Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

To κακάο αυξάνει τις αθλητικές επιδόσεις


Σοκολάτα
Είναι πραγματικά χαρισματική και πεντανόστιμη: η μαύρη σοκολάτα. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που δημοσιεύθηκε στο τέλος του Ιουλίου του 2011 στην εφημερίδα "The Journal of Physiology» αυτά τα μικρά γλυκά κομμάτια μπορούν ν’ αυξήσουν την αθλητική επίδοση μέχρι και 50 τοις εκατό - τουλάχιστον στα ποντίκια.
Αθλητικές επιδόσεις
Πέντε γραμμάρια σοκολάτα την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν την αθλητική επίδοση μέχρι και 50 τοις εκατό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Η επικατεχίνη στο κακάο φροντίζει να σχηματίζονται περισσότερα μιτοχόνδρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Έτσι οι μύες παραμένουν περισσότερο δραστήριοι.

Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ομάδες ποντικιών και διαπίστωσαν τ’ ακόλουθα. Στη μια ομάδα δινόταν μόνο δύο φορές την ημέρα νερό, στην άλλη ομάδα δινόταν εκείνο που περιείχε κακάο, όπου είχε χορηγηθεί επικατεχίνη. Μετά από 15 ημέρες όλα τα τρωκτικά έπρεπε να  ασκηθούν στη ρόδα. Τώρα, τα σοκολατοποντίκια έτρεχαν δύο φορές με το ρυθμό που έτρεχαν τα ζώα της άλλης ομάδας που έπιναν μόνο νερό. Ο λόγος: η επικατεχίνη εξασφαλίζει το σχηματισμό των μιτοχόνδριων, τα οποία με τη σειρά τους είναι υπεύθυνα για την κυτταρική ενέργεια. Έτσι επιβραδύνεται η κόπωση. Οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει ν’ αναμένονται κι από τον άνθρωπο παρόμοιες υψηλές επιδόσεις μετά την κατανάλωση σοκολάτας. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο άνθρωπος δεν λαμβάνει σκέτη την ουσία της επικατεχίνης, αλλά και πολλές άλλες ουσίες που περιέχονται στη σοκολάτα, τ’ αποτελέσματα της μελέτης δεν μπορούν να ισχύουν πιστά και για τους ανθρώπους.
Η σοκολάτα είναι υγιεία
Πριν φάτε όλη τη σοκολάτα όμως, θα πρέπει να σας πούμε δυστυχώς ότι η ποσότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα από πέντε γραμμάρια σοκολάτα. Επειδή αυτή η ποσότητα περιέχει τόση επικατεχίνη για τον άνθρωπο όσο και για τα ποντίκια του πειράματος που παρατηρήθηκαν για τη βελτίωση των επιδόσεών τους. Η υπερβολική ποσότητα αποδυναμώνει τους υποδοχείς και τους μύες. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ένας ακόμη λόγος για να μην εγκαταλείψετε τη σοκολάτα. Στο μεταξύ, της καταλογίζουν για πολλούς λόγους οφέλη για την υγεία. Ωστόσο: όσο πιο σκούρα τόσο καλύτερα, επειδή η επικατεχίνη και άλλες ουσίες που κάνουν καλό στην υγεία κρύβονται στο κακάο.
Yahoo! Deutschland. Shape. Kakao erhöht die sportliche Leistung. http://de.lifestyle.yahoo.com/kakao-erh%C3%B6ht-sportliche-leistung-220000639.html (Mo., 8. Aug 2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου