Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Άσπονδοι φίλοι-φίδια: περισσότερο φίδια παρά φίλοι


Στην πραγματικότητα, οι φίλοι μας είναι πιστοί και μας βοηθούν όταν τους έχουμε ανάγκη. Όμως, υπάρχουν και φίλοι με παρενέργειες. Ακόμα κι αν μας κάνουν στην ουσία κακό δεν μπορούμε να τους αποχωριστούμε. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Today.com και το περιοδικό Self το 84 τοις εκατό των γυναικών έχει μια φίλη στον κύκλο τους που δεν αξίζει το όνομά της στην πραγματικότητα. Μια τέτοια φίλη-φίδι είναι εγωίστρια, μας επιβαρύνει έντονα συναισθηματικά, μας επικρίνει και δημιουργεί ίντριγκες. Και οι άνδρες έχουν μια τάση να κάνουν φίλους-φίδια. Τουλάχιστον 75 τοις εκατό μετρά ένα τέτοιο παράδειγμα ανάμεσα στους φίλους του δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». Το κύριο πρόβλημα σ’ αυτού του είδους τους χαρακτήρες είναι ο εγωκεντρισμός τους. Συνολικά το 65 τοις εκατό αντιμετωπίζει δυσκολίες ακολουθούμενο στενά από τους ληστές της ενέργειας. Σαν βαμπίρ απορροφούν τη συναισθηματική δύναμή τους, έτσι ώστε να νιώθουν καλύτερα. Τέτοια παράπονα έχει περίπου το 59 τοις εκατό.
 
Η έρευνα που έγινε σε 18.000 γυναίκες και 4.000 άνδρες έφερε στο φως, επίσης, ότι περισσότεροι από τους μισούς έχουν κάποιο φίλο που είναι υπερβολικά κριτικός. Λίγο λιγότεροι - 45 τοις εκατό - διαμαρτύρονται για τη ραδιούργα συμπεριφορά και τα χλευαστικά σχόλια κάποιου φίλου τους.
Αν  κάποιος φίλος προδίδει την εμπιστοσύνη του άλλου, τουλάχιστον το ένα τρίτο υπόκειται τις συνέπειες και θέτει ένα τέλος. Σε αντίθετη περίπτωση, ωστόσο, οι περισσότεροι δεν μπορούν εύκολα να διακόψουν τη φιλία τους. «Ο λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο να διώξουν έναν «τοξικό φίλο» είναι ο ίδιος, γι 'αυτό οι άνθρωποι μένουν σε μια δυσλειτουργική σχέση», δήλωσε ο Δρ Gail Saltz, αναπληρωτής καθηγητής της ψυχιατρικής στο New York Presbyterian Hospital. «Έχει κάτι πάνω του που βρίσκουμε ελκυστικό ή οικείο."
Ανάλογα με το τι συμβαίνει στη σχέση θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο και το θέμα της ευθύνης. Τελειώνοντας μια φιλία κανείς αισθάνεται άσχημα. «Θα μπορούσε όμως να δώσει στο φίλο του να καταλάβει ότι θα του είναι χρήσιμος κατά κάποιο τρόπο. Κι ότι θα ήταν κακός φίλος αν απομακρυνόταν.» Όπως και να ‘χει ένα είναι το σίγουρο: Όποιος έχει τέτοιους φίλους τι να τους κάνει τους εθρούς.
Yahoo Lifestyle. Geliebter Freind: Mehr Feind als Freund. http://de.lifestyle.yahoo.com/geliebter-freind--mehr-feind-als-freund.html (Di., 23. Aug 20110

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου