Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Νέες ελπίδες για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών


Τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα έφτασαν από το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που διεξάγεται στο Παρίσι. Αυτά αφορούν στις σημαντικές ελπίδες που γεννήθηκαν από την παρουσίαση μελέτης, για ακόμα πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής, της σοβαρότερης αλλά και συχνότερης καρδιακής αρρυθμίας. 
Η συγκεκριμένη πάθηση είναι μια άγνωστη σε πολλούς καρδιακή αρρυθμία, η οποία, όμως, αυξάνει 5 φορές τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως τόνισαν οι επιστήμονες. Αναλύοντας, μάλιστα, τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, εξήγησαν ότι αρκετοί από τους ασθενείς που υποφέρουν από αυτή δεν το γνωρίζουν. Επίσης, όπως είπαν, είναι πλέον τόσο συχνή, ώστε ένας στους τέσσερις ανθρώπους ηλικίας 40 ετών, έχει σοβαρές πιθανότητες να εμφανίσει την εν λόγω καρδιακή αρρυθμία.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι, μετά τα 80 περίπου έτη, ένας στους δύο άνδρες εκδηλώνει κολπική μαρμαρυγή. Η αρρυθμία αυτή συμβάλλει στη δημιουργία θρόμβων, οι οποίοι με τη σειρά τους ευθύνονται για σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία αντιμετωπίζονται με μεγάλη δυσκολία, όπως επεσήμανε ο Βρετανός καθηγητής Τ. Καμ από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του St.George.
Εδώ και αρκετά χρόνια, η κολπική μαρμαρυγή αντιμετωπιζόταν με τη φαρμακευτική ουσία βαρφαρίνη. Όμως, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προστεθεί στη φαρέτρα των επιστημόνων άλλα τρία νέα αντιπηκτικά φάρμακα, εκ των οποίων, ωστόσο, μέχρι σήμερα, μόνο ένα έχει πάρει έγκριση από τους διεθνείς οργανισμούς φαρμάκου.
Η μελέτη «ARISTOTLE», η οποία παρουσιάσθηκε στο τρέχον καρδιολογικό συνέδριο, συνέκρινε το τελευταίο αντιθρομβωτικό φάρμακο, την απιξαμπάνη, με τη βαρφαρίνη. Τα φάρμακα μελετήθηκαν σε 18.201 ασθενείς, σε 39 χώρες. 
«Τα πλεονεκτήματα που προέκυψαν ήταν σημαντικά και μπορούν να μας βοηθήσουν να πείσουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους να εξεταστούν για την κολπική μαρμαρυγή και να πάρουν θεραπεία για αυτή, προκειμένου να προλάβουν ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Λ. Γουάλεντιν, από το πανεπιστήμιο της Ουψψάλας της Σουηδίας.
Όπως εξήγησε ο κ. Γουάλεντιν, το νέο φάρμακο δίνεται από το στόμα δύο φορές την ημέρα, επομένως δεν χρειάζεται συχνή παρακολούθηση του ασθενούς, καθώς οι δόσεις είναι συγκεκριμένες. Αυτό και μόνο το στοιχείο έδειξε ότι ολοένα και περισσότεροι ασθενείς συμμορφώνονται στη λήψη του, σε σχέση με το παλαιότερο. Όμως, τα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της απιξαμπάνης.
Στους ασθενείς που πήραν το νέο αντιπηκτικό, καταγράφηκε επιπλέον μείωση των εγκεφαλικών κατά 21% , σημαντικότατη μείωση, έως και 31%, στις αιμορραγίες και μείωση της θνητότητας κατά 11%.
Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ο Έλληνας καθηγητής καρδιολογίας, Π. Βάρδας, τόνισε ότι «είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές από εγκεφαλικά που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή, όταν υπάρχουν τόσο αποτελεσματικά νέα αντιθρομβωτικά φάρμακα».
Ο κ. Βάρδας εξήγησε, επίσης, ότι είναι λάθος να πιστεύουν οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, που δεν έχουν εμφανή συμπτώματα, δεν κινδυνεύουν από την αρρυθμία αυτή. Αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα να μην την αντιμετωπίζουν εγκαίρως και όσο αυτή είναι αντιμετωπίσιμη από τα αντιπηκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου