Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Πρωτόγνωρη καταστροφή στον Έβρο- εφιάλτης η πυρκαγιά στην Αρκαδία.


Τις χειρότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια στον Έβρο και την Αρκαδία επιχειρούν να κατασβήσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι των πανέμορφων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας, καθώς ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται.
Έπειτα από αμέτρητες ώρες συνεχόμενων επιχειρήσεων κατάσβεσης, οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τη μάχη στα πύρινα μέτωπα, που μέχρι στιγμής έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 47.000 στρέμματα δασικής έκτασης στον Έβρο και χιλιάδες στην Αρκαδία.
Αργά το μεσημέρι η φωτιά απείλησε τα πρώτα σπίτια του οικισμού Κοίλα, που έχει εκκενωθεί, ενώ ένα άλλο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή Καβησού, απειλώντας στρατόπεδο της περιοχής και το άλσος της Αγίας Παρασκευής Φερών. Και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε συντονισμένη επέμβαση της πυροσβεστικής αποτρέποντας την επέκταση της φωτιάς.
Επίσης φωτιά εκδηλώθηκε σε καλλιεργήσιμη έκταση κοντά στην Αλεξανδρούπολη, απειλώντας τις εγκαταστάσεις τηλεοπτικού σταθμού, η οποία και κατασβέστηκε.
Αυτή την ώρα τα πύρινα μέτωπα εκτείνονται μεταξύ των περιοχών Κοίλα, Καβησός, Κιτρινόπετρα και Λευκίμη, ενώ συνεργεία και μηχανήματα ασχολούνται με την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για τον περιορισμό επέκτασή της προς βορρά.
Κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Θεόδωρου Μπούφη, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι κοινότητες Λευκίμμης, Σαράντα Σπίτια, Ερείπια Βυρίνης, Ερείπια Κιτρινόπετρας, Ύψωμα Καρβουνιάρης, Μέλια, Β. Οικισμού Κοίλων και Ερείπια Αμυγδαλιάς.
Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά κοντά στο στρατόπεδο της Καβησού, απ’ όπου νωρίτερα απομακρύνθηκαν τα πυρομαχικά.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωριά της Αρκαδίας

Λόγω της μεγάλης και ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς που προκαλεί άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι τοπικές κοινότητες Πάπαρι, Αγριακόνα, Δάφνη, Καλτεζές και Μαυρόγιαννη της ενότητας Βαλτετσίου του δήμου Τρίπολης, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη, ύστερα από αίτημα του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη και του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου Τάσου Αποστολόπουλου.
Η φωτιά έχει προκαλέσει προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή, ενώ η ΔΕΗ για λόγους ασφαλείας έχει διακόψει την παροχή ρεύματος. Από τις 16 φωτιές που εκδηλώθηκαν στην Πελοπόννησο σήμερα, ελέγχονται πλήρως όλες, εκτός από αυτή στην Αρκαδία.
Ο δήμος Τρίπολης ενημερώνει τους πληγέντες της περιοχής ότι έχουν ειδοποιηθεί ξενοδοχεία στην πόλη και είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν ανθρώπους που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, ενώ ανοικτό είναι το δημαρχείο στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 43, προκειμένου να παράσχει βοήθεια και να κατευθύνει τους πληγέντες σε ό, τι χρειαστούν.
Επιθεώρηση στις περιοχές που πέρασε η φωτιά πραγματοποιεί αυτήν την ώρα η ΔΕΗ ελέγχοντας το δίκτυό της. Ο προϊστάμενος της ΔΕΗ Ηλίας Κούρος τόνισε μεταξύ άλλων πως η γενικότερη κατάσταση είναι δύσκολη, αφού λόγω των ανέμων η φωτιά αλλάζει διαρκώς κατευθύνσεις και δεν μπορεί να ελεγχθεί.
Έφτασαν οι ενισχύσεις από τη Γαλλία

Στη μάχη της φωτιάς ρίχτηκαν τα γαλλικά πυροσβεστικά αεροσκάφη. Συνολικά η Ελλάδα ζήτησε έξι αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Δύο απέστειλε η Γαλλία τα οποία έφτασαν το απόγευμα της Παρασκευής στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο του εμπρησμού

«Οι φωτιές που ξεσπούν ξαφνικά τα μεσάνυχτα είναι κάτι οργανωμένο, γιατί αυτοί που τις βάζουν ελπίζουν ότι εκείνες τις ώρες οι δυνάμεις δεν θα είναι σε ετοιμότητα και δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα και να τις αντιμετωπίσουν».

Αυτό τόνισε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέλιος Στεφανίδης, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα είναι αποτέλεσμα εμπρησμών. Επίσης επεσήμανε ότι γίνεται έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών.

Ο κ. Στεφανίδης πρόσθεσε ότι «υπήρξε και υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά ζούμε μέρες του 2007 και ίσως και χειρότερες». 

Πύρινα μέτωπα και σε Μαλανδρίνο, Κρήτη, Ναύπακτο, Ζάκυνθο, Αχαΐα, Φθιώτιδα και Χίο

Πυρκαγιά ξέσπασε μετά τις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής σε δασική έκταση στην περιοχή Μαλανδρίνο στην Άμφισσα.

Τις φυλακές στο Μαλαδρίνο απείλησε η μεγάλη φωτιά, καθώς οι φλόγες έφθασαν μέχρι τον εξωτερικό χώρο του καταστήματος κράτησης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με σύμμαχο την αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα απέτρεψαν το ενδεχόμενο να επεκταθεί η φωτιά στο χώρο των φυλακών και την έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο.

«Ζούμε έναν εφιάλτη. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα. Ευτυχώς που άλλαξε ο άνεμος και έφυγαν οι φλόγες από τις φυλακές Μαλανδρίνου» υπογραμμίζει η αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή, η οποία συγχρόνως κάνει λόγο για «απελπιστική κατάσταση».

Παράλληλα, τα άλλα δύο μέτωπα της φωτιάς κινήθηκαν απειλητικά προς τα χωριά Σώταινα, Βραΐλα και Αμυγδαλιά. Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ οι φλόγες πέρασαν δίπλα από το χωριό Σώταινα, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει λείψει για τα χωριά Βραΐλα και Αμυγδαλιά και ακόμη παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκκενωθούν οι οικισμοί.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στη 01.00 τα ξημερώματα, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καραβάδος της Κεφαλονιάς.

Στο σημείο έσπευσαν 5 οχήματα της Πυροσβεστικής με 9 άνδρες και 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα, οι οποίοι κατάφεραν να κατασβήσουν την πυρκαγιά.
ΠΡΕΒΕΖA
Φωτιά ξέσπασε στις 23.20 χθες το βράδυ, σε δασική έκταση που βρίσκεται στην περιοχή Καμαρίνα, στην Πρέβεζα.
Στο σημείο επιχειρούν 7 πυροσβέστες με 4 οχήματα, και 4 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Σύμφωνα με την Π.Υ. δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.
ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 20.45 χθες το βράδυ, στην περιοχή Καμπή στην Φιλιππιάδα. Η πυρκαγιά κατακαίει  χαμηλή βλάστηση.
Να σημειωθεί πως το σημείο είναι δύσβατο γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών.
Ωστόσο, στο σημείο βρίσκονται 31 άνδρες της Πυροσβεστικής με 9 οχήματα και 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
 ΧΙΟΣ
Στις 18:50 φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στα Φυτά Χίου. Στο σημείο επιχειρούν 41 άνδρες με 12 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντές και 6 υδροφόρες των ΟΤΑ.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι, φωτιά εκδηλώθηκε και σε δασική έκταση στην περιοχή Γαβρολίμνη Ναυπάκτου. Στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα. Ωστόσο το μέτωπο παρουσιάζει καλύτερη εικόνα με το πρώτο φως της ημέρας.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Επίσης, στις 12:30 ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ορθονιές Ζακύνθου. Επί τόπου βρίσκονται εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμαν στην επιχείρηση κατάσβεσης δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Το μέτωπο βρίσκεται υπό έλεγχο έπειτα από τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΧΑΝΙΑ

Υπό πλήρη έλεγχο βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου, το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Παρασκευής στα Φαλάσαρνα, στην περιοχή πάνω από τον Πλάτανο, στα Χανιά. Στο σημείο επιχείρησαν επτά οχήματα με 18 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές. Λίγο μετά τις 15:30 η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, όμως στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να κατασβεστεί πλήρως το μέτωπο.

ΑΤΑΛΑΝΤΗ

Επίσης, την ίδια ώρα πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε στο Καλαπόδι Αταλάντης στη Φθιώτιδα σε δασική έκταση με πουρνάρια. Στο σημείο επιχείρησαν 28 πυροσβέστες με 12 οχήματα, οκτώ άτομα πεζοπόρο τμήμα και τρία αεροσκάφη, τα οποία κατάφεραν να θέσoυν υπό μερικό έλεγχο τις φλόγες στις 16:20.

ΠΑΤΡΑ

Νέα φωτιά ξέσπασε στις 20:40 το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας. Στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεσή της 12 οχήματα με 24 πυροσβέστες καθώς και μία ομάδα του πεζοπόρου τμήματος.
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής κοντά στη Βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, πλησίον στις κοινότητες Χαϊκαλίου και Περιστερίου.
Η φωτιά εξαπλώνεται με ταχύτητα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και οι οποίοι δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες.

Εν τω μεταξύ μικρότερης έκτασης πυρκαγιές ξέσπασαν νωρίτερα στις περιοχές Συχαινά και Μποζαϊτικα Πατρών και οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν τεθεί υπό έλεγχο.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία όλα τα μέτωπα στη Πάτρα παρουσιάζουν βελτιωμένη εικόνα από το πρωί του Σαββάτου. Πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στα σημεία προκειμένου να κατασβήσουν όλες τις εστίες.

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Σέιχ Σου
Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής στο δάσος του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη.
Αυτή τη στιγμή, το σύνολο των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και τα δύο αεροσκάφη τύπου καναντέρ που πραγματοποίησαν ρίψεις νερού, επιτηρούν την περιοχή για την αποφυγή ενδεχομένου αναζωπύρωσης.
Στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετείχαν, εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, υδροφόρες και υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης και περιφερειακών δήμων, καθώς και ομάδες εθελοντών.
Ευνοϊκό ήταν το γεγονός ότι οι άνεμοι στην περιοχή δεν ξεπερνούσαν τα 4 μποφόρ.
«Όπως αποδεικνύεται μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκδηλωθεί πυρκαγιά. Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας. Η αντιπυρική περίοδος δεν τελείωσε. Τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Κώστας Κοκολάκης, εφιστώντας την προσοχή κατοίκων και αρμόδιων Αρχών και συνιστώντας τους να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου