Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ψυχικές παθήσεις: H «μάστιγα» της Ευρώπης


To 38% των Ευρωπαίων, σύμφωνα με νέα γερμανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, πάσχει από ψυχικές παθήσεις, όπως κατάθλιψη, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή ή αϋπνία.
«Οι ψυχικές διαταραχές έχουν γίνει η μεγαλύτερη πρόκληση στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα» αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Την ίδια ώρα, κάποιες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες αποφεύγουν να επενδύσουν στην έρευνα για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και για το πώς αυτός επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά, μεταθέτοντας την ευθύνη για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για τη χρηματοδότηση της έρευνας στις κυβερνήσεις και στις φιλανθρωπικές οργανώσεις.
«Το τεράστιο χάσμα στον τομέα της θεραπείας για τις ψυχικές διαταραχές πρέπει να κλείσει» δήλωσε ο Χανς Ούλριχ Βίτκεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία και επικεφαλής της ευρωπαϊκής αυτής μελέτης.
Η ομάδα του Βίτκεν εξέτασε στοιχεία που αφορούν σε περίπου 100 ασθένειες, στις οποίες περιλαμβάνονται όλες οι σημαντικές ψυχικές διαταραχές, από τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, την κατάθλιψη και τον εθισμό έως τη σχιζοφρένεια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Κολέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας στο Λονδίνο.
Οι ψυχικές παθήσεις αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας καθώς και οικονομικό βάρος σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι το 2020 η κατάθλιψη θα συνιστά τη συχνότερη ασθένεια του ανεπτυγμένου κόσμου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου