Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Προσοχή στα γυαλιά ηλίου!


Αν και τα φτηνά γυαλιά ηλίου είναι μια πολύ καλή λύση σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που περνάει η χώρα μας τώρα, δεν είναι και η καταλληλότερη, αφού μπορούν να προκαλέσουν διπλωπία ή έντονους πονοκεφάλους σε όσους τα φορούν.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από Βρετανική ομάδα προστασίας καταναλωτών, βρέθηκε ότι, ακόμα και τα γυαλιά εκείνα που έχουν μικρή διαφορά τιμής από τα επώνυμα ή εκείνα που πωλούνται σε καταστήματα οπτικών, απέτυχαν να περάσουν τις εξετάσεις καταλληλότητας που τους έγιναν, καθιστώντας τα μη αποδεκτά προς χρήση.
 
Αντιστοίχως, γυαλιά όρασης με χαμηλή τιμή και αγορασμένα από περίπτερο, άλλου είδους κατάστημα ή πλανόδιο, μπορούν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στην ποιότητα του φωτός που εισέρχεται στον οφθαλμικό φακό, με αποτέλεσμα τη διπλωπία ή τους έντονους πονοκεφάλους σε ορισμένους από τους χρήστες τους.
 
Έχει βρεθεί ότι τέτοιου είδους γυαλιά, πολλές φορές, έχουν τον ένα φακό διαφορετικό από τον άλλο, ενώ κάποια γυαλιά ηλίου αφήνουν διαφορετικά ποσά φωτός να περνάνε σε κάθε μάτι.
 
Παρόλα αυτά, τα προβλήματα που παρουσιάζονται δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες βλάβες στην όραση των χρηστών, αλλά σίγουρα οι «παρενέργειες» που προκαλούν δεν είναι ούτε επιθυμητές, ούτε και ευχάριστες. Βέβαια, πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι, η συνεχής χρήση τέτοιων φακών, επιταχύνει -κατά κάποιο τρόπο- την εξέλιξη της οφθαλμολογικής πάθησής του.
Για τους παραπάνω λόγους, είναι προτιμότερο οι αγορές των γυαλιών, είτε πρόκειται για οράσεως, είτε για γυαλιά ηλίου, να γίνονται από καταστήματα οπτικών, όπου έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία για την κατασκευή σωστών φακών.
 
Καλύτερα λοιπόν κανείς να καθυστερεί να αλλάξει σκελετό και να είναι «εκτός μόδας», παρά να επιδεινώνει ή να προκαλεί νέα προβλήματα στην υγεία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου