Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

ΕΛΛΑΔΑ –ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


                                     Ελλάδα
§  Ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων φέρνει το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η συζήτηση του οποίου αρχίζει τη Δευτέρα στη Βουλή και ολοκληρώνεται την Τετάρτη με την ψηφοφορία. Στο τελικό κείμενο αναμένεται να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του νεοσύστατου Συμβουλίου Διοίκησης, το οποίο είναι, μεταξύ άλλων, επιφορτισμένο με την εκλογή του πρύτανη.
§   
§  Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στη Νεάπολη Ηλείας. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, που την έθεσε υπό έλεγχο, η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές και έκαψε κυρίως ελιές καλάμια και ξερά χόρτα. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης φωτιά που καίει αγροτοδασική έκταση στη θέση Σκεπαστή στη Λίμνη Εύβοιας. Υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα κοντά σε κατοικημένη περιοχή στη Γαλάζια Ακτή στο Λαγονήσι, καθώς και φωτιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στη Μαγούλα.
§  Σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη με αντικείμενο τη χρήση του Διαδικτύου σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του δημοσίου τομέα θα έχει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα έχει σύσκεψη με συνεργάτες του, με αντικείμενο τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, από ευρωπαϊκές χώρες.
§   
§  Επεισοδιακή αποδείχθηκε αστυνομική επιχείρηση, με τη συμμετοχή άνω των 50 αστυνομικών, για τον εντοπισμό χασισοφυτείας που πραγματοποιήθηκε στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο μετά και από πληροφορίες που έφτασαν στην αστυνομική διεύθυνση.
§   
§  Καθυστερήσεις έχουν σημειωθεί, σε ορισμένα δρομολόγια πλοίων, λόγω των ισχυρών ανέμων -έντασης έως και 9 μποφόρ τοπικά- που πνέουν στα πελάγη, προκαλώντας ταλαιπωρία στους αδειούχους του Αυγούστου, που επιστρέφουν πίσω στις «βάσεις» τους, μετά τις διακοπές. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται, σύμφωνα με την Τροχαία, η επιστροφή των οδηγών, μέσω του οδικού δικτύου.
                                   Κόσμος
Σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός φαίνεται ότι κατέληξαν μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, τερματίζοντας την ξαφνική ανάφλεξη στην περιοχή που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και απείλησε και τις σχέσεις Ισραήλ και Αιγύπτου. Πάντως, παρά τη συμφωνία, άλλες δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς.
Αποφασισμένος να μείνει στην Τρίπολη ως το τέλος δηλώνει ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι και καλεί τους οπαδούς του σε αντίσταση την ώρα που η αποκομμένη πρωτεύουσα πολιορκείται από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών και σφυροκοπείται από το ΝΑΤΟ. Με την Τρίπολη να βρίσκεται στα διασταυρούμενα πυρά των αντικαθεστωτικών και του ΝΑΤΟ και μέρος από τους πολίτες της να παίρνει τα όπλα κατά του καθεστώτος, η επιτυχημένη προέλαση των αντικαθεστωτικών τις τελευταίες ημέρες τους φέρνει όλο και πιο κοντά στη νίκη.
Βέβαιος ότι τελικά η κυβέρνηση θα ελέγξει την εξέγερση εναντίον της εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ-Άσαντ ο οποίος εξήγγειλε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Τον Φεβρουάριο του 2012 θα γίνουν οι πολυκομματικές εκλογές, όπως είπε, αφού προχωρήσουν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Σχεδόν ένα μήνα μετά τη σφαγή, η Νορβηγία απέτισε φόρο τιμής στους 77 νεκρούς των δύο επιθέσεων της 22ας Ιουλίου στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια σε τελετή που έγινε παρουσία 6.700 ανθρώπων στη νορβηγική πρωτεύουσα.
Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα θέσεις Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ. Η νέα αεροπορική επιδρομή εναντίον χωριού στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, σύμφωνα με ανακοίνωση τοπικού αξιωματούχου.
                              Οικονομία
Οι αποκλίσεις στα έσοδα και τις δαπάνες του πρώτου επταμήνου και η βαθύτερη από τις αρχικές προβλέψεις ύφεση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, αποτελούν τους «πονοκεφάλους» για το οικονομικό επιτελείο, εν όψει της άφιξης των επικεφαλής του κλιμακίου τις τρόικας, τις επόμενες ημέρες, στην Αθήνα.
Την αντίθεση της στην έκδοση ευρωομολόγων εξέφρασε για άλλη μία φορά η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζοντας ότι θα διόγκωναν το χρέος των 17 χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή πολιτικής στο μέλλον.
Την ανάγκη για «πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου», μετά τη «βροχή» αιτημάτων για παροχή εγγυήσεων, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, σε επιστολή που απέστειλε το Σάββατο προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τα μέλη του Eurogroup, τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.
                                     Αθλητισμός
Οριστικά, τη φανέλα της Καβάλας θα φοράει από τη νέα περίοδο ο Κέλβιν Ετούχου. Ο Νιγηριανός άσος που βρίσκεται στην Ελλάδα από το μεσημέρι της Κυριακή, είπε το «ναι» στους «Αργοναύτες» και για τα δύο επόμενα χρόνια θα είναι παίκτης του ΑΟΚ. Εκτός από τον πρώην επιθετικό της Μάντσεστερ Σίτι, η Καβάλα απέκτησε και τους Αλεξάνταρ Βασόσκι και Ντάνιελ Άλεξιτς με τον τελευταίο να είναι 20 ετών και να έρχεται με τη μορφή δανεισμού από τη Τζένοα.
Χαμόγελα σκόρπισε η εμφάνιση του Ολυμπιακού στη Γενεύη, αφού το 2-2 με την Ίντερ θα μπορούσε να ήταν και ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Ωστόοο, το πιο σημαντικό είναι ότι ο Ολυμπιακός είχε πολλά κέρδη από αυτό το παιχνίδι και σε αυτό στάθηκε ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» Ερνέστο Βαλβέρδε. Μανιάτης: «Θα κερδίζαμε». Μοντέστο ο... killer της Ίντερ. Γκασπερίνι: «Μας προβλημάτισε ο Ολυμπιακός».
Ο Παναθηναϊκός έχει δύσκολο έργο στην ανατροπή του 3-0 από το Τελ Αβίβ εν όψει της ρεβάνς της Πέμπτης για τα πλέι οφ του Europa League, όμως και η Μακάμπι δεν του δίνει ένα... πάτημα να πιστέψει λίγο παραπάνω σε αυτό. Αντίθετα, η αντίπαλός του έκανε επίδειξη δύναμης για ακόμη μια φορά και δείχνει να βρίσκεται σε ανοδική. Στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Ισραήλ, επικράτησε με 3-1 στην έδρα της Χαποέλ Πετάχ Τίκβα, παρά το γεγονός πως στο 10ο λεπτό βρέθηκε πίσω στο σκορ από το γκολ του Ναίμι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου