Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Λυσσαλέες συγκρούσεις στην Τρίπολη


Η μάχη όλων των μαχών βρίσκεται εν εξελίξει στην Τρίπολη όπου οι συγκρούσεις διεξάγονται παντού σύμφωνα με τις δηλώσεις των αντικαθεστωτικών. Δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι μάχονται στο λιμάνι της πόλης αλλά και γύρω από το κρησφύγετο του ηγέτη τους. O γιός του Καντάφι, Χαμίς, ηγείται φάλαγγας η οποία προωθήθηκε προς το κέντρο της πόλης ξεκινώντας από το συγκρότημα κατοικιών του πατέρα του. Οι νεκροί από τις μάχες είναι πολλοί σύμφωνα με μαρτυρίες αντικαθεστωτικών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ελέγχουν το 80% της πόλης. Παρόλα αυτά οι θύλακες αντίστασης των καθεστωτικών δυνάμεων είναι αρκετοί και η προέλαση των εξεγερμένων είναι αργή. Επιβεβαιώνεται από διάφορες πηγές η σύλληψη τριών γιών του Καντάφι οι οποίοι δεν προέβαλαν αντίσταση. Κρατούνται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Πρόκειται για τον πρεσβύτερο Μωχάμεντ, τον γνωστό Αλ Σαίφ και έναν από τους νεότερους γιούς, τον Αλ Σαίντι. Τα ίχνη του ίδιου του Μουμάρ Καντάφι έχουν χαθεί και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται. Είναι πολύ πιθανόν να έχει ταμπουρωθεί και αυτός στο γνωστό στρατηγείο – κρησφύγετο του που είναι περικυκλωμένο όσο εξίσου πιθανό είναι να βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό σημείο της χώρας.Οι ίδιοι οι αντικαθεστωτικοί είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους και δίνουν παράταση χρόνου στις δυνάμεις τους για την επιβολή ενός αποτελεσματικού ελέγχου της πρωτεύουσας. Παρόλα αυτά, είναι αρκετοί οι σκεπτικιστές οι οποίοι εξηγούν πώς ακόμη και η πτώση της πρωτεύουσας στα χέρια των επαναστατημένων δεν θα σήμαινε αναγκαστικά και τον τερματισμό της εμφύλιας σύγκρουσης. Παρατηρητές εντός και εκτός Λιβύης εξηγούν πώς το ενδεχόμενο ενός αντεστραμμένου αντάρτικου, με τις δυνάμεις του Καντάφι να αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο στα πρότυπα της αντίστασης των πιστών στον Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ.
Κλειδί για τις εξελίξεις η στάση της Αιγύπτου
Η Αίγυπτος αναγνώρισε τους εξεγερμένους, εξέλιξη που έχει μεγίστη σημασία για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Πρόκειται για τον «μεγάλο γείτονα» η στάση του οποίου θα είναι καταλυτική για τις μελλοντικές εξελίξεις. Η αναγνώριση της επαναστατικής κυβέρνησης από την Αίγυπτο θα συμπαρασύρει και άλλες ,μείζονος σημασίας, αραβικές και μουσουλμανικές χώρες. Εξαιρετικά προσεκτική στάση διατηρεί ωστόσο ο άλλος «μεγάλος γείτονας», η Αλγερία, το καθεστώς της οποία φοβάται την επέκταση της αμφισβήτησης και στα εδάφη του, ιδιαίτερα μετά από μία τόσο σημαντική νίκη των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη. Οι δυτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, προεξόφλησαν την νίκη των αντικαθεστωτικών και ήδη συζητούν, «συμβουλεύουν» και παρεμβαίνουν ως προς την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Οι πάντες γνωρίζουν  πώς η τελική επικράτηση των αντικαθεστωτικών οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό, στην ενεργητική υποστήριξη της επέλασης από τα μαχητικά καθώς και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.
Πληροφορίες για απόβαση ειδικού σώματος των αντικαθεστωτικών
Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες που προέρχονται ωστόσο από δυτικές πηγές κάνουν λόγο για απόβαση στη βόρεια ακτή της Λιβύης προ εικοσιτετραώρων, ειδικής εκπαιδευμένης μονάδας, αγνώστου  ισχύος πυρός ,επανδρωμένης με αντικαθεστωτικούς, η οποία εκπαιδεύτηκε από δυτικούς και διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην ανατροπή των συσχετισμών δυνάμεων επί τους εδάφους. Τα δυτικά επιτελεία πάντως φέρονται να έχουν αιφνιδιαστεί από την ραγδαία ανατροπή που είχε σαν αποτέλεσμα την επέλαση, άνευ ουσιαστικής αντίδρασης  εκ μέρους των δυνάμεων του Καντάφι , των αντικαθεστωτικών, οι οποίοι μέσα σε τρία εικοσιτετράωρα κατάφεραν να εισέλθουν και να καταλάβουν το μεγαλύτερο τμήμα της πρωτεύουσας.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου