Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

"Ιερές" μπίζνες


Σκηνές από σενάριο αστυνομικής περιπέτειας αναδύονται μέσα από τις σελίδες της δικογραφίας που σχηματίσθηκε εναντίον του 42χρονου ιερέα από την Κρήτη, Βασίλειου Ρουμελιώτη και της πενταμελούς «σπείρας» που αποπειράθηκε -κατά το κατηγορητήριο-  να «σπρώξει» το χρυσοποίκιλτο Κοράνι του Σουλτάνου και αποκαλύπτει η zougla.gr. Λίγες ώρες πριν οι έξι κατηγορούμενοι προσαχθούν να απολογηθούν ενώπιον του φυσικού τους δικαστή και ενώ η υπόθεση προκαλεί «τριγμούς» σε εκκλησιαστικό επίπεδο, έχοντας συγκεντρώσει επάνω της το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης κυρίως για την προέλευση του ιερού κειμηλίου, από τις σελίδες της σχηματισθείσας δικογραφίας αναλύεται η δράση της «συμμορίας των έξι» που το μεσημέρι της 1ης Σεπτεμβρίου συγκεντρώθηκε σε παραθαλάσσιο μαγαζί της Βουλιαγμένης για να πουλήσει την πραμάτεια του. 
Η πληροφορία από τον ντεντέκτιβ
Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη των: Βασίλειου Ρουμελιώτη (ιερέας), Νικόλαου Πετράκη (ελεύθερος επαγγελματίας), Μάρκου Τζαγκαράκη (ιδ. Υπάλληλος), Δημητρίου Δασκαλάκη (αγρότης), Νικόλαου Καλλέργη (αγρότης) και  Απόστολου Χατζηγιάννη (έμπορος), οι οποίοι κατηγορούνται (κατά περίσταση) για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης μνημείου ιδιαιτέρους μεγάλης αξίας, εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και παράνομη οπλοφορία ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες.Στη  Δίωξη Οικονομικών Εγκλημάτων Αρχαιοκαπηλίας και Ηθών έφθασε η πληροφορία από τον ιδιωτικό ερευνητή κ. Γιώργο Τσούκαλη ότι δυο εκ των συλληφθέντων (ο Χατζηγιάννης και ο Πετράκης) κατέχουν για λογαριασμό τους και για λογαριασμό άλλων το ανεκτίμητης αξίας Κοράνι το οποίο ανήκει στον ιερέα, καθώς και τρία χάλκινα ειδώλια προϊστορικών χρόνων και μία μεταλλική σφραγίδα ιστορικών χρόνων. Η ίδια πληροφορία αναφέρει ότι σκοπός τους είναι να τα διαθέσουν σε άτομα με τα οποία θα ερχόντουσαν σε επαφή τις προσεχείς ημέρες.
Το μοιραίο ραντεβού  
Το μεσημέρι της 1ης Σεπτεμβρίου τη στιγμή που οι Χατζηγιάννης και Πετράκης αναχωρούν από τα σπίτια τους με προορισμό το παραλιακό μαγαζί «Λάμπρος» δεν γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται από αστυνομικούς.
Λίγη ώρα αργότερα οι δυο άνδρες φθάνουν στον τόπο του ραντεβού. Εκεί –σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Ασφάλειας- τους περιμένουν οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι, ενώ λίγη ώρα προσήλθαν «2-3 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» με τους οποίους κάθισαν σε διπλανό τραπέζι. Εκείνη τη στιγμή επενέβησαν οι άνδρες της αστυνομίας, τους ακινητοποίησαν και προέβησαν σε έλεγχο. Πάνω στο ένα τραπέζι βρέθηκε μία χάρτινη μπλε σακούλα που περιείχε το Κοράνι, τρία χάλκινα ειδώλια και μία μεταλλική σφραγίδα. Παράλληλα, σε άλλο τραπέζι βρέθηκε μία τσάντα μεταφοράς που περιείχε ένα μικρό φορητό υπολογιστή, ένα όπλο μάρκας Zastava, μία γεμιστήρα με δεκατέσσερα φυσίγγια των 9mm. Επιπροσθέτως, κάτω από διπλανά τραπέζια βρέθηκε πεταμένο ένα άλλο όπλο μάρκας Welt-Waffen και μία γεμιστήρα 7 φυσιγγίων, ενώ σε σωματική έρευνα που έγινε στον Τζαγκαράκη Μάρκο, βρέθηκε σε τσαντάκι μέσης που είχε στην κατοχή του να φέρει ένα δηλωθέν πιστόλι Smith&Wesson.
Ο «εγκέφαλος» και ο υπολογιστής
Σημαντικά στοιχεία στην έρευνα προσέφερε το υλικό που βρέθηκε στον φορητό υπολογιστή ο οποίος -κατά την αστυνομία- ανήκει στον Δασκαλάκη ο οποίος εμφανίζεται ως ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος. Εκτός από το Κοράνι ανευρέθηκαν δεκάδες φωτογραφίες αρχαίων αντικειμένων ανυπολόγιστης αξίας. Αν και ο ίδιος ο Δασκαλάκης αρνήθηκε ότι ο υπολογιστής του άνηκε λέγοντας ότι τον είχε πουλήσει πριν δυο χρόνια σε ιδιώτη στην Κρήτη, εντούτοις «προδόθηκε» από τους λογαριασμούς χρηστών.
Ο ιερέας «καμικάζι»
Οι αστυνομικοί έμειναν πραγματικά άναυδοι όταν σε έρευνα στο σπίτι του ιερέα βρήκαν ένα μικρό «οπλοστάσιο» το οποίο –φυσικά- δε συνάδει με το λειτούργημά του. Εκτός από το μικρό εικονίδιο της Παναγίας και ένα σταυρό ο 42χρονος κληρικός κατείχε: δυο μαχαίρια, μια διόπτρα, ένα πλαστικό κοντάκι, ένα φλόμπερ, δέκα φυσίγγια κρότου, 38 φυσίγγια των 9mm, 333 άδεια φυσίγγια Kalasnikof, ένα σουγιά και ένα αεροβόλο! 
Αρνούνται τις κατηγορίες
Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι παρόλο που οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτοφώρου, άπαντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Κανείς δεν είχε σκοπό να πουλήσει αρχαία, κανείς δεν γνώριζε, κανείς δεν είδε κάτι… Ο ιερέας υποστήριξε ότι το Κοράνι αποτελεί οικογενειακό κειμήλιο από δύο γενεές και πως δεν είχε σκοπό να το πουλήσει. O Πετράκης δήλωσε πως έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για τυχερά παίγνια και υποστηρίζει πως το μεσημέρι της 01-09-2011 είχε πάει βόλτα στο παραλιακό κέντρο Λάμπρος για να πιει ένα καφέ με το γνωστό του Χατζηγιάννη Αποστόλη που γνωρίζει από το μαγαζί που διατηρεί στην περιοχή των Αθηνών. «Όταν συναντηθήκαμε ο Χατζηγιάννης είχε φέρει μαζί του και μία χάρτινη μικρή τσάντα χρώματος μπλε την οποία ακούμπησε πάνω στο τραπέζι την ώρα του καφέ, η οποία όπως έμαθα εκ των υστέρων περιείχε αρχαία αντικείμενα. Εγώ μέχρι τη στιγμή της σύλληψής μου δεν γνώριζα τίποτα και ούτε μου είχε πει ο Χατζηγιάννης πως αν θα ερχόταν άλλα άτομα στο τραπέζι που καθόμασταν…», είπε ενώ σε ερώτηση για το αν γνωρίζει κάποιους από τους συγκατηγορούμενούς απάντησε ότι  γνωρίζει τον Τσαγκαράκη Μάρκο και τον Καλλέργη Νικόλαο. Ο Καλλέργης αρνήθηκε, επίσης, τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι βρέθηκε τυχαία στο σημείο της σύλληψης, ενώ ο Χατζηγιάννης είπε ότι βρέθηκε εκεί για «επαγγελματικό ραντεβού», αρνούμενος ότι κουβαλούσε εκείνος τα αρχαία. Τέλος ο Τζαγκαράκης επεσήμανε ότι βρέθηκε στο σημείο συνάντησης επειδή είχε κανονίσει να πιει καφέ με τον Καλλέργη. «Φτάνοντας στο προαύλιο του εστιατορίου «Λάμπρος» στην λίμνη Βουλιαγμένης παρέμεινα εντός του αυτοκινήτου μέχρι ο Καλλέργης να διαπιστώσει αν το εν λόγω κατάστημα είναι ανοιχτό. Μετά δεκάλεπτης παραμονής μου στο αυτοκίνητο και επειδή ο Καλλέργης δεν είχε επιστρέψει, κατευθυνόμενος προς το εστιατόριο με ακινητοποίησαν οι αστυνομικοί και με συνέλαβαν», είπε. Η zougla.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο των κατηγορούμενων κ. Παύλο Σαράκη ο οποίος χαρακτήρισε «περίπλοκη» την υπόθεση δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η ποινική τύχη των κατηγορούμενων εξαρτάται από την επίσημη αποτίμηση των κατασχεθέντων που θα διεξαχθεί από τους εμπειρογνώμονες στο εγγύς μέλλον. 
Μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν και πρόσωπα που ουδεμία σχέση έχουν με την επίμαχη συναλλαγή. Ευελπιστώ ότι η κύρια ανάκριση θα αποσαφηνίσει το ρόλο του καθενός στην υπόθεση».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου