Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Απαγορευμένη πόλη


Πασίγνωστη είναι η κινηματογραφική ταινία «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Οι σινεφίλ -και όχι μόνον- θα θυμούνται τη χωροταξική δομή της «Απαγορευμένης Πόλης», του αυτοκρατορικού άβατου στο Πεκίνο.
Μία παρόμοια δομή θα ισχύσει το Σάββατο και την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, όπου το γνωστό τρίγωνο μεταξύ της Πανεπιστημιούπολης βόρεια, της εισόδου της Διεθνούς Εκθέσεως νότια και του Βυζαντινού Μουσείου ανατολικά-νοτιοανατολικά θα φυλάσσεται εν είδει άβατου, προκειμένου να διασφαλιστεί η κυκλοφορία του κυβερνητικού κλιμακίου αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Μία δύναμη, περίπου 10.000 αστυνομικών, έχει επιστρατευτεί για την επιχείρηση αυτή, η οποία παραπέμπει στην ανάλογη προετοιμασία της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το 2003.
Ανησυχίες και λήψη μέτρων
Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, μέσω των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων τους, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο εκδήλωσης βίαιων επεισοδίων στην πόλη, το Σάββατο και την Κυριακή. 
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του, ζήτησε από τους πολίτες να κλείσουν τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης από τις 15:00 το μεσημέρι του Σαββάτου αλλά και να απομακρυνθούν όλα τα Ι.Χ. από τους συνηθισμένους χώρους στάθμευσής τους, ώστε να μην υποστούν ζημιές, αν και εφόσον εκδηλωθούν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.
Άλλωστε, όπως ομολογούν πολλοί Θεσσαλονικείς, θα προτιμήσουν, βοηθούντος και του καιρού, να μεταβούν στη Χαλκιδική, εγκαταλείποντας την πόλη τους, προκειμένου να αποφύγουν τις ταλαιπωρίες που συνεπάγεται αυτή η αστυνομική επιχείρηση.
Τι φοβούνται
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες δεν προέρχονται από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης αλλά από κοινωνικούς φορείς, δημοσιογράφους και οικονομικούς παράγοντες, δύο θα είναι τα «θερμά» σημεία στην πόλη κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
Α) Το πρώτο αφορά στο «Μέτωπο» του Λευκού Πύργου, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν οι «Αγανακτισμένοι», Θεσσαλονικείς και επισκέπτες. Το «μέτωπο» αυτό καταλήγει σε ευθεία γραμμή στην είσοδο της Δ.Ε.Θ. και το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία ο πρωθυπουργός.
Β) Το δεύτερο «μέτωπο» αφορά στο «Τρίγωνο των Βερμούδων» μεταξύ Καμάρας, πλατείας Συντριβανίου, Φιλοσοφικής, δηλαδή βόρεια του χώρου της Έκθεσης και επί της Εγνατίας, όπου καταλήγει η δυτική πλευρά της Πανεπιστημιούπολης. Πρόκειται για την περιοχή της περίφημης «Ζαρντινιέρας». Στο σημείο αυτό παρατηρούνται εδώ και χρόνια οι περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και αστυνομίας. Η Πανεπιστημιούπολη τελεί υπό κατάληψη, όπως επισημαίνουν οι παράγοντες της πόλης.
Τι άλλαξε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός δεν θα πραγματοποιήσει βόλτα στην Έκθεση. Το Σάββατο θα περιοριστεί στην ομιλία του στο Βελλίδειο.
Η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού της Κυριακής δεν θα πραγματοποιηθεί στο Βελλίδειο, όπως συνηθιζόταν τα τελευταία χρόνια, ούτε στο ξενοδοχείο Μακεδονία, όπως συνέβαινε παλαιότερα, αλλά στις διαμορφωμένες πλέον αποθήκες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Η αλλαγή αυτή επελέγη για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Κινητοποίηση
Οι διαδηλωτές από την Αθήνα θα ταξιδέψουν με ναυλωμένη αμαξοστοιχία από τα συνδικάτα, η οποία αναχωρεί στις 07:00 το πρωί του Σαββάτου. Η αμαξοστοιχία αυτή θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 23:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας. Οι διαδηλωτές θα ταξιδέψουν και με λεωφορεία. Αυτό το χρονοδιάγραμμα προσδιορίζει τη «θερμή περίοδο» αντιπαράθεσης στη Θεσσαλονίκη, κυρίως το Σάββατο αλλά όχι απαραίτητα, και μεταξύ των ωρών 14:00 - 22:00.
Από τις εξελίξεις την ημέρα του Σαββάτου θα εξαρτηθεί και η πορεία των κινητοποιήσεων τα επόμενα εικοσιτετράωρα, όπως επισημαίνουν οι εμπλεκόμενες πλευρές.
Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν δώσει ραντεβού στις 18:00 επί της Εγνατίας στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους στις 18:30
Το απογευματινό ραντεβού των φοιτητικών οργανώσεων έχει οριστεί στην Καμάρα επί της Εγνατίας επίσης και σε απόσταση αναπνοής από την Πανεπιστημιούπολη. Η ομιλία του πρωθυπουργού κατά κανόνα αρχίζει πάντα με την έναρξη των βραδινών τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων, αλλά ενδεχομένως κάτι μπορεί να αλλάξει στο χρονοδιάγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου