Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Καφές από φιστίκια: Μία υγιής εναλλακτική λύση


Μία ομάδα χημικών από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης παρασκεύασε έναν καφέ που έχει άρωμα και γεύση καφέ, αλλά δεν περιέχει καφεΐνη, καθώς το βασικό του συστατικό είναι τα φιστίκια, αποτελώντας με αυτό τον τρόπο μία εναλλακτική και υγιή λύση για όλους εκείνους που δεν μπορούν να περάσουν μία ημέρα χωρίς να καταναλώσουν περισσότερες από μία κούπα καφέ.
Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, προκειμένου να βρεθεί ένα πραγματικό υποκατάστατο του καφέ, έχουν αποτύχει. Όμως, αυτή τη φορά, οι ερευνητές από τη Νέα Υόρκη πιστεύουν πως τα Pistacia terebinthus, ένα είδος φιστικιών μικρότερα από τα συνηθισμένα, αν καβουρδιστούν, θα προσφέρουν τη γεύση του καφέ.
Τα φιστίκια αυτά κανονικά αποτελούν την πηγή της τερεβινθίνης, ωστόσο οι χημικοί ανακάλυψαν ότι οι καρποί αυτού του δένδρου έχουν την ίδια χημική υπογραφή με τον πραγματικό καφέ, πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν δυνατό να παρέχουν ροφήματα με γεύση και άρωμα εφάμιλλο του καφέ.
Επικεφαλής των πειραμάτων ήταν ο δρ Μουσταφά Οζέλ. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν πως τα εν λόγω φιστίκια, αν καβουρδιστούν επί 20 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου, αρχίζουν να έχουν ένα πτητικό χημικό «προφίλ» παρόμοιο με αυτό των κόκκων του καφέ.
Η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» δοκίμασε τον νέο φιστικό-καφέ σε εθελοντές και όσοι επέλεξαν να πιουν ένα ποτηράκι διαπίστωσαν τη διαφορά με τον κανονικό καφέ, αλλά, παρ' όλα αυτά, οι εντυπώσεις ήταν θετικές.
Οι ερευνητές θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους, προκειμένου να βελτιώσουν και άλλο την ποιότητα του σκευάσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου