Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Πολιορκούν τον Καντάφι


Στενεύει ο κλοιός των αντικαθεστωτικών δυνάμεων γύρω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, καθώς τις τελευταίες ώρες ακούγονται πυκνοί πυροβολισμοί αλλά και εκρήξεις σε προάστια, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μάχες ξεκίνησαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου από τις ανατολικές γειτονιές, Souq al-Jomaa και Tajoura. Λίγο μετά τις 22:00 ώρα Ελλάδος, μεγάλες ομάδες πολιτών ξεχύθηκαν στα προάστια Fashloum, Fournaj, Sabah, Ghoud al Shayal, Hanshir και Dahra, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ο Θεός είναι μεγάλος» και «Κάτω ο τύραννος» Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, οι αεροπορικές δυνάμεις του NATO βομβάρδισαν εκ νέου στόχους στην Τρίπολη και στα περίχωρα.
Διαψεύδει την υπεροχή των αντικαθεστωτικών η λιβυκή κυβέρνηση
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Gaddafi, Moussa Ibrahim, με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση της Λιβύης, είπε ότι «οι επαναστάτες προσπάθησαν να επιτεθούν στην Τρίπολη, αλλά τους αντιμετωπίσαμε».
Ο ίδιος, μάλιστα, εμφανίστηκε νωρίς τα ξημερώματα στην κεντρική Πράσινη Πλατεία της πρωτεύουσας, να οδηγεί αυτοκίνητο και να είναι περιστοιχισμένος από δεκάδες υποστηρικτές του καθεστώτος.
«Πράγματι, υπήρξαν μερικοί ένοπλοι που ξέφυγαν μέσα σε κάποιες γειτονιές και υπήρξαν οδομαχίες», παραδέχθηκε ο Ibrahim, προσθέτοντας, όμως ότι «τους αποκρούσαμε μέσα σε μισή ώρα και τώρα όλα είναι ήρεμα».
Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο συνταγματάρχης Gaddafi, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση της χώρας του και δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις εξόντωσαν τους επαναστάτες.
Κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού αυτού μηνύματος εμφανίστηκε και ο γιος του Gaddafi, Saif al-Islam, ο οποίος ορκίστηκε «αντίσταση και νίκη» κατά των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Νωρίτερα, σύμφωνα με τα διεθνή Μ.Μ.Ε., ο επαναστατικός στρατός κατέλαβε την πόλη Zlitan, 160 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, αλλά και την Zawiya, 30 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα, πάντα, με το BBC, ισχυρές δυνάμεις που στέκονται στο πλευρό του Λίβυου συνταγματάρχη διατηρούν υπό τον έλεγχό τους τη στρατηγική σημασίας πόλη Brega, στην οποία βρίσκονται τα διυλιστήρια της χώρας αλλά και ο τερματικός αγωγός πετρελαίου.
Την είδηση αυτή επιβεβαιώνουν και οι αντικαθεστωτικοί, εκπρόσωπος των οποίων ανέφερε ότι οι αντάρτες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προσωρινά, εξαιτίας των πυκνών ρίψεων όλμων και βλημάτων βαρέως πυροβολικού.
Νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής, ο συνταγματάρχης Gaddafi μίλησε σε ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από τα κρατικά Μ.Μ.Ε. της Λιβύης, με το οποίο συνέχαιρε τους πολίτες, «οι οποίοι απέκρουσαν», όπως χαρακτηριστικά είπε, «τις επιθέσεις των ποντικών». Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «μασκαράτα» τις κινήσεις των επαναστατών και ζήτησε από τους πολίτες να βγουν στους δρόμους κατά μυριάδες και να τους εξοντώσουν.
Συντονίζονται οι επαναστάτες

Ωστόσο, τα γεγονότα φαίνεται ότι εξελίσσονται πολύ διαφορετικά, σε σύγκριση με αυτά που περιγράφει ο Moussa Ibrahim. Νωρίς το πρωί της Κυριακής, ηγετικό στέλεχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των επαναστατών (NTC) δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος Gaddafi τελούν υπό τον πλήρη συντονισμό των ανταρτών, και ότι «ήδη ισχυρές ένοπλες δυνάμεις των απελευθερωτών βρίσκονται στα ανατολικά της πρωτεύουσας». «Η ώρα μηδέν έφτασε. Οι επαναστάτες στην Τρίπολη ξεσηκώθηκαν», δήλωσε ο Abdel Hafiz Ghoga, αντιπρόεδρος του NTC στη Βεγγάζη, ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας. «Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες. Αρκετές από τις μεραρχίες και τους αξιωματικούς που βρίσκονταν στο πλευρό του Gaddafi τράπηκαν σε φυγή», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου