοδο καθόδου. 
Η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών επηρέασε κατά ορισμένους ειδικούς ακόμη και την Wall Street. Υπερβολή; Πιθανότατα. Οι διεθνείς αναλυτές σημειώνουν πως η δημοσιοποίηση των δεικτών ανεργίας στις ΗΠΑ, οι οποίοι είναι θετικοί, ώθησαν το χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης σε άνοδο. Το ράλι στο Χ.Α. ωστόσο δεν συνεχίστηκε και την Τρίτη. Οι επενδυτές της προηγούμενης ημέρας έσπευσαν να ρευστοποιήσουν ώστε να διασφαλίσουν τα κέρδη τους, ενώ εκείνοι οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί όταν ο δείκτης του ΧΑ είχε φθάσει στο ψυχολογικό φράγμα των 1000 μονάδων (δηλαδή πολύ πρόσφατα) και είδαν τον δείκτη να συνεχίζει την πτώση, έσπευσαν να απεγκλωβιστούν έστω και χωρίς σημαντικά κέρδη.
Αναλυτικά η κίνηση των μετοχών στη συνεδρίαση της Tρίτης
«Λογικεύθηκαν απότομα» οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο αναγκάζοντας σε έντονα πτωτικές επιδόσεις το γενικό δείκτη, αλλά και τον τραπεζικό.
Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, απεγκλωβισμού στην περιοχή γύρω από τις 1000 μονάδες, αλλά και τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται για το ‘α εξάμηνο από τις εισηγμένες επέβαλαν εντυπωσιακή πτώση, παρά τη συνεχιζόμενη ευφορία από το πρόσφατο τραπεζικό deal. 
Ο όγκος και ο τζίρος ήταν ικανοποιητικοί αφού κινήθηκε στα 120-130 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έφθασε αυτό.
Στη σύνθεση του τραπεζικού δείκτη, που υποχώρησε 6,76% στις 629,56 μονάδες μετά από διακύμανση 113,60 μονάδων ή 16,83% (!), τα υψηλότερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς και Τ.Τ. ενισχυμένες 5,56% και 4,41% στα 0,76 και 1,42 ευρώ αντίστοιχα. Σε θετικό έδαφος ακολούθησαν και οι Attica Bank και Proton Bank με άνοδο 3,70% και 3,13%, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ολοκλήρωσε με κέρδη 1,62% στα 2,51 ευρώ. Στον αντίποδα οι Τρ. Κύπρου και Eurobank υποχώρησαν 19,33% και 13,84% στα 1,21 και 1,93 ευρώ αντίστοιχα, ακολούθησε με απώλειες 10,81% η Marfin Popular Bank (στα 0,33 ευρώ), ενώ ο τίτλος της ΕΤΕ ολοκλήρωσε στα 3,37 ευρώ με πτώση 6,13%.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες «οι βασικοί κίνδυνοι (υποβαθμίσεις, ρευστότητα, ύφεση) που επηρεάζουν την ελληνική οικονομία δεν έχουν εξαλειφθεί ή περιοριστεί και ο βαθμός επιφυλακής θα πρέπει να παραμένει αυξημένος».
Την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,82% στις 958,12 μονάδες, παρά τα κέρδη 2,59% στην έναρξη των συναλλαγών και αφού βρέθηκε ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί έως και 5,01%.
Στο ταμπλό συνολικά 113 μετοχές έκλεισαν τη διαπραγμάτευση με απώλειες, 47 ενισχύθηκαν και 120 παρέμειναν αμετάβλητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου