Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Τα 10 «αγκάθια» της τρόικα


Σε δέκα σημεία διαφωνούν οι εκπρόσωποι της τρόικα με την κυβέρνηση, από την οποία ζητούν να αναλάβει άμεσα δράση, χωρίς δισταγμούς και πισογυρίσματα. 
Όπως αναφέρει στο κεντρικό της θέμα η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», οι εκπρόσωποί της έκαναν λόγο για δίμηνη απραξία και ζήτησαν ανάληψη πρωτοβουλιών εντός της εβδομάδος.
 
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
Υπό την απειλή της πλήρους κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων, απαίτηση που ακούστηκε αρκετές φορές στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να επιφέρει νέες νομοθετικές αλλαγές που θα ανοίξουν ακόμη περισσότερο το δρόμο για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων. Οι εκπρόσωποι της τρόικας εξακολουθούν να πιέζουν για την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων, αποσκοπώντας στο να μειωθούν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα κοντά στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
ΔΕΚΟ-ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Οι παλινωδίες της κυβέρνησης με το νέο μισθολόγιο έχουν δώσει πρόσθετη λαβή στην τρόικα, που απαιτεί δραστική περικοπή της μισθολογικής δαπάνης. Αν και αρχικά η κυβέρνηση εμφανιζόταν άκαμπτη στο θέμα της μονιμότητας των υπαλλήλων, μπροστά στο αδιέξοδο που διαγράφεται, δείχνει να έχει συμβιβαστεί και με την ιδέα των απολύσεων. Ο Ευ. Βενιζέλος, ανακοίνωσε επέκταση του μέτρου της εφεδρείας σε όλο το φάσμα της διοίκησης.
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Η τρόικα θεωρεί ότι είναι μια πολύ απλή απόδειξη των ελληνικών παλινωδιών. Η καθυστέρηση στην έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για την εφαρμογή του νόμου, η οπισθοχώρηση στα ταξί, τα δεκάδες αιτήματα εξαίρεσης, η περιορισμένη άρση εμποδίων σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλα κραταιά επαγγέλματα (ήδη έχει στείλει επιστολές η Κομισιόν) τέθηκαν επί τάπητος και ζητήθηκε αποφασιστική δράση.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΑΠΑΝΩΝ 
Η τρόικα εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει τις δαπάνες. Κορυφαίο ζήτημα είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ για το 2011 και τα 9,5 δισ. ευρώ περιλαμβανομένων των προηγούμενων ετών και έπρεπε να έχουν ήδη πληρωθεί. Ζήτησε διακανονισμό αλλά και άμεση ενεργοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος παρακολούθησης των δαπανών που επίσης τελεί υπό... ολοκλήρωση.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 
Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, στο υπουργείο Εργασίας κυριαρχούσε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι, με την εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα «έβγαινε» η δυσκολότερη -τουλάχιστον μέχρι τώρα- χρονιά για τα ασφαλιστικά ταμεία. Από τα ξημερώματα της Παρασκευής, όμως, κυριάρχησε και πάλι ο προβληματισμός. 
Η πίεση των «τροϊκανών» να ψαλιδιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι πρόσθετες επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν ασφυκτική. «Αφού υποστηρίζετε ότι το πλεόνασμα του συστήματος ανέρχεται στα 2,95 δισ. ευρώ για το 2011, γιατί ζητάτε πρόσθετα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό;» ρώτησαν. 
ΕΦΕΔΡΕΙΑ 
Το σχέδιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων των φορέων του Δημοσίου εξελίσσεται σε εφιάλτη για την κυβέρνηση. Αυτή τη φορά η τρόικα δεν έθεσε απλώς ερωτήματα για το πως κινούνται οι διαδικασίες. Εδωσε τελεσίγραφο ζητώντας να καταργηθούν άμεσα με διαδικασίες σάρωσης όλοι οι φορείς που δεν έχουν κρίσιμο έργο και να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της εφεδρείας για το προσωπικό των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. 
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ 
Καθαρά έσοδα 54 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2011 -αυξημένα κατά τουλάχιστον 5% σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά- σε μια χρονιά με ύφεση 5% δεν εξασφαλίζονται. Στη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής, ο Ευάγγ. Βενιζέλος, χωρίς να αναφερθεί σε νούμερα, κατέστησε σαφές ότι η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς εστιάζεται στο να «προσαρμοστεί» ο στόχος των εσόδων στα νέα δεδομένα της βαθύτερης ύφεσης. Το αν θα δεχτούν ή όχι (και, αν ναι, σε ποιο βαθμό) οι τροϊκανοί την αναθεώρηση του στόχου στο σκέλος των εσόδων, θα φανεί ύστερα από μερικές ημέρες. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν έχουν εγείρει αξιώσεις για νέα φορομπηχτικά μέτρα.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 
Κορυφαίο σημείο δυσαρέσκειας της τρόικας ήταν το πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. Ο στόχος για 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου παραμένει αμετακίνητος, παρά τις αιτιάσεις για την κακή πορεία του Χρηματιστηρίου και της αγοράς. Εκφράστηκε έντονη κριτική και επαναλήφθηκε η απόφαση του μνημονίου για πώληση ΔΕΚΟ και ακινήτων σε «αγοραίες τιμές» που σήμερα επικρατούν. 
Μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις της στο θέμα του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο επί της ουσίας μένει ανενεργό. 
ΥΓΕΙΑ 
Παρά τις δραστικές περικοπές στον τομέα της υγείας, φαίνεται ότι ορισμένα «αγκάθια» εξακολουθούν να υφίστανται. Παρότι ο υπουργός Υγείας, με βάση και τις παρατηρήσεις των δανειστών μας, είναι εντός χρονοδιαγράμματος, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραμένει ένα άλυτο «σταυρόλεξο», καθότι και δεν έχει εφαρμοσθεί σε όλο το σύστημα υγείας και, όπου έχει εφαρμοσθεί, παρουσιάζει συνεχή προβλήματα. Μέσα στις υποχρεώσεις μας, εξάλλου, είναι να παραδίδουμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα λεπτομερείς εκθέσεις σχετικά με τη συνταγογράφηση. 
ΑΝΑΠΤΥΞΗ 
Η απορία της τρόικας είναι γιατί, ενώ η κυβέρνηση δίδει τόση έμφαση στην ύφεση, δεν προωθεί τα αναπτυξιακά μέτρα. Το ΕΣΠΑ έχει αυξημένη απορρόφηση, αλλά ακόμη σημαντικά ποσά, ύψους 10 δισ. ευρώ, μένουν ανεκμετάλλευτα, ενώ σημαντικά προβλήματα διατηρούν σε στασιμότητα τα μεγάλα έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου