Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Η «Ειρήνη» τρομοκρατεί τη Νέα Υόρκη


Δραματικό ήταν το διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, προς τους κατοίκους των ανατολικών ακτών, ο οποίος εμφανώς ανήσυχος τους κάλεσε να αυτοπροστατευτούν από τον επερχόμενο τυφώνα «Αϊρίν» που τον χαρακτήρισε μάλιστα ιστορικό. Το ύψος των κυμάτων που θα προκαλέσει ο τυφώνας αναμένεται να φτάσουν τα 2,5 μέτρα. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι μεγάλο κομμάτι του Μανχάταν θα καλυφθεί από νερό και ενδεχομένως τα κύματα φτάσουν μέχρι το σημείο μηδέν «ground zero», όπως ονομάστηκε η περιοχή, όπου έστεκαν οι περίφημοι δίδυμοι πύργοι, πριν την επίθεση της 11η Σεπτεμβρίου.
Ο τυφώνας «Αϊρίν» είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και καταστροφικός και πρέπει οι πολίτες να τον πάρουν σοβαρά, προειδοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα λίγες ώρες πριν από το πέρασμα του τυφώνα, ο οποίος πλησιάζει τις ακτές των ΗΠΑ και πρόκειται να χτυπήσει σε περιοχές όπου ζουν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί.
Βάσει των ενδείξεων πρόκειται για έναν πρωτοφανούς έντασης τυφώνα, επισήμανε, και ζήτησε από όσους πολίτες βρίσκονται στις περιοχές από όπου θα περάσει η Αϊρίν να προετοιμαστούν τώρα και να εκκενώσουν τις περιοχές. Στις περισσότερες συνοικίες θα σημειωθούν εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων, Μπιλ Ριντ, δήλωσε ότι οι άνεμοι του κυκλώνα, που θα πλήξει τη Βόρεια Καρολίνα το απόγευμα, θα κινηθούν στη συνέχεια προς τη Νέα Αγγλία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον ο Ομπάμα
Η ανησυχία των Αμερικανών είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο δήμαρχος της μεγαλούπολης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, διέταξε την άμεση απομάκρυνση των κατοίκων που μένουν σε περιοχές με μικρό υψόμετρο πριν από την έλευση της Αϊρίν. Δίχως καμία καθυστέρηση, ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά το διάγγελμά του, ανακοίνωσε την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον (αντί για το Σάββατο) από το Μάρθας Βίνγιαρντ, όπου έκανε διακοπές με την οικογένειά του. Άλλωστε οι Αμερικανοί έζησαν τον δικό τους εφιάλτη τον Αύγουστο του 2005 όταν ο τυφώνας Κατρίνα σάρωσε τα πάντα στο διάβα του με αποκορύφωμα τις ανυπολόγιστες καταστροφές, μετατρέποντας τη Νέα Ορλεάνη σε μία πόλη-φάντασμα.

Άνοιξαν τα καταφύγια στο «Μεγάλο Μήλο»

Πενήντα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανό να βρεθούν στο δρόμο του τυφώνα, από τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα μέχρι το Ακρωτήρι Κοντ, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι απομακρύνονται από τις εστίες τους σε διάφορες πόλεις, περιλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον. Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος του «Μεγάλου Μήλου», Μάικλ Μπλούμπεργκ, δήλωσε ότι η απομάκρυνση, που αφορά περισσότερους από 250.000 ανθρώπους, θα ξεκινήσει μόλις ανοίξουν τα καταφύγια στις 21:00 ώρα Ελλάδος (18:00 GMT).
«Δεν έχουμε πραγματοποιήσει ποτέ ξανά στο παρελθόν υποχρεωτική εκκένωση και δεν θα το κάναμε τώρα αν δεν πιστεύαμε ότι αυτή η καταιγίδα μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή», ανέφερε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, προσθέτοντας ότι από το Σάββατο το μεσημέρι όλα τα μέσα μεταφοράς θα σταματήσουν να λειτουργούν.
 Η επέλαση του τυφώνα
Αφού πέρασε από την Καραϊβική και τις Μπαχάμες, η Αϊρίν κινείται προς τις ΗΠΑ. 
Οι άνεμοι που προκαλεί φτάνουν τα 165 χιλιομέτρα την ώρα, δεν αποκλείεται όμως να ενισχυθεί και πάλι σε κατηγορία 3 πριν το Σάββατο. Στη Νασό, την πρωτεύουσα των Μπαχάμες, ήδη πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Στο Πουέρτο Ρίκο, οι αρχές ανέφεραν την Τρίτη το θάνατο ενός 62χρονου ενώ στο νησί έμειναν χωρίς ηλεκτρικό περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά. 
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους στη Δομινικανή Δημοκρατία εξαιτίας του τυφώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου