Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Υγιεινά τρόφιμα για τα μάτια σας


ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
  • Για να είναι τα μάτια σας ακμαία ακολουθείστε τις κατευθυντήριες γραμμές που προτείνονται για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.
  • Κρατήστε την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη σας σε χαμηλά επίπεδα και μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά από τη διατροφή αυξάνοντας την πρόσληψη αντιοξειδωτικών.
  • Να τρώτε θρεπτικές και πλούσιες σε βιταμίνες τροφές για να μειώσετε τον κίνδυνο ασθενειών των ματιών, να βελτιώσετε την όραση και να διατηρήσετε την καλή υγεία των ματιών.
  • Βιταμίνη Ε - σκεφτείτε τ’ αμύγδαλα – αποδεδειγμένα προλαμβάνουν και καθυστερούν την ανάπτυξη του καταρράκτη.
Όλοι έχουμε ακούσει ότι τα καρότα παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη γενική υγεία των ματιών, αλλά τι άλλο μπορείτε να φάτε για να βελτιωθεί η υγεία των ματιών σας και να μειωθεί ο κίνδυνος ασθένειας;
Για να διατηρήσετε ακμαία την όρασή σας ακολουθούν πολλές από τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές που προτείνονται για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς, όπως η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης σας υπό έλεγχο, η μείωση των κορεσμένων λιπαρών από τη διατροφή, ο έλεγχος του βάρους σας  και η αύξηση της πρόσληψης των αντιοξειδωτικών. Ξεκινήστε σήμερα με την κατανάλωση θρεπτικών και πλούσιων σε βιταμίνες τροφών για να μειώσετε τον κίνδυνο ασθένειας των ματιών, να βελτιώσετε την όρασή σας και να διατηρήσετε την καλή υγεία των ματιών.
10 υγιεινές τροφές για επιλεκτικούς καταναλωτές
Λάχανο
Η καροτενοειδής λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το σέσκουλο, το λάχανο και το κατσαρό λάχανο συμβάλουν στη βελτίωση της όρασης και μειώνουν τον κίνδυνο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Τ’ αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε αυτά τα τρόφιμα δρουν ως φυσικά γυαλιά ηλίου προστατεύοντας τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς και τα κύτταρα από την καταστροφή.
Μούρα
Ανάμεσα στις κορυφαίες πηγές αντιοξειδωτικών τα μούρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των κινδύνων του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Μελέτες, επίσης, διαπίστωσαν ότι τ’ αντιοξειδωτικά στα μούρα μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, της εμφάνισης καταρράκτη κι άλλων ασθενειών των ματιών. Προτιμήστε φρέσκες φράουλες, βατόμουρα ή σμέουρα για ένα γλυκό σνακ, για απλό επιδόρπιο ή για σαλάτα.
Καρότα
Πιθανώς, η πιο γνωστή τροφή για υγιή μάτια, τα καρότα βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα με τη βιταμίνη Α που καταπολεμά τις ασθένειες. Η βιταμίνη Α βοηθά στην πρόληψη της τύφλωσης τη νύχτα και είναι απαραίτητη για την υγεία του αμφιβληστροειδούς. Μειώνει, επίσης, τον κίνδυνο του καταρράκτη και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Όπως και τα καρότα, άλλα πορτοκαλί τρόφιμα, όπως οι γλυκοπατάτες, τα μάνγκο, το πεπόνι και τα βερίκοκα παρέχουν υγιείς δόσεις βιταμίνης Α.
Γάλα
Το γάλα είναι μια καλή πηγή ριβοφλαβίνης και μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο της εμφάνισης καταρράκτη. Επίσης, είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη Α, κορυφαία μεταξύ των βιταμινών για την υγεία των ματιών. Επιλέξτε γάλα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αντί για πλήρες γάλα για να κρατήσετε τα κορεσμένα λίπη σε χαμηλά επίπεδα και για ν’ αποφύγετε τη συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία των ματιών. Το τυρί, τ’ αυγά και το συκώτι είναι άλλες καλές ζωικές πηγές βιταμίνης Α.
Άπαχο βοδινό κρέας
Το άπαχο βοδινό κρέας είναι μια εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου που βοηθά το σώμα ν’ απορροφήσει τ’ αντιοξειδωτικά και να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Οι μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της πρόσληψης ψευδαργύρου και της υγείας των ματιών, ιδιαίτερα για την υγεία του αμφιβληστροειδή. Προτιμήστε άπαχα κομμάτια για να μειώσετε τα συνολικά κορεσμένα λίπη από τη διατροφή σας. Αυξήστε την πρόσληψη ψευδαργύρου στη διατροφή σας επιλέγοντας τυρί, γιαούρτι, χοιρινό κρέας, γαλοπούλα κι εμπλουτισμένα δημητριακά.
Σολομός
Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως αυτά που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια παίζουν βασικό ρόλο στην υγεία του αμφιβληστροειδή και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, όπως πέστροφες, σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες ή ρέγγες. Ο άγριος σολομός είναι επίσης μια πλούσια πηγή νιασίνης, η οποία βοηθά στη μείωση του κινδύνου του καταρράκτη.
Αμύγδαλα
Ένα άλλο αντιοξειδωτικό πολύ σημαντικό για τη φροντίδα των ματιών είναι η βιταμίνη Ε που βρίσκεται στα καρύδια, στα μάνγκο, στο μπρόκολο και στα υγιεινά έλαια όπως το φύτρο σιταριού, το ηλιέλαιο, το καλαμπόκι και η σόγια. Η βιταμίνη Ε έχει διαπιστωθεί ότι προλαμβάνει και καθυστερεί την ανάπτυξη του καταρράκτη, έτσι κολατσίστε με αμύγδαλα ή μαγειρέψτε τα λαχανικά σας σε ένα απ’ τα καλά-για-σας έλαια προωθώντας την υγεία των ματιών σας.

HolleyGrainger. Cooking Light. Healthy food for your eyes. http://www.cnn.com/2010/HEALTH/04/17/eyes.healthy.eating.foods/index.html (April 17, 2010)

 

 Elena Arvanitou



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου