Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Είμαι όμορφη; Αυτό που κάνει ένα γυναικείο πρόσωπο ελκυστικό


Η ομορφιά δεν βρίσκεται μόνο στο μάτι του θεατή. Το αν οι άνδρες βρίσκουν ελκυστικά τα πρόσωπα των γυναικών δεν εξαρτάται μόνο από το τρέχον ιδανικό ομορφιάς - ακόμα και η ιδέα της αναπαραγωγής παίζει ρόλο. Γιατί τα πρόσωπα των μοντέλων δεν πρέπει αναγκαστικά να είναι όμορφα και ο μέσος όρος μπορεί ν’ ασκήσει μεγάλη έλξη στο ανδρικό φύλο ...
Πότε θεωρείται το πρόσωπο μιας γυναίκας όμορφο;
"Μια κλασική ομορφιά ήταν η Grace Kelly. Στην περίπτωση αυτή ταίριαζαν πραγματικά όλα», είπε ο διάσημος πλαστικός χειρουργός καθηγητής Werner Mang στο Yahoo! Lifestyle. «Ψηλά ζυγωματικά, εξαιρετική απόσταση ανάμεσα στα μάτια, καλή αναλογία στο πηγούνι, μύτη στη βέλτιστη γωνία των 110 μοιρών, αυτιά ακριβώς στις σωστές αναλογίες, ιδανική γραμμή μαλλιών. Με λίγα λόγια ένα ιδανικό γυναικείο πρόσωπο. "Δεν είναι θαύμα, λοιπόν, ότι η Grace Kelly άρεσε πολύ στους άνδρες. Το μυστικό: "Σεξουαλικός διμορφισμός", ο γενικός όρος για τις διαφορές στην εμφάνιση του άνδρα και της γυναίκας. Σε απλή γλώσσα αυτό σημαίνει: όσο πιο θηλυκά τα χαρακτηριστικά του προσώπου, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιτυχία στο ανδρικό φύλο. Η πριγκίπισσα του Μονακό είχε την τύχη να διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά. Τώρα αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο οι κλώνοι της Γκρέις Κέλι θεωρούνται ελκυστικοί. Αυτό που έχει σημασία είναι, τελικά, η γενική εντύπωση – κι αυτή δίνει την εντύπωση του θυληκού, αν πληροίται μόνο ένα από τα κριτήρια. "Αυτό που δεν είναι κλασικά όμορφο είναι η μύτη στις κούκλες Barbie, τα βαμμένα χείλη, το ασύμμετρο πηγούνι, η χαμηλή γραμμή των μαλλιών στο μέτωπο," εξήγησε στη συνέχεια ο καθηγητής Mang. «Ένα καλός πλαστικός χειρουργός θα πρέπει ως εκ τούτου να μην υπόκειται στο πνεύμα της εποχής, αλλά να στηρίζεται στον αρχαίο κόσμο κι αυτό σημαίνει στην αρμονία της αισθητικής χειρουργικής, την ακτινοβολία και την ομαλότητα."

Γιατί ορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου θεωρούνται όμορφα;
Δεν αντιπροσωπεύουν μόνο οι ντίβες της οθόνης το ιδανικό της ομορφιάς - ακόμα και η φύση έχει βάλει το δάχτυλό της, όταν πρόκειται για τον έρωτα. Ο λόγος: "Τ’ αρμονικά χαρακτηριστικά του προσώπου μαρτυρούν και τα υγιή γονίδια και την ελπίδα για υγιείς απογόνους», δήλωσε ο Mang στο Yahoo! Lifestyle. "Εάν μια γυναίκα έχει μύτη μάγισσας» (στραβή μύτη), πεταχτό πηγούνι, πεταχτά αυτιά και βυθισμένα μάγουλα, τότε αυτό είναι απόδειξη ανθυγιεινής εμφάνισης. "Γιατί η εποχή που ζούμε είναι τόσο σύγχρονη και καθορίζεται απ’ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης: Στο τέλος προκύπτει πάντα το θέμα της αναπαραγωγής. Έτσι μια μελέτη του βρεττανικού Πανεπιστημίου St. Andrews διαπίστωσε ότι τα πιο οβάλ πρόσωπα με υψηλότερο ποσοστό λίπους στους άνδρες είναι συχνά πιο αγαπητά από τα υπερβολικά λεπτά. Ο λόγος: Από ιατρική άποψη ένα πιο γεμάτο πρόσωπο δείχνει μια ισχυρή καρδιά κι ένα σταθερό ανοσοποιητικό σύστημα. Αν η γυναίκα έχει καλή υγεία αποκτά και υγιείς απογόνους.


Ο μέσος όρος μπορεί να είναι τόσο όμορφος
Τα καλά νέα, τα οποία προκύπτουν απ’ αυτό: Τα υπερβολικά μακρόστενα πρόσωπα των μοντέλων δεν προσλαμβάνονται απαραίτητα από το αρσενικό φύλο ως σεξουαλικά. Ακόμα καλύτερα, ο μέσος όρος μπορεί να γίνει πλεονέκτημα. Ένα συμμετρικό σχήμα προσώπου θεωρείται όμορφο, γιατί δείχνει ότι η γυναίκα, στην οποία ανήκει, διαθέτει ένα υγιές μίγμα ατομικών πρωτεϊνών – κάτι που μιλά για τις ήσσονος σημασίας επιπλοκές κατά τη γέννηση. Οι αναπτυξιακοί ψυχολόγοι εικάζουν ότι οι άνθρωποι βρίσκουν απ’ τη φύση τους τα υγιή και συμμετρικά χαρακτηριστικά του προσώπου ελκυστικά. Επίσης, το καθαρό και σχετικά άτριχο δέρμα είναι συνώνυμο με την υψηλή γονιμότητα, αφού επισημαίνει την παρουσία του χαμηλού επιπέδου σεξουαλικών ανδρογόνων ορμονών στους άνδρες, αλλά και πολλών οιστρογόνων.
Πηγή: Yahoo! Lifestyle. Beauty. Bin ich schön? Was ein Frauengesicht attraktiv macht. http://de.lifestyle.yahoo.com/bin-ich-sch%C3%B6n--was-ein-frauengesicht-attraktiv-macht.html (Mo., 25. Jul 2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου