Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Στο έλεος τοξικής βόμβας ο Ασπρόπυργος


Στις καλένδες των υπευθύνων έχει γραφτεί το μείζον θέμα δημόσιας υγιεινής στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου. Ενάμιση μήνα μετά το περιβαλλοντικό σκάνδαλο που προέκυψε με τη διαρροή αποβλήτων στην περιοχή των Νεοκτίστων, τις συλλήψεις μελών κυκλώματος που απέθετε βαρέλια με επικίνδυνα τοξικά σε διάφορα σημεία της πόλης και τις δεσμεύσεις της Περιφέρειας για απομάκρυνση των δηλητηριωδών ουσιών, δεκάδες βαρέλια που περιέχουν θανατηφόρα ουσία παραμένουν «ξεχασμένα» στην παραλία της πόλης. Τα συγκεκριμένα βαρέλια «φιλοξενούν» την άκρως επικίνδυνη –σύμφωνα με τους ειδικούς- τοξική ουσία Butylglykol  και βρίσκονται εδώ και χρόνια διασκορπισμένα σε αφύλακτες περιοχές χωρίς ουδείς να ενδιαφέρεται για την απομάκρυνσή τους. Την ίδια στιγμή η αρμόδια αντιπεριφεριάρχης Αττικής δηλώνει ότι ναι μεν έχει γίνει διαγωνισμός αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση(!) για την απομάκρυνση τους. Και όλα αυτά τη στιγμή που πριν από λίγες ημέρες η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, είχε καταγγείλει δημόσια την ύπαρξη τοπικών αρχόντων οι οποίοι λαδώνονται προκειμένου να «κουκουλώνουν» με λίγο χώμα τα τοξικά απόβλητα!    
Το ρεπορτάζ 
Το επιτόπιο ρεπορτάζ της zougla.gr έγινε με αφορμή την καταγγελία του Κ.Π., κατοίκου της περιοχής, ο οποίος μας επεσήμανε ότι διάφοροι καλοθελητές: «αφήνουν βαρέλια με τοξικές ουσίες και ο δήμος αδιαφορεί. Σε αυτή την περιοχή έχει πρόσβαση ο καθένας. Ακόμα και τα μικρά παιδιά». Σύμφωνα μάλιστα με τον καταγγέλλοντα,  τα βαρέλια αυτά βρίσκονται στην περιοχή 7-8 μήνες ενώ κατά καιρούς προστίθενται και άλλα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας στην παραλία Ασπροπύργου αντικρίσαμε αρκετά βαρέλια γεμάτα με Butyglykol να είναι πεταμένα και παρατημένα σε χωράφια και δρόμους με την ουσία (στην πλειονότητα των περιπτώσεων) να έχει χυθεί και να «ακουμπάει» χωράφια στα οποία καλλιεργούνται λαχανικά!
Ανοιχτή η πρόσβαση
Άκρως ανησυχητικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι τα βαρέλια είναι πεταμένα σε χώρους που έχει ο καθένας πρόσβαση. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι θα μπορούσε κάλλιστα να έρθει σε επαφή με τις ουσίες αυτές κάποιο παιδί ή ακόμα και κάποιος ανυποψίαστος ενήλικας. Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι ειδικοί η συγκεκριμένη τοξική ουσία είναι εύφλεκτη πράγμα που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί (ακόμα και από ένα μισοσβησμένο τσιγάρο) να προκληθεί πυρκαγιά.
Τι λένε οι ειδικοί
Επικοινωνήσαμε τον επιστημονικό συνεργάτη του «Δημόκριτου»  κ. Νίκο Κατσαρό, ο οποίος μας ενημέρωσε πως η Butylglykol είναι μια τοξική ουσία και χρησιμοποιείται κυρίως από βιομηχανίες που παράγουν απορρυπαντικά. Ο κ. Κατσαρός υπογράμμισε πως η ουσία αυτή είναι εύφλεκτη, τοξική για το δέρμα και τα μάτια ενώ εισπνεόμενη μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα.
Τι απαντάνε οι «υπεύθυνοι»
Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον Δήμαρχο Ασπροπύργου, κ. Νικόλαο Μελετίου, για να μας ενημερώσει για το θέμα ωστόσο η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή καθώς ο δήμαρχος ήταν συνεχώς απασχολημένος. Στη συνέχεια τηλεφωνήσαμε στο γραφείο Περιβάλλοντος όπου μας ενημέρωσαν πως γνωρίζουν το πρόβλημα αλλά δεν έγκειται στην αρμοδιότητά του Δήμου η συγκομιδή και μεταφορά των τοξικών ουσιών αλλά είναι καθαρά αρμοδιότητα της περιφέρειας. Εν τέλει καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με την αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κυρία Σταυρούλα Δήμου, η οποία δήλωσε γνώστης του προβλήματος επισημαίνοντας, όμως, ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση με την εταιρεία η οποία –κάποια στιγμή στο μέλλον- θα τα μαζέψει. «Υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα γιατί ακόμα δεν ξέρουμε που θα πάνε τα βαρέλια», είπε μεταξύ άλλων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου