Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Ελλάδα
Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση φαίνεται πως εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και να κλείσει το εσωκομματικό «μέτωπο», λίγες μόλις ημέρες πριν ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τις ρυθμίσεις.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το βράδυ πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, από άγνωστα αίτια, το απόγευμα της Παρασκευής σε δασική περιοχή στην περιοχή Κεφαλόβρυσο στην Καρύταινα Αρκαδίας, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.
Για τις 29 Νοεμβρίου αναβλήθηκε από το Β' Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, η δίκη των 13 Γερμανών δημοσιογράφων και αρθρογράφων του περιοδικού Focus, οι οποίοι κατηγορούνται για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου, εξύβριση και προσβολή συμβόλων του ελληνικού κράτους.
Στην κατηγορία των χωρών που αντιμετώπισαν «αξιοσημείωτα τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά περιστατικά μέσα στην περασμένη χρονιά» κατατάσσει την Ελλάδα η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις εξελίξεις στον τομέα της τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο.
Το κλείσιμο της ΕΤ1 και της «Ραδιοτηλεόρασης», συγχωνεύσεις στο ραδιόφωνο, έμφαση στο Διαδίκτυο και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Από τις αλλαγές, προς το παρόν, εξαιρείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ο κ. Μόσιαλος υποσχέθηκε πλήρη διαφάνεια και δημόσια διαβούλευση.
                                 Κόσμος
Δέκα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη απογειώθηκαν αργά την Παρασκευή από αεροπορική βάση στη νοτιοανατολική Τουρκία για να πραγματοποιήσουν, κατά τα φαινόμενα, νέες νυχτερινές επιθέσεις εναντίον θέσεων των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, αναφέρει το Reuters
Το Ιράκ δέχθηκε να παραμείνουν στο έδαφός του αμερικανικά στρατεύματα μετά το 2011, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίο Πανέτα, συμφωνία την οποία διαψεύδουν οι Ιρακινοί. «Τελικά είπαν το ναι», δήλωσε ο Πανέτα σε συνέντευξή του, «οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν οριστικοποιηθεί», λένε οι Ιρακινοί.
Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους κατοίκους της Τρίπολης να αποσύρουν οριστικά κάθε υποστήριξη στο καθεστώς του Καντάφι, την στιγμή οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι συνεχίζουν την προέλασή τους προς τη λιβυκή πρωτεύουσα. Επιχείρηση απεγκλωβισμού εκατοντάδων ξένων που βρίσκονται στην Τρίπολη ετοιμάζει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM). To σπίτι του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Καντάφι φέρεται να επλήγη από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς. Τον έλεγχο του Σουρμάν και της πόλης-κλειδί Ζαουίγια πήραν οι αντικαθεστωτικοί, αιματηρές συγκρούσεις στη Ζλιτάν.

Ο γερμανικός στρατός συμμετέχει μυστικά στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στη Λιβύη βοηθώντας στον εντοπισμό των στόχων παρά το ότι η χώρα επισήμως έχει διαχωρίσει τη θέση της από τις ενέργειες της Συμμαχίας, αναφέρει το Spiegel. Απαντώντας σε αίτημα βουλευτή, οι ένοπλες δυνάμεις αποκάλυψαν ότι 11 στρατιωτικοί βρίσκονται στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Ιταλία και απασχολούνται σε «καθήκοντα επιλογής στόχων» για τις αεροπορικές επιδρομές χωρίς να έχουν αποφασιστικό λόγο.
§   
§  Με σφαίρες στους διαδηλωτές έσπασε στη Συρία η «κατάπαυση πυρός» που είχε ανακοινώσει ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ οι Σύροι βγαίνουν ξανά στους δρόμους μετά τις προσευχές της Παρασκευής και τις εκκλήσεις ΗΠΑ και ΕΕ για αποχώρηση του Σύρου προέδρου. Oμάδες ακτιβιστών αναφέρουν πως τουλάχιστον 22 διαδηλωτές σκοτώθηκαν, oι περισσότεροι στην Ντεραά, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ και σε γειτονιά της Δαμασκού. Διαδηλώσεις και στην Χομς, το Ντέιρ ελ Ζουρ, αλλά και την Λαττάκεια. Κυρώσεις κατά του καθεστώτος, κατά το παράδειγμα των ΗΠΑ, θα εξετάσουν την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι διπλωματές.
                                Οικονομία
§  Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 15,571 δισ. ευρώ. έναντι του νέου στόχου 16,475 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) και ελλείμματος 12,449 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011 που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
§  Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Γουόλ Στριτ μετά από μία εβδομάδα έντονων κλυδωνισμών λόγω των ανησυχιών για την οικονομία της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ. Πάντως, οι αγορές κατάφεραν να συγκρατήσουν την πτώση.
§  Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν και ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη στο Παρίσι για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα των δύο χωρών, μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με αντικείμενο την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης.
                                 Αθλητισμός
§  Οι σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Άστον Βίλα για τον Ζαν Μακούν διακόπηκαν! Όχι, δεν «χάλασε» ο δανεισμός, αλλά οι αγώνες που έχουν να δώσουν οι δύο ομάδες το Σαββατοκύριακο, στάθηκαν εμπόδιο στις επαφές, αφού οι Άγγλοι θέλουν να αφοσιωθούν στο ματς με τη Μπλάκμπερν, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» έχουν το σπουδαίο φιλικό την Κυριακή με την Ίντερ. Τη μεταγραφή του Ανδρέα Τατού από τον Ατρόμητο ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΠΑΕ, αλλά θα παραμείνει στο Περιστέρι για έναν ακόμη χρόνο. Στο μεταξύ, η Μονπελιέ είπε «όχι» στον δανεισμό του Εστράδα και συζητάει μόνο με πρόταση μεταγραφής.
§  Ανακοίνωση, μέσω της οποίας «καταγγέλλει» την στάση της Κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, εξέδωσε η ΠΑΕ Ηρακλής την Παρασκευή. Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με την προσφυγή της στα πολιτικά δικαστήρια.
§  Την ήττα με 3-0 γνώρισε η Ξάνθη από τη Μανίσασπορ στο διεθνές φιλικό που διεξήχθη στο γήπεδο των Πηγαδίων. Οι Τούρκοι άνοιξαν το σκορ μόλις στο 6' με τον Γκοκοτσκλάν και «καθάρισαν» με την υπόθεση νίκη στο τελευταίο τρίλεπτο (88', 90'), όταν οι Ντε Σόουζα και Πρόμις, διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα.
  
.]


ΠΗΓΗ Η ΣΕΛΙΔΑ http://www.sansimera.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου