Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Η σοκολάτα προκαλεί σπυράκια – λέει ο σοφός λαός


Το γιαούρτι βοηθάει στα εγκαύματα απ’ τον ήλιο. Χωρίς τσιρότο οι πληγές θεραπεύονται πιο γρήγορα. Και η σοκολάτα προκαλεί σπυράκια. Τα έχουμε ακούσει όλα; Πολλοί ορκίζονται ότι αυτά τα παλιά γνωμικά ισχύουν. Όμως, τι αληθεύει; Η πραγματικότητα μπορεί να διαφέρει, λένε οι ειδικοί. Υπάρχουν κι άλλοι αρνητικοί παράγοντες: το άγχος, το κάπνισμα ή η ηλιοθεραπεία. Οι μύθοι που κυκλοφορούν σχετικά με το δέρμα δεν αληθεύουν πάντα και μπορούν να είναι επιβλαβείς ακόμα και για την υγεία, ισχυρίζονται οι ειδικοί που συμμετείχαν στην εκστρατεία πρόληψης της υγιεινής του δέρματος σύμφωνα με το νόμο υγείας και ατυχημάτων. Μύθοι όπως «Η σοκολάτα προκαλεί σπυράκια» δεν ισχύουν. Οι εναλλακτικές ιδέες είναι καλύτερες για την υγεία.
«Η σοκολάτα προκαλεί σπυράκια»
Το ότι εμφανίζονται σπυράκια εξαιτίας της σοκολάτας είναι λάθος. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά καμιά συνάφεια ανάμεσα στην κατανάλωση σοκολάτας και στο ακάθαρτο δέρμα. Τα σπυράκια προκαλούνται λόγω των κλειστών πόρων του δέρματος και της πλεονάζουσας παραγωγής λιπαρότητας. Η ακμή δεν έχει καμιά σχέση με την ακατάλληλη διατροφή. «Για τα σπυράκια είναι κυρίως η ορμονική ισορροπία υπεύθυνη» ισχυρίζεται η Δρ. Μπεατρίξ Γκρον του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου ΒΚΚ. «Ωστόσο, η ανθυγειινή διατροφή όπως τα πολλά λιπαρά, η ζάχαρη και το αλκοόλ, καθώς επίσης και η λιγοστή πρόσληψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη σύνθεση του δέρματος. Αλλά αυτό είναι μόνο ένας παράγοντας επίδρασης στην υγειινή του δέρματος». Γι’ αυτό το λόγο συμβουλεύει μαζί με την υγιεινή διατροφή την έκθεση στον καθαρό αέρα, τις επαρκείς ώρες ύπνου και την καθημερινή φροντίδα του δέρματος για μια φρέσκια εμφάνιση. Αντιθέτως, το άγχος, το κάπνισμα και η εκτεταμένη ηλιοθεραπεία θα πρέπει ν’ αποφεύγονται.
 «Οι πληγές επουλώνονται καλύτερα χωρίς τσιρότο»
Επίσης, δεν αληθεύει ούτε ο μύθος «Οι πληγές θεραπεύονται πιο γρήγορα χωρίς τσιρότο». Δεν υπάρχει καμιά επιτάχυνση θεραπείας πληγών ούτε μέσω του καθαρού αέρα ούτε μέσω του τσιρότου σύμφωνα με τη Μπεατρίξ Γκρον. Οι πληγές επουλώνονται λόγω των λειτουργιών άμυνας και αυτοθεραπείας του οργανισμού. Στις μικρές πληγές δεν είναι υποχρεωτικά απαραίτητο το τσιρότο. Ωστόσο, οι επίδεσμοι προστατεύουν απ’ τους εξωτερικούς φυσικούς, χημικούς και μηχανικούς παράγοντες. Συχνά, οι επίδεσμοι επικαλύπτονται με αντιβακτηριακό εμποδίζοντας έτσι την πληγή να μολυνθεί περισσότερο. Μεγαλύτερες, χρόνιες και κακώς φροντισμένες πληγές κλείνουν ιδιαίτερα καλά με ειδικούς υγρούς επιδέσμους. Για τη γρήγορη επούλωση των πληγών προϋπόθεση είναι το δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, εξαιρετικά σκόπιμος είναι ο αντιτετανικός εμβολιασμός προς αποφυγή μόλυνσης των πληγών.
 «Το γιαούρτι βοηθά στα εγκαύματα απ’ τον ήλιο»
Επίσης, δεν ισχύει ότι το γιαούρτι βοηθά στα εγκαύματα απ’ τον ήλιο. Σίγουρα, το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει δροσίζοντας λίγο τους πόνους – ωστόσο, προσοχή: Το δέρμα που φέρει εγκαύματα έχει ξηρότητα λόγω του ήλιου και είναι πολύ ευαίσθητο, και το γιαούρτι δεν περιέχει καμιά θεραπευτική ουσία σύμφωνα με την Δρ. Γκρον. «Αντίθετα, τα υπάρχοντα φύτρα μπορούν να επιφέρουν μεγαλύτερο ερεθισμό και μάλιστα να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.» Θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα τζελ ενάντια στα εγκαύματα και τις πληγές με καταπραϋντική επίδραση και μια αναπλαστική αλοιφή πανθενόλης  ή στα ελαφρότερα εγκαύματα ένα συμβατό προϊόν για μετά τον ήλιο.
Ακόμα καλύτερα θα ήταν ν’ αποφεύγετε την έντονη ηλιακή ακτινοβολία και να παίρνετε προληπτικά μέτρα φορώντας τα κατάλληλα ρούχα και αντιηλιακή κρέμα, για να μην προκληθούν εγκαύματα απ’ τον ήλιο.
Πηγή:
Dba: Schokolade macht Pickel – sagt der Volksmund.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου