Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Τροφές που ομορφαίνουν το δέρμα


Όσα θαυματουργά συστατικά κι αν κρύβει η επιστήμη της δερματολογίας στα εργαστήριά της, στην πραγματικότητα η φροντίδα του δέρματος είναι πολύ πιο απλή και ανέξοδη απ’ ό,τι πιστεύουμε. Το κλειδί για ένα όμορφο δέρμα είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής. Όσο τετριμμένο και αν ακούγεται αυτό, οι σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως η άσκηση, ο επαρκής ύπνος και η σωστή διατροφή είναι το τρίπτυχο του υγιούς δέρματος. Παρακάτω θα δούμε ποιες τροφές πρέπει να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας για να έχουμε όμορφο δέρμα, αλλά και με ποιον τρόπο αυτές επιδρούν στο μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας.
Νερό Αποτελεί την κύρια πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού και ιδιαίτερα του δέρματος. Βοηθά στην αποβολή των τοξινών και κάνει το δέρμα πιο ελαστικό, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει τις λεπτές γραμμές. Για καλή ενυδάτωση του οργανισμού, και κατ’ επέκταση του δέρματος, είναι απαραίτητα 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε νερό.
Φρούτα κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος Το χρώμα τους υποδηλώνει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία έχει δύο βασικές λειτουργίες στο δέρμα: την ανανέωση των κυττάρων και την προστασία από σημάδια ακμής. Δεν είναι τυχαίο ότι η βιταμίνη Α είναι γνωστή ως η βιταμίνη της ομορφιάς.
Πράσινο τσάιΗ μεγάλη περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες το καθιστά αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό. Προστατεύει το δέρμα από την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και το κάνει να φαίνεται νέο και λαμπερό.
Ντομάτα Έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην αποφυγή εγκαυμάτων από τον ήλιο. Μαζί με τα καροτενοειδή που περιέχει, επιβραδύνει την κυτταρική καταστροφή από τις ελεύθερες ρίζες.
Σολομός Περιέχει ασταξανθίνη, ένα καροτενοειδές που βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος και άρα μειώνει τις λεπτές γραμμές και προστατεύει από τη δημιουργία ραγάδων.
Ελαιόλαδο Πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, αλλά και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, είναι ένα τρόφιμο που προστατεύει το δέρμα από τη γήρανση.
Λιπαρά ψάρια Ψάρια όπως η σαρδέλα, η ρέγκα και ο σολομός είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα να κάνουν το δέρμα πιο λείο και σφιχτό.
Ξηροί καρποί, κυρίως καρύδια και αμύγδαλα Πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε, λειαίνουν και ενυδατώνουν την επιδερμίδα και απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες. Το αποτέλεσμα είναι ένα λαμπερό και νεανικό δέρμα.
Τυρί cottageΙδιαίτερα ευεργετικό για το δέρμα, λόγω ενός απαραίτητου ιχνοστοιχείου που περιέχει, του σελήνιου. Το σελήνιο χρειάζεται στον οργανισμό μας σε πολύ μικρές ποσότητες και μαζί με τη βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση. Επίσης έχει αντικαρκινική δράση και μειώνει την πιτυρίδα.
Αβοκάντο Πλούσιο σε βιοτίνη και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ενυδατώνει το δέρμα και το κάνει πιο ‘άθραυστο’. Επίσης περιέχει το 27% των ημερήσιων αναγκών μας σε νιασίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση και καταπραΰνει το δέρμα. Ακόμα μειώνει τις πανάδες.
Ρόδι Όταν τοποθετηθεί τοπικά, αυτό το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φρούτο βοηθά το δέρμα να παράγει περισσότερο κολλαγόνο και επιταχύνει την επούλωση από τραύματα.
Αγριοκέρασα Είναι το τρόφιμο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που είναι αντιοξειδωτική και προστατεύει το δέρμα από την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Εσπεριδοειδή Πλούσια πηγή βιταμίνης C, η οποία ως ισχυρό αντιοξειδωτικό δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες και βοηθάει στην αποβολή τους από τον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι νεανικό δέρμα με λιγότερες ρυτίδες.
Μύρτιλα Η νούμερο 1 αντιγηραντική τροφή, λόγω των αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών που περιέχει.
Άπαχο κρέας και πουλερικά
Αποτελούν την κύρια πηγή πρωτεΐνης για τον οργανισμό, χωρίς να επιβαρύνουν με ‘κακά’ λιπαρά. Η πρωτεΐνη, ως κύριο δομικό υλικό του οργανισμού, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα να κάνει το δέρμα πιο ελαστικό και να βοηθά στην επούλωση των πληγών. Ένα άλλο συστατικό που περιέχεται σε αυτά τα τρόφιμα και ενισχύει την καλή υγεία της επιδερμίδας είναι ο ψευδάργυρος, ο οποίος προάγει την κυτταρική ανάπλαση και ανανέωση. Επίσης βελτιώνει τις επιδερμίδες με ακμή.
Αυγά Η πρώτης ποιότητας πρωτεΐνη που διαθέτουν, αναπλάθει τα κύτταρα και τα προστατεύει από την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Επίσης περιέχουν βιοτίνη, που προστατεύει το δέρμα από την αφυδάτωση.
Όσπρια Μία ακόμα πλούσια πηγή πρωτεϊνών, τα όσπρια αναπλάθουν τα κύτταρα το δέρματος.
Μάνγκο Πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία σε κυτταρικό επίπεδο διατηρεί την καλή υγεία του δέρματος.
Προϊόντα σόγιας Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι η σόγια είναι αποτελεσματική στο να συσφίγγει το χαλαρό δέρμα.
Συνένζυμο Q10 Βρίσκεται σε μικροποσότητες στα λιπαρά ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και στο κρέας. Έχει αντιγηραντική και συσφικτική δράση.
Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, άτομα που ακολουθούν δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες ενδέχεται να εμφανίσουν περισσότερες ρυτίδες. Επίσης τα αλκοολούχα ποτά και η καφεΐνη είναι διουρητικά και αφυδατώνουν το δέρμα, με αποτέλεσμα να επιταχύνουν τη γήρανση. Ο μεγαλύτερος όμως εχθρός του δέρματος είναι το κάπνισμα, επειδή ενισχύει την παραγωγή ελεύθερων ριζών, δηλαδή τον λόγο για τον οποίο γερνάει το δέρμα. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου