Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Tρελή πτήση


Κάτι αρχίζει να κινείται από την υπνοβατούσα τους τελευταίους μήνες κυβέρνηση και το Χρηματιστήριο, απαλλαγμένο από τη μέγγενη της απραξίας, ξεκίνησε έντονο καλπασμό εν μέσω προσδοκιών για την επόμενη ημέρα στη χώρα.
Η εκπεφρασμένη πλέον απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τάχιστα όλες τις απαιτούμενες και συμφωνημένες αλλαγές έδωσε τον τόνο στην ελληνική αγορά, που το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούσε αμήχανη και απογοητευμένη και το «τελευταίο τρένο» για τη χώρα να είναι έτοιμο να αναχωρήσει και μάλιστα άδειο.
Βεβαίως, πρόκειται για χρηματιστηριακές προσδοκίες ότι όσα ανακοινώθηκαν θα εφαρμοστούν και δεν υπάρξει νέα εμπλοκή στην προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας. 
Τα κέρδη της σημερινής ημέρας μπορούν πολύ εύκολα να αποδειχθούν πρόσκαιρα και οι αισιόδοξοι επενδυτές να μετατραπούν σε μια στιγμή σε πανικόβλητους παίκτες, που σπεύδουν να ρευστοποιήσουν όσο-όσο.
Με «φόντο» και τις ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινείται σε θετικό έδαφος από την έναρξη των συναλλαγών, με κέρδη που ξεπερνούν και το 8%, ενώ έντονα ανοδική είναι και η κίνηση του τραπεζικού δείκτη, που έφθασε έως το +14,89%. 
Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με 7,98% στις 929,45 μονάδες, με όγκο πλέον των 28 εκατ. τεμαχίων και τζίρο κοντά στα 52 εκατ. ευρώ.
Μοχλό της ανόδου της αγοράς απετέλεσαν οι «καταπιεσμένες» τραπεζικές μετοχές. Η μετοχή της Εθνικής ενισχύθηκε 22,66%, της Alpha Bank κατά 20,73%, το Τ.Τ σημείωσε κέρδη 18,27%, η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 14,81%, η Eurobank ενισχύθηκε σε ποσοστό 14,66% και η Marfin Popular Bank έκλεισε με άνοδο 13,33%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 62,646 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 10,04%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,98% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 5,56%.
Όλοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τραπεζών (+17,31%), των Πρώτων Υλών (+10,98%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+8,27%).
Ανοδικά κινήθηκαν 135 μετοχές, 25 πτωτικά και 44 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Εθνική +22,66%, Alpha Bank +20,73%, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο +18,27% και Επιχειρήσεις Παρνασσός +18,18%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ξυλεμπορία(πο) -8,89%, Ακρίτας -8,62%, Λανακάμ (κο) -8,06% και Ελληνική Υφαντουργία -7,69%.
Δεν ήταν όμως μόνο οι κατηγορηματικές δηλώσεις Βενιζέλου και η καλή εικόνα στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης, που αναθέρμαναν την αγορά.
Θετικά νέα λαμβάνει η αγορά και από το «μέτωπο» του PSI, καθώς το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για «ενθαρρυντική» και «ευρύτατη» έκφραση ενδιαφέροντος των κατόχων ελληνικών ομολόγων στη διερευνητική επιστολή που απέστειλε πρόσφατα, ενώ και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Charles Dallara, δήλωνε χθες ότι Θα υπάρξει «πολύ ισχυρή» υποστήριξη από τον ιδιωτικό τομέα στο σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων της Ελλάδας.
«Οι χθεσινές εξελίξεις και η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαν να στηρίξουν την αγορά» σχολιάζει σήμερα στο πρωινό της report η Μarfin Analysis, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το σχόλιο της Τρ. Πειραιώς.
Από την πλευρά της η Eurobank Securities σχολιάζει ότι αν και οι βασικοί αρνητικοί καταλύτες παραμένουν σε ισχύ, με το κλίμα σοβαρά κλονισμένο τόσο διεθνώς όσο και εγχώρια, σήμερα το Χ.Α. θα μπορούσε να επιχειρήσει μία νέα ανοδική κίνηση, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε πολύ βραχυπρόθεσμο επίπεδο στις δημοσιονομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τις επερχόμενες αποκρατικοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου