Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Μήπως έχετε .. φαγούρα;


Η φαγούρα είναι μια ενοχλητική αίσθηση που σας τρελαίνει και οι ειδικοί μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν τα μυστήριά της. Τι γνωρίζουν; Η φαγούρα ταξιδεύει μέσω μιας ειδικής ομάδας νεύρων από το δέρμα στον εγκέφαλο. Συνήθως ενεργοποιείται από την ισταμίνη, την οποία εκκρίνει ο οργανισμός σας όταν εντοπίζει έναν εισβολέα (όπως το τσίμπημα ενός κουνουπιού).
Δύο γενετικές ανακαλύψεις ίσως βοηθήσουν. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση American Journal of Human Genetics διαπίστωσε ότι μια μεταλλαγή σε ένα γονίδιο μπορεί να παρέμβει στην αντιφλεγμονώδη αντίδραση του σώματος, προκαλώντας χρόνια αίσθηση φαγούρας. Επίσης, επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ανακάλυψαν ένα γενετικό δέκτη που μεταδίδει σήματα φαγούρας από το δέρμα στον εγκέφαλο. «Αν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα φάρμακο που να μπλοκάρει αυτό το δέκτη, τότε ενδεχόμενα να μπορούσαμε να θεραπεύσουμε τη φαγούρα», λένε οι ειδικοί.Δείτε πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από τέσσερις… καλοκαιρινές φαγούρες.
Φαγούρα στο τριχωτό
Συνήθως πρόκειται για πιτυρίδα – που προκαλείται από την υπερβολική ανάπτυξη μυκήτων στο τριχωτό της κεφαλής και μπορεί να επιδεινωθεί από τη ζέστη. Χρησιμοποιήστε δύο φορές την εβδομάδα ένα σαμπουάν που να περιέχει κετοκοναζόλη. Αν έχετε φαγούρα χωρίς πιτυρίδα, ίσως είστε αλλεργικοί στα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στα μαλλιά σας. Προτιμήστε προϊόντα για ευαίσθητο τριχωτό.
Φαγούρα από τσιμπήματα κουνουπιών
Μόλις παρατηρήσετε το τσίμπημα βάλτε λίγη αμμωνία για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα. Αν η φαγούρα γίνει πραγματικά ανυπόφορη, απλώστε μια υδροκορτιζονούχα κρέμα μέχρι 4 φορές την ημέρα, για μία με δύο ημέρας. Αν τη χρησιμοποιείτε συχνά για μικρό χρονικό διάστημα θα ανακουφιστείτε πλήρως χωρίς τις παρενέργειες που συνοδεύουν τη μακροπρόθεσμη χρήση, όπως προβλήματα στους αδένες ή λέπτυνση του δέρματος.
Φαγούρα από έκζεμα
Το έκζεμα προκαλεί –συνήθως στα χέρια, τα πέλματα ή σε πτυχές όπως τα γόνατα ή οι αγκώνες- ερεθισμό και φαγούρα. Η ζέστη και το τρίψιμο επιδεινώνουν τα συμπτώματα, γι’ αυτό συνήθως φουντώνει κατά τη διάρκεια της άσκησης και το καλοκαίρι. Το πιο σημαντικό είναι να διατηρείτε ενυδατωμένη την περιοχή με ειδικές κρέμες για την πάθησή σας.
Φαγούρα στα πόδια
Πολλοί άνθρωποι είναι φορείς του μύκητα που προκαλεί το “πόδι του αθλητή” χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα. Όμως, μόλις τα πέλματα ζεσταθούν και ιδρώσουν, ο μύκητας που βρίσκεται ανάμεσα στα δάχτυλα αρχίζει να πολλαπλασιάζεται και ο οργανισμός σας στέλνει ισταμίνη για να του επιτεθεί, οδηγώντας σε φαγούρα. Ορισμένες κρέμες στοχεύουν στην πηγή της φαγούρας. Αν τα συμπτώματα δεν εξαφανιστούν, επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για να σας γράψει αντιμυκητιακά φάρμακα.
Το μυστικό
Όταν νιώθετε έντονη φαγούρα και το δέρμα σας είναι ερεθισμένο επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας και αποφύγετε τη χρήση φαρμακευτικών κρεμών. Η αλόγιστη χρήση αλοιφών μπορεί να αλλοιώσει τον αρχικό ερεθισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν κάνουν τη σωστή διάγνωση οι δερματολόγοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου