Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκινά η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγεία


Νέα δυναμική στην περίθαλψη 9,5 εκατ. ασφαλισμένων δημιουργεί η έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). 
Το 92% των ασφαλισμένων της χώρας ελπίζει, πλέον, σε καλύτερες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, από έναν οργανισμό ο οποίος ξεκινά με προϋπολογισμένη δαπάνη για το 2012, χαμηλότερη από τα 8 δισ. ευρώ.
«Οι ασφαλισμένοι των ταμείων, οι κλάδοι υγείας των οποίων εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα πολλών επιλογών, άρα την πρόσβαση σε περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας» δήλωσε, περιγράφοντας τον στόχο του νέου οργανισμού, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.
 
Πρακτικά, η έναρξη του ΕΟΠΥΥ σημαίνει ότι ένας αγρότης θα μπορεί πλέον να επιλέγει ανάμεσα σε δομές του ΕΣΥ, του ΙΚΑ και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, που θα έχουν συμβληθεί με τον οργανισμό και όχι μόνο το κέντρο υγείας της περιοχής του ή το αγροτικό ιατρείο, στο οποίο είχε πρόσβαση μέχρι σήμερα.
Ο νέος οργανισμός - «γίγας» θα αναπτυχθεί σε 4 στάδια έως ότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία. «Γνωρίζουμε ότι η αρχή δεν θα είναι εύκολη» είπε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος σημείωσε ότι, σε πρώτη φάση, ο οργανισμός, με 60 υπαλλήλους, θα στεγαστεί σε κτήριο του Ι.Κ.Α. στο κέντρο της Αθήνας.
 
Η οριστική στέγαση του ΕΟΠΥΥ θα γίνει στον χώρο που χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο Τύπου στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Σε δεύτερο στάδιο, από τον Οκτώβριο και έπειτα, οι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι, που προέρχονται από το ΙΚΑ, τον ΟΠΑΔ , τον ΟΑΕΕ , τον ΟΓΑ και αλλά μικρότερα ταμεία, θα συνταγογραφούν στο ενιαίο συνταγολόγιο, το οποίο θα είναι στα πρότυπα αυτ
ού που ισχύει σήμερα για το Ι.Κ.Α.. 
«Οι ασφαλισμένοι θα διατηρήσουν τα βιβλιάρια υγείας τους, γιατί αυτή είναι η ταυτότητά τους» εξήγησε ο κ. Κουτρουμάνης, αλλά τόνισε ότι το συνταγολόγιο που θα έχουν οι γιατροί που θα συμβληθούν με τον νέο οργανισμό θα είναι ενιαίο. 
Με τον τρόπο αυτό, το σύστημα θα είναι απόλυτα ελεγχόμενο. Αρχικά η συνταγογράφηση θα ελέγχεται από την ηλεκτρονική σάρωση των συνταγών και στη συνέχεια από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία θα γίνεται με βάση το νέο ενιαίο συνταγολόγιο.
«Στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης του ΕΟΠΥΥ, θα ενταχθούν σ’ αυτόν, από την αρχή του επόμενου μήνα, οι δομές του ΙΚΑ και τα πρώτα 50 κέντρα υγείας» επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. 
Τα κέντρα υγείας, διευκρίνισε, εντάσσονται λειτουργικά στον ΕΟΠΥΥ , αλλά δεν αποσπώνται διοικητικά από το ΕΣΥ και ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα ενταχθούν στον οργανισμό και τα υπόλοιπα 150 κέντρα υγείας της χώρας. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Ο. Βουδούρης, ο στόχος είναι τα κέντρα υγείας να μετεξελιχθούν σε μικρά νοσοκομεία, όπου αυτό είναι εφικτό, και ανέφερε το κέντρο υγείας στο Μαρκόπουλο, όπου αυτό έχει ήδη επιτευχθεί.
Στο τρίτο στάδιο ανάπτυξης του οργανισμού θα υπογραφούν 5.000 νέες συμβάσεις με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που επιθυμούν να εργαστούν με το ΕΟΠΥΥ. 
Ο στόχος είναι να συμβληθούν στον οργανισμό περισσότεροι από 22.000 γιατροί συνολικά, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι γιατροί θα ξεπεράσουν τις όποιες αντιρρήσεις τους και θα «αγκαλιάσουν» τον νέον οργανισμό. 
Όσον αφορά στις αμοιβές τους, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξήγησε ότι θα υπάρχει μία αρχική σύμβαση γύρω στα 900 με 1.000 ευρώ , ποσό το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που θα «βλέπουν» και θα φτάνει μέχρι και τα 2800 ευρώ για κάποιες ειδικότητες. 
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας τα όσα υποστηρίζουν οι γιατροί, ότι δηλαδή κάθε επίσκεψη θα τους αποφέρει 1 ευρώ, είπε ότι «τους επιστρέφουμε ως τουλάχιστον αστεία την άποψη αυτή» και τόνισε ότι ουδέποτε διεκόπη ο διάλογος με τους γιατρούς.
Στο τέταρτο στάδιο, ο ΕΟΠΥΥ, από την 1.1.2012 θα λειτουργεί αυτόνομα, με τον δικό του προϋπολογισμό. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λοβέρδος προέβλεψε ότι στον ΕΟΠΥΥ θα επιδιώξουν να ενταχθούν άμεσα και άλλα ταμεία υγείας, καθώς η δυναμική που θα αναπτύξει θα είναι σημαντική.
Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κλάδος υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΑΤΥΕ) συζητά αυτό το ενδεχόμενο. Όσον αφορά στο θέμα των εισφορών για το νέο οργανισμό, ο κ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον αύξηση των εισφορών για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και παρατήρησε -σχολιάζοντας την ανάγκη για ενιαίο καθεστώς παροχών- ότι «επιδιώκουμε την εξίσωση προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω», αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου