Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Καφές εναντίον τσαγιού: Πού διαφέρουν;


Καθημερινά εκατομμύρια Αμερικανοί ξεκινούν τη μέρα τους μ’ ένα φλυτζάνι φρέσκο καφέ. Είναι μια συνήθεια που έχουμε όλοι μας. Δεν το σκεφτόμαστε ούτε ρωτάμε γιατί. Απλά, σηκωνόμαστε απ’ το κρεβάτι και τον πίνουμε, έτσι κατά κάποιο τρόπο ο καφές είναι περισσότερο ένα κομμάτι πολιτισμού παρά ένα αναψυκτικό. Η κομψή και ζεστή ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στις περισσότερες καφετέριες παρέχει ένα αίσθημα οικειότητας που κάνει το ρόφημα διπλά ελκυστικό. Δε χρειάζεται να είσαι ενήλικος για να τον απολαύσετε. Φυσικά, έχει υπέροχη γεύση, αλλά είναι καλό για εσάς όσο σας κάνει καλό.
Οφέλη του καφέ για την υγεία
Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο καφές είναι ευεργετικός για την πρόληψη μιας ποικιλίας ασθενειών. Όταν προστίθεται στην καθημερινή διατροφή λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό κι έχει παρόμοιες λειτουργίες μ’ ένα ένα συμπλήρωμα διατροφής.
  Οι τακτικοί καταναλωτές καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη 
    τύπου 2.
  Οι τακτικοί καταναλωτές καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν τη νόσο του   
    Πάρκινσον.
  Οι τακτικοί καταναλωτές καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από
    άνοια.
Έχει γίνει σημαντική έρευνα για την υποστήριξη της χρήσης του καφέ στην πρόληψη του διαβήτη. Μελέτες  σε βάθος έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τ’ αποτελέσματα είναι «σταθερά». Ο καφές χωρίς καφεΐνη έχει ερευνηθεί κι αυτός και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είχε τα ίδια οφέλη με τον κανονικό καφέ. Σε μια μελέτη, πάνω από 100.000 άνθρωποι έπιναν καφέ πάνω από πέντε φορές την ημέρα. Τ’ αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτή η ομάδα είχε 35 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες ν’ αναπτύξει διαβήτη απ’ όσες όσοι δεν πίνουν καφέ ή από εκείνους που πίνουν μόνο ένα δυο φλιτζάνια την ημέρα. Εκείνοι που έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια υπήρχε 28 τοις εκατό μείωση στη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη.
  Ο καφές είναι αντιοξειδωτικός.
  Ο καφές είναι γνωστό ότι έχει τεράστια οφέλη για την καρδιά.
  Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι είναι καλύτερα να καταναλώνεται κατά τη   
    διάρκεια της ημέρας αντί μονομιάς.
Τ’ αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσεις τις ελεύθερες ρίζες, παίζουν τεράστιο ρόλο στην πρόληψη κατά του καρκίνου κι επίσης βοηθούν στη διαδικασία κατά της γήρανσης. Αποτελούν συστατικά σε κρέμες για το δέρμα και χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των ρυτίδων.
Μέτρα προφύλαξης στην κατανάλωση του καφέ
Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί όταν καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες καφέ. Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη δεν είναι και τόσο συνετή επιλογή για όσους έχουν υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης, τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές πρέπει να προσέχουν όταν πίνουν καφέ. Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση καφέ, αν πάσχετε από νεφρική ανεπάρκεια ή διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος.
Οφέλη του τσαγιού για την υγεία
Το τσάι είναι εξίσου δημοφιλές, αν όχι περισσότερο, με τον καφέ. Έχει μια ξεχωριστή ιστορία κι εκτίμηση σε πολλές χώρες. Τα δυο ποτά μοιάζουν πολύ στα συστατικά και στη σύνθεση. Για παράδειγμα, και τα δύο είναι φυσικά ποτά φτιαγμένα από τα πράγματα που καλλιεργούνται στη γη. Και τα δύο μοιράζονται ένα μοναδικό δεσμό, με την έννοια ότι δεν προέρχονται από ένα φρούτο. Το τσάι περιέχει, επίσης, μερικές από τις θρεπτικές ουσίες του καφέ.
  • Το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά.
  • Το λευκό τσάι θεωρείται ότι έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά απ’ οποιοδήποτε άλλο τσάι.
  • Το μαύρο τσάι περνά από τις περισσότερες χημικές διεργασίες.
  • Τα φρέσκα βότανα τσαγιού θεωρούνται ότι έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από το εμφιαλωμένο τσάι.
  • Το τσάι περιέχει φθόριο που κάνει καλό στα οστά και στα δόντια.
  • Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το τσάι αυξάνει τον μεταβολισμό.
  • Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μετριάσει τη σοβαρότητα του γλαυκώματος κι άλλων παθήσεων των ματιών ή άλλων ασθενειών.
  • Το τσάι περιέχει περίπου τη μισή ποσότητα καφεΐνης, όπως ο καφές.
Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε για την κατανάλωση του τσαγιού είναι ότι δεν παράγονται όλα τα είδη με τον ίδιο τρόπο. Με άλλα λόγια, κάθε είδος τσαγιού έχει τα δικά του θρεπτικά οφέλη. Φυσικά, υπάρχουν μερικά πλεονεκτήματα που είναι τα ίδια σε όλους τους τομείς. Για παράδειγμα, όλα τα είδη περιέχουν αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, κάθε ένα περιέχει διαφορετικά είδη και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά μοναδικά για το φυτό απ’ το οποίο προέρχεται το τσάι.
Μέτρα προφύλαξης στην κατανάλωση του τσαγιού
Όταν πίνετε τσάι πρέπει να θυμάστε την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη. Το τσάι έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και δεν πρέπει να καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες χωρίς την επίβλεψη ενός γιατρού ή χωρίς την έγκρισή του. Επίσης, εκείνοι που έχουν νεφρική ανεπάρκεια θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση του τσαγιού.
Σημαντικές αλήθειες για το τσάι
  • Πάνω από το ήμισυ της ποσότητας του τσαγιού που καταναλώνεται σήμερα είναι το παγωμένο τσάι. Δυστυχώς, αυτό το τσάι δεν έχει την ίδια θρεπτική αξία με το φρέσκο ​​ζεστό τσάι.
  • Το τσάι θα πρέπει να βράζεται από 3 έως 5 λεπτά, ώστε ν’ αναδείξει τις πολυφαινόλες.
  • Το τσάι έχει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται χωρίς κρέμα ή ζάχαρη.
  • Το πράσινο κι άσπρο τσάι θεωρούνται από τις πιο υγιεινές ποικιλίες, επειδή απαιτούν την ελάχιστη επεξεργασία.
  • Τα περισσότερα βότανα τσαγιού στην πραγματικότητα δεν είναι τσάι. Είναι κατασκευασμένα από λουλούδια και δεν έχουν απαραίτητα τα ίδια οφέλη με τ’ άλλα είδη τσαγιού. Είναι εγχύσεις βοτάνων και λουλουδιών. Σωστά αναφέρονται επομένως ως αφεψήματα.

Πηγή:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου