Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΕΛΛΑΔΑ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


                                             Ελλάδα
Αιχμηρός τόσο για την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και για την «υποχώρηση» του υπουργείου Παιδείας με τις αλλαγές που ανακοίνωσε, εμφανίστηκε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Σήμερα, κρίνεται η ειλικρίνεια των προθέσεων όλων μας όταν διακηρύττουμε ότι θέλουμε τις μεγάλες αλλαγές που θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για τη νέα δομή και λειτουργία των ΑΕΙ. Ο κ. Γ.Παπανδρέου χαρακτήρισε τις αλλαγές «καθοριστικό και ιστορικό βήμα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας» και κάλεσε όλους να σταθούν «αντάξιοι της ευθύνης να αλλάξουμε αυτή τη χώρα, στηρίζοντας αυτή την προσπάθεια».
Τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με την οποία συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη. Όπως έγινε επίσης γνωστό, ο κ. Παπανδρέου είχε τη Δευτέρα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Μαχμούντ Αμπάς, τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Αμρ Μούσα σχετικά με τις εξελίξεις.
Έντονα επικριτικός για το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας για την δομή και λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «απόπειρα κατεδάφισης των δημόσιων πανεπιστημίων» και «κατάργηση του αυτοδιοίκητου τους με την δημιουργία ενός ολιγαρχικού και αδιαφανές σχήματος με ανεξέλεγκτη διοίκηση».
Ο πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα Ραμαντάμ Μπαργκ, αποχώρησε το απόγευμα της Τρίτης από το κτίριο της πρεσβείας στην Αθήνα μετά από έντονες πιέσεις των αντικαθεστωτικών που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί.
                                      Κόσμος
Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών σημειώθηκε την Τρίτη τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ο σεισμός –εντελώς ασυνήθιστος για την περιοχή– μέρος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ ακόμα και μέχρι τον Καναδά. Μικροπανικός στην Ουάσιγκτον και άλλα αστικά κέντρα, εκκενώσεις κτιρίων και προληπτική διακοπή των αεροπορικών και σιδηροδρομικών μεταφορών. Εκτός δικτύου για προληπτικούς λόγους πυρηνικοί αντιδραστήρες.
Το καταφύγιο του Μουαμάρ Καντάφι, το αρχηγείο Μπαμπ αλ-Αζιζίγια, στην Τρίπολη, κατέλαβαν μετά από σκληρή αλλά σύντομη μάχη οι εξεγερμένοι, λίγη ώρα μετά τον βομβαρδισμό του από αεροσκάφη του NATO. Ωστόσο, η τύχη του ίδιου του Καντάφι και του γιου του Σαΐφ που επανεμφανίστηκε νωρίς την Τρίτη παραμένει άγνωστη. «Εάν κάποιος γνωρίζει, να μου το πει κι εμένα» είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ απηχώντας λίγο ως πολύ την εκτίμηση όλων των πλευρών.
Αποσύρθηκαν τελικά με απόφαση του εισαγγελέα οι κατηγορίες κατά του Ντομινίκ Στρος-Καν για σεξουαλική επίθεση κατά της 32χρονης καμαριέρας. Λίγο αργότερα με την απόρριψη της έφεσης επί του αιτήματος για διορισμό ειδικού εισαγγελέα, όπως είχε ζητήσει η πλευρά της γυναίκας, οι ποινές άρθηκαν και τυπικά. Η απόφαση βάζει τέλος στην τρίμηνη δικαστική περιπέτεια του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ και του δίνει την δυνατότητα να επιστρέψει στη Γαλλία.
Η ανατολική ακτή των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον τυφώνα Αϊρίν, αναφέρουν οι Αρχές, ο οποίος θα φτάσει στις ακτές μέχρι το Σάββατο όταν θα έχει ενισχυθεί στην κατηγορία 4, μία δυνητικά πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Η FEMA διευκρίνισε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει γνωστό ποια ακριβώς περιοχή θα πλήξει ο τυφώνας, αν και οι πολιτείες της Βόρειας και Νότιας Καρολίνας και της Τζόρτζιας είναι πάνω στην πορεία του τυφώνα.
Το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil, το μεγαλύτερο της Ιταλίας, καλεί σε γενική απεργία στις 6 Σεπτεμβρίου, όταν θα αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση των έκτακτων μέτρων λιτότητας που αποφάσισε η κυβέρνηση στα μέσα Αυγούστου.
                                                  Οικονομία
Με σημαντική άνοδο έκλεισε η αγορά στη Νέα Υόρκη ανακτώντας μέρος από το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών. Θετικό το κλίμα και στην Ευρώπη.
Σε εξορθολογισμό των επικουρικών συντάξεων θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ώστε να μην εξαντληθούν τα αποθεματικά των ταμείων και να είναι δυνατή η καταβολή των συντάξεων, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης. «Οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες, ώστε να εξασφαλίσουμε επικουρικές συντάξεις και για τις επόμενες γενιές», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα οικονομικά των ταμείων θα βελτιωθούν από το μέσα του 2012 οπότε εκτιμά ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Συνεχίστηκε και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η πτώση στις τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους δείκτες που καταρτίζει η ΤτΕ με στοιχεία που συλλέγει από τις τράπεζες, η μεγαλύτερη μείωση στις τιμές παρατηρείται στα παλαιότερα διαμερίσματα. Αντίθετα πιο συγκρατημένη ήταν η πτώση στα νεόδμητα. Κατά μέσο όρο οι τιμές στην αγορά των ακινήτων (παλαιών και νέων) εμφάνισαν μείωση κατά 4,5% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.
                                                 Αθλητισμός
Συγκλονιστικός ο ΑΠΟΕΛ νίκησε τηυ Βίσλα Κρακοβίας με 3-1 στη ρεβάνς των πλέι-οφ του Champions League και πήρε την πρόκριση του στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε χάσει το πρώτο ματς στην Πολωνία με 1-0 και στο 71' δέχθηκε γκολ (2-1), ωστόσο ο Αΐλτον στο 87' ήταν αυτός που πέτυχε το χρυσό γκολ.
Για την Τετάρτη 24/08 μετατέθηκε το καθοριστικό ραντεβού του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ερνέστο Βαλβέρδε προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οι επόμενες μεταγραφικές κινήσεις των «ερυθρόλευκων». Την Τρίτη οι Πειραιώτες πήραν την ευλογία εν όψει των... αποφάσεών τους, καθώς έγινε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη ο ετήσιος αγιασμός.
Σε εκτεταμένη ανανέωση των διαιτητών της Σούπερ Λιγκ προχώρησε η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Εκτός πινάκων έμειναν επτά από τους 22 διαιτητές του περυσινού πρωταθλήματος ενώ άλλοι δύο υποβιβάστηκαν στην κατηγορία των υποψήφιων για άνοδο στη «μεγάλη» κατηγορία. Αντίστοιχα επτά νέοι διαιτητές συμπεριλήφθηκαν στουςπίνακες για την αγωνιστική περίοδο 2011-2012 που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου