Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΕΛΛΑΔΑ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


                                  Ελλάδα
Συγκέντρωση-συζήτηση πραγματοποιούν στον χώρο του Λευκού Πύργου οι «Αγανακτισμένοι» της Θεσσαλονίκης, καταθέτοντας, μεταξύ άλλων, προτάσεις για τη στάση που θα κρατήσουν κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής επίσκεψης στη ΔΕΘ.
Δύο άτομα άνω των 65 ετών που έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα έχασαν τη ζωή τους από τον ιό του Δυτικού Νείλου, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Εντωμεταξύ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 46 σε όλη τη χώρα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε αργά το μεσημέρι ολόκληρη περιοχή νοτίως της Λευκίμης Έβρου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ανεξέλεγκτη συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η φωτιά έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 30.000 στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες.
Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με το ρόλο και την εμπλοκή μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) στην υλοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας κατέθεσαν 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Δεν έχουν ενιαία στάση οι ακαδημαϊκοί για τα μέτρα που εφαρμόζονται άμεσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αρκετοί θεωρούν θετική την αλλαγή για την εκλογή του πρύτανη από το σύνολο των διδασκόντων κάθε ιδρύματος, αλλά πολλοί εκτιμούν ότι δεν είναι αρκετή να αμβλύνει τις απόψεις τους περί «αντιδραστικών» διατάξεων. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνουν γενικές συνελεύσεις σε πολλές σχολές, προκειμένου να ενημερωθούν οι καθηγητές για τις εξελίξεις ενώ την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων.
                                  Κόσμος
Σφοδρές μάχες και έρευνες από σπίτι σε σπίτι διεξάγουν σε συνοικίες της Τρίπολης οι αντικαθεστωτικοί καθώς υποψιάζονται ότι, μετά την κατάληψη του αρχηγείου του, ο Μουαμάρ Καντάφι κρύβεται στην Τρίπολη (ή κάπου κοντά σε αυτή) με κάποιους από τους γιους του. «Καταστρέψτε τους αντάρτες» καλεί ακόμα και τώρα τους Λίβυους ο καταζητούμενος και φυγάς Καντάφι σε νέο ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από τηλεοπτικό δίκτυο.
Ένας άνδρας 22 ετών συνελήφθη για την επίθεση με μπλε μπογιά κατά του αντιπροέδρου της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, και τοπικού πολιτικού, αναφέρει η αστυνομία.
Ο Ντομινίκ Στρος-Καν πήρε πίσω το διαβατήριό του, δύο ημέρες μετά από την οριστική άρση της ποινικής δίωξης για σεξουαλικά εγκλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε δικηγόρος του. Δεν είναι γνωστό πότε και πού θα ταξιδέψει, αν και έχει πει ότι «δεν βλέπω την ώρα να ξαναγυρίσω στη Γαλλία». Έχει εκφράσει πάντως και την επιθυμία να επισκεφτεί τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας φαίνεται ότι υπαναχωρεί από τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα σχέδια να περιορίσει την πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Twitter ή το Facebook, κατά τη διάρκεια ταραχών και περιόδων έντασης. Όπως αναφέρει ο Guardian, τα σχέδια απορρίφτηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης της υπουργού Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, με εκπροσώπους των εταιρειών που κατέχουν τα δίκτυα.
Εκατοντάδες συλλήψεις και πολλοί τραυματισμοί –και κάποιοι από αυτούς από σφαίρες– ήταν το αποτέλεσμα των συγκρούσεων της δεύτερης ημέρας της διήμερης απεργίας στη Χιλή. Τα επεισόδια σημειώθηκαν στην διάρκεια της νύχτας και επικεντρώθηκαν στο Σαντιάγο. Διαδηλώσεις και για μεταρρυθμίσεις και για δωρεάν παιδεία.
                                  Οικονομία
Πτωτική ήταν η πορεία των δεκτών στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ μέσα στο κλίμα έντονης αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία.
§  Την πολυπλοκότητα του θέματος των αυθαιρέτων και της λεπτής ισορροπίας που πρέπει να κρατηθεί, ώστε οι διατάξεις να μην προσκρούσουν στο ΣτΕ τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. «Νομικά βρισκόμαστε πάνω σε μία κλωστή» είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας αιτιάσεις βουλευτών, που, μετά τις αλλαγές και τις μειώσεις προστίμων που εξήγγειλε ο ΥΠΕΚΑ, ζήτησαν και άλλες παραχωρήσεις. Η στάση δε που κρατά μέχρι τώρα η ΝΔ δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι ίσως συναινέσει και στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα.
Οι τρεις οίκοι αξιολόγησης, Fitch, Moody’s, και Standard & Poor’s, διατηρούν την αξιολόγηση ΑΑΑ για τα χρεόγραφα της Γερμανίας, διατηρώντας τη χώρα στην ανώτατη δυνατή βαθμίδα. Οι προοπτικές της χώρας παραμένουν θετικές, λένε οι οίκοι.
                                 Αθλητισμός
ΑΕΚ και ΠΑΟΚ προκρίθηκαν στους ομίλους του Europa League, αφού έστω και δύσκολα απέσπασαν τις ισοπαλίες που χρειάζονταν σε Γεωργία και Ουκρανία αντίστοιχα. Ο «Δικέφαλος» του Νότου πήρε το 1-1 στην παράταση απέναντι στη Ντιναμό Τιφλίδας χάρη σε πέναλτι που κέρδισε ο Γκούντγιονσεν και εκτέλεσε ο Λεονάρντο. Εκείνος του Βορρά, αν και βρέθηκε να χάνει με πέναλτι στο 44’, κατάφερε να ισοφαρίσει σε 1-1 με σκόρερ τον Μπαλάφα. Και φτάνουμε στον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού που όντας... ακέφαλος διοικητικά, σπατάλησε ένα ολόκληρο ημίχρονο, βρέθηκε να χάνει από τη Μακάμπι στο ΟΑΚΑ και τελικά το...γύρισε σε 2-1, αποτέλεσμα πολύ «φτωχό» για να ανατρέψει το 3-0 του Τελ Αβίβ. Το ματς σημαδεύτηκε από επεισόδια στις κερκίδες και διακοπές στον αγωνιστικό χώρο.
Δέχθηκε γκολ στο πρώτο λεπτό, έχασε ένα τσουβάλι γκολ στο δεύτερο ημίχρονο και έπρεπε να φτάσει το 111ο λεπτό για να πετύχει η ΑΕΚ το γκολ της νίκης και να πάρει την πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Η «Ένωση» ανεδείχθη 1-1 στην παράταση με τη Ντιναμό Τιφλίδας, στη ρεβάνς των πλέι οφ, με το ματς να έχει λήξει στην κανονική διάρκεια 1-0 για τους γηπεδούχους Γεωργιανούς. Δείτε το φωτορεπορτάζ.
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε τόνισε πως οι αντίπαλοί του Ολυμπιακού δεν θα πρέπει να θεωρούν τους Πειραιώτες ως την πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρέθηκε στο Μόντε Κάρλο για την κλήρωση του Champions League και τόνισε πως ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει για το καλύτερο. Ο Γιάννης Μώραλης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε και στα μεταγραφικά, τονίζοντας πως ο Ολυμπιακός αναζητά έναν επιθετικό και πιθανότατα θα κινηθεί για ένα χαφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου