Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Εθισμός στο αλκοόλ


neΤο αλκοόλ  θεωρείται υπεύθυνο για 34.000 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο λόγω των βλαβών που προκαλεί στον οργανισμό, καθώς επίσης και πολλοί άλλοι θάνατοι οφείλονται στην έμμεση επίδραση του αλκοόλ στους άλλους.
Τι είναι το αλκοόλ;
Το αλκοόλ είναι ένα κατασταλτικό υπνωτικό φάρμακο που καταπραΰνει το κεντρικό νευρικό σύστημα κάνοντας το άτομο να νιώθει πιο χαλαρό. Οι περισσότεροι ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο πίνουν αλκοόλ με μέτρο και σε κοινωνική βάση αντλώντας μεγάλη ευχαρίστηση απ’ αυτό. Ωστόσο, περίπου ένας στους πέντε άνδρες και μία στις επτά γυναίκες πίνουν τακτικά περισσότερο απ’ όσο προτείνει το Υπουργείο Υγείας και είναι απολύτως ασφαλές για την καλή υγεία. Αυτό είναι από μια μέχρι δύο ή τρεις μονάδες αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες και ως και τρεις με τέσσερις μονάδες αλκοόλ ημερησίως για τους άνδρες με ανώτατο όριο 14 μονάδες εβδομαδιαίως για τις γυναίκες και 21 μονάδες εβδομαδιαίως για τους άνδρες. Μια μονάδα αλκοόλ ισούται με το ήμισυ μιας πίντας της συνηθισμένης απλής μπίρας, μ’ ένα μικρό ποτήρι κρασί ή μ’ ένα σφηνάκι.
Οι βραχυπρόθεσμες επιδράσεις του αλκοόλ
Οι βραχυπρόθεσμες επιδράσεις του αλκοόλ εξαρτώνται από την ποσότητα που καταναλώνεται και μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο και από τη μία κατάσταση στην άλλη.  Το κύριο αποτέλεσμα συνβαίνει στον εγκέφαλο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε:
  • Κακή εκφορά λόγου
  • Απώλεια συντονισμού
  • Αστάθεια όταν στέκεστε ή περπατάτε
  • Μειωμένη προσοχή και κρίση
  • Απώλεια αναστολής
  • Υπνηλία
Σχετικά χαμηλές δόσεις αλκοόλ χαλαρώνουν το χρήστη κάνοντάς τον πιο ομιλητικό και ζωηρό. Μεγαλύτερες δόσεις οδηγούν σε μη συντονισμένες κινήσεις, μειωμένη λήψη αποφάσεων και υπνηλία.  Οι καταθλιπτικές επιπτώσεις του αλκοόλ στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου - ιδιαίτερα εκείνων που προκαλούν διαταραχές στην κρίση - είναι οι κύριοι λόγοι που καλύτερα ν’ αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ κατά την οδήγηση και να μην υπερβαίνεται το όριο.
Η μακροχρόνια επίδραση του αλκοόλ
Οι σωρευτικές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ειδικά όταν συνδέεται με κακή διατροφή, επηρεάζουν κάθε μέρος του σώματος. Οι δύο κύριες περιοχές της ζημίας είναι το συκώτι και το νευρικό σύστημα. Το συκώτι μπορεί προοδευτικά να καταστραφεί μέσα από μια ασθένεια γνωστή ως κίρρωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια, καρκίνο του ήπατος ή θάνατο. Το νευρικό σύστημα μπορεί να υποστεί βλάβη σε πολλά επίπεδα. Βλάβες στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσουν την πνευματική λειτουργία και ν’ αυξήσουν τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης, να προκαλέσουν σύγχυση και άνοια .  Βλάβη στο περιφερικό νευρικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ισορροπίας, αδυναμία, μούδιασμα στα πόδια και τα χέρια, τρόμο και τύφλωση.  Ο αλκοολισμός συνδέεται και με τον διαβήτη, τη φλεγμονή του παγκρέατος, την εσωτερική αιμορραγία, την αποδυνάμωση της καρδιάς, την υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης είναι επιβλαβής για το έμβρυο.
Τα συμπτώματα της εξάρτησης από το αλκοόλ
Όταν κάποιος εξαρτάται ή εθίζεται στο αλκοόλ:
  • Νιώθει πολύ έντονα την ανάγκη να πιει.
  • Μπορεί να πιεί λίγο μετά το ξύπνημα για να μειώσει τα συναισθήματα της στέρησης απ’ το αλκοόλ.
  • Αναπτύσσει μειωμένη ικανότητα να ελέγχει τη συχνότητα και τη χρήση του αλκοόλ.
  • Οργανώνει τον τρόπο ζωής τους γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ.
Ο Δρ. Τρίσα Μακνέρ αναθεώρησε αυτό το άρθρο τον Μάρτιο του 2010.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου