Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΕΛΛΑΔΑ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


                                       Ελλάδα
«Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, έχει συμβολική σημασία για τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη και δεν μπορεί να λειτουργεί ως περιφερειακός κρατικός θίασος, για να έχουν δουλειά τα νυχτερινά μαγαζιά ή για να γίνεται αρεστός ο κάθε αρχηγός κόμματος» τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρα Μπακογιάννη.
«Η Σύνοδος των πρυτάνεων καλεί την ύστατη αυτή στιγμή τη Βουλή των Ελλήνων να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια όπως έχει και να προασπίσει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δημόσιο και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο». Αυτό αναφέρεται στη ψήφισμα της Συνόδου των πρυτάνεων ΑΕΙ, που συνεδρίασε εκτάκτως την Δευτέρα, 22 Αυγούστου, στο Λαύριο με αφορμή τη έναρξη της συζήτησης στην Βουλή, του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ.
Σε συναγερμό βρίσκεται η πυροσβεστική υπηρεσία, καθώς τέσσερα μέτωπα πυρκαγιών εκδηλώθηκαν σε λιγότερο από μία ώρα σε Μεσολόγγι, Λακωνία, Μύκονο και Κρανίδι. Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στη Ναύπακτο, στο Δομοκό και στην Πάργα, ενώ το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν κατά τόπους. Ωστόσο, παρά τις αντίξοες συνθήκες, αρκετά μέτωπα τέθηκαν αργά το βράδυ υπό μερικό έλεγχο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
Εν ώρα καθήκοντος έχασε τη ζωή του ο 49χρονος διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής, ο οποίος συμμετείχε σε επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Βαθύ Ανατολικής Μάνης. Μάχη με τις φλόγες σε όλη τη χώρα καθώς πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι.
«Θα αναζητήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να βρούμε αυτά που μας ενώνουν στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας και όχι αυτά που μας χωρίζουν» δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της ΝΔ κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, εν όψει της εισαγωγής του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ΝΔ υπενθυμίζει 12 βελτιωτικές προτάσεις που έχει καταθέσει και εξαρτά την τελική της στάση από το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις προτάσεις αυτές.
                                      Κόσμος
Με την πτώση της Τρίπολης στα χέρια των αντικαθεστωτικών να είναι πια δεδομένη, απομένει ο εντοπισμός του άφαντου Μουαμάρ Καντάφι για να ολοκληρωθεί έπειτα από έξι μήνες ο πόλεμος με στόχο την ανατροπή του επί τέσσερις δεκαετίες μοναδικού ηγέτη της χώρας. Οι δυνάμεις των εξεγερμένων κατέχουν σχεδόν όλη την πόλη αλλά παραμένουν ακόμη θύλακες αντίστασης και καταγράφονται μάχες εκτός Τρίπολης. Δύο γιοι του Καντάφι υπό κράτηση, ένας απέδρασε, άλλος ένας φέρεται νεκρός, άγνωστη η τύχη των άλλων.
Οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης ζήτησαν από τον αρμόδιο δικαστή να αποσύρει τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση κατά του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν. Η απόφαση του δικαστή αναμένεται να εκδοθεί την Τρίτη. Αν ο δικαστής εγκρίνει το αίτημα, ο Στρος-Καν θα είναι πλέον ελεύθερος να ταξιδέψει εκτός ΗΠΑ.
Βέβαιος ότι η εποχή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι «φτάνει στο τέλος της» καλώντας παράλληλα τον Λίβυο ηγέτη να ανακοινώσει την υποχώρηση του από την εξουσία εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμα του για τα ραγδαία γεγονότα στη χώρα. Υποσχέθηκε ακόμη βοήθεια στη Λιβύη για την μετάβαση σε μία νέα εποχή ζητώντας μία μετάβαση χωρίς βία και αντίποινα.
Ένας ναύαρχος τριών αστέρων και δύο συνταγματάρχες συνελήφθησαν τη Δευτέρα στην Τουρκία στο πλαίσιο της έρευνας για την πιθανολογούμενη συμμετοχή τους στο σχέδιο πραξικοπήματος, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
Η τροπική καταιγίδα «Αϊρίν» μετατράπηκε σε τυφώνα πάνω από το Πουέρτο Ρίκο και κατευθύνεται στην Αϊτή, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άτομα ζουν σε σκηνές μετά τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου 2010. Περισσότεροι από 750 οι άστεγοι από το πέρασμά του.
                                      Οικονομία
Με διακυμάνσεις αλλά τελικά με θετικό πρόσημο στο τέλος της συνεδρίασης κινήθηκαν τη Δευτέρα οι αγορές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μετά την ταραχώδη εβδομάδα απωλειών που προηγήθηκε.
Κατάργηση των έκτακτων εισφορών, μείωση των έμμεσων φόρων στην ενέργεια για τις επιχειρήσεις, ένταση των ελέγχων για τη φοροδιαφυγή, αλλά και άρση των ποινικών διατάξεων που εισήχθησαν πρόσφατα, προτείνει μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ στο πλαίσιο του διαλόγου για το φορολογικό σύστημα.
Η Σλοβακία θα είναι η τελευταία χώρα της Ευρωζώνης που θα επικυρώσει τη συμφωνία της ΕΕ για την ενίσχυση του ταμείου διάσωσης EFSF, τόνισε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός της χώρας Ιβέτα Ραντιτσόβα.
                                                   Αθλητισμός
Παρουσία οπαδών του Πανιωνίου, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία και εισήλθαν στην αίθουσα, διεξήχθη η Γενική Συνέλευση της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη Πανιωνίου. Οι «κυανέρυθροι» οπαδοί ζήτησαν εξηγήσεις για τα διοικητικά προβλήματα και άκουσαν τον τεχνικό της ομάδας, Τάκη Λεμονή να λέει: «Αν δεν έχουμε λεφτά, να βγούμε και να το πούμε στον κόσμο και όχι να λέμε ότι είμαστε εντάξει».
Να ρίξουν τους τόνους στην αντιπαράθεση με τη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Ζοζέ Μουρίνιο αποφάσισαν οι επικεφαλής της Μπαρτσελόνα. Ετσι, οι Καταλανοί γνωστοποίησαν ότι δεν πρόκειται να προσφύγουν στη Λίγκα για τη χειρονομία του Πορτογάλου προπονητή προς τον βοηθό του Πεπ Γκουαρντιόλα, στις καθυστερήσεις του Σούπερ Καπ Ισπανίας. Ωστόσο το εχθρικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δύο ομάδων φαίνεται να επηρεάζει και την παγκόσμια πρωταθλήτρια, Ισπανία.
Δανεικούς από τον Ολυμπιακό απέκτησε ο ΟΦΗ τους Σουμπίνιο και Αλεξάντερ Κάταϊ. Οι Κρητικοί είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, εδώ και καιρό, για τους δύο παίκτες των Πειραιωτών και τη Δευτέρα ήρθαν σε συμφωνία με τους «ερυθρόλευκους» για την απόκτησή τους. Οι Κρητικοί από την πλευρά τους περιμένουν την τελική απάντηση του Στάθη Ταυλαρίδη στην πρόταση που του έχουν κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου