Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Καίγεται για 2η ημέρα ο Έβρος


Σκληρή μάχη δίνουν το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στον Νομό Έβρου, προκειμένου να αποτρέψουν τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 13:30 το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Λευκίμμης να κάψει τον εθνικό δρυμό της Δαδιάς. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνελήφθη ένα άτομο, αγρότης στο επάγγελμα, το οποίο αντιμετωπίζει την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια. Όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά στις Αρχές, κάποιες σπίθες που βγήκαν από την ελαττωματική εξάτμιση του αγροτικού του μηχανήματος (τρακτέρ) ήταν εκείνες που ξεκίνησαν το κακό. Στο σημείο επιχειρούν μέχρι και αυτή την ώρα 108 πυροσβέστες με 47 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 80 ατόμων, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει και ο Ελληνικός Στρατός με 30 εθελοντές. Παράλληλα, 15 οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λευκίμμης, κυρίως υδροφόρες, συμμετέχουν υποστηρικτικά στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, πραγματοποιώντας συνεχείς ρίψεις νερού.
Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχουν αποτεφρωθεί 28.000 στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες, ενώ, αν η φωτιά επεκταθεί, θεωρείται ότι θα απειληθούν και κτηνοτροφικές μονάδες.
Αργά το βράδυ της Τρίτης κι ενώ η φωτιά ήταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη, λόγω του πυκνού καπνού, εκκενώθηκαν για καθαρά προληπτικούς λόγους οι οικισμοί Κοίλα και Μελία. Ωστόσο, οι κάτοικοι επέστρεψαν στις εστίες τους λίγες ώρες αργότερα, καθώς απομακρύνθηκε ο κίνδυνος μεταφοράς του πύρινου μετώπου στα δύο χωριά.
Επιπλέον, εξαιτίας του καπνού εκκενώθηκε επίσης προληπτικά ένα ίδρυμα που φιλοξενεί παιδιά από το εξωτερικό, ενώ αποχώρησε και το προσωπικό που εργάζεται στα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή των Λουτρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου