Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Η παιδική ηλικία αποτυπώνεται στο πρόσωπό μας;


Η ζωή γράφει τις πιο παράξενες ιστορίες σύμφωνα μ’ ένα γνωστό γνωμικό. Αλλά μπορούν να διαβαστούν στο πρόσωπό μας; Οι ερευνητές μιας πρόσφατης έρευνας πιστεύουν ότι η παιδική ηλικία μας αντικατοπτρίζεται στα πρόσωπά μας. Στα πρόσωπά μας μπορούν να φαίνονται πάρα πολλά: θυμός, χαρά και λύπη αποδίδονται με τις αντίστοιχες εκφράσεις του προσώπου. Ο πρόωρος σχηματισμός ρυτίδων μπορεί να σχετίζεται με τη σκληρή, σωματική εργασία ή ακόμα και με την μεγάλη κατανάλωση τσιγάρων. Όμως, είναι δυνατό να βγουν συμπεράσματα για την παιδική ηλικία μέσα από τα χαρακτηριστικά του προσώπου; Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου υποστηρίζουν ότι χάρη στη συμμετρία του προσώπου ενός ατόμου φαίνεται το πόσο ευτυχισμένα παιδικά χρόνια έχει περάσει. Κατά τη σύγκριση των χαρακτηριστικών στα πρόσωπα 15 ατόμων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν ασύμμετρα πρόσωπα μάλλον έχουν περάσει πολύ στερημένη παιδική ηλικία με σκληρή ανατροφή απ’ ότι τα άτομα με συμμετρικά πρόσωπα. Γι’ αυτό το λόγο, εξέτασαν μεταξύ άλλων τ’ αυτιά, τη μύτη, τα μάτια και την περιοχή του στόματος 293 ατόμων στην ηλικία των 83 ετών. Η διατροφή, οι ασθένειες, η επαφή με το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση κι άλλοι παράγοντες δεν άφησαν κυριολεκτικά μόνο σημάδια στα άτομα αυτά. Κατά έναν περίεργο τρόπο όμως η μετέπειτα κοινωνικοοικονομική κατάσταση δεν είχε καμιά επίδραση στα χαρακτηριστικά των προσώπων τους. Αυτό με τη σειρά του δείχνει ότι ακόμα κι εκείνοι που έχουν χτίσει την καριέρα τους σιγά σιγά περνώντας απ’ το στάδιο της φτώχειας στο κέρδος πολλών εκατομμυρίων δεν μπορούν να ξεφύγουν απ’ το παρελθόν τους. Είναι αποτυπωμένο με κάθε λεπτομέρεια στο πρόσωπό τους.
«Η συμμετρία του προσώπου είναι το χαρακτηριστικό της λεγόμενης σταθερής ανάπτυξης» λέει ο Ian Dear, καθηγητής του τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Είναι η ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στους αγχογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος για να μην διαταράσσεται η ανάπτυξή του. Κατά τη διάρκεια των ερευνών διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στενή συνάφεια μεταξύ της κοινωνικής θέσης και της συμμετρίας των χαρακτηριστικών του προσώπου. Τα άτομα με ισόμετρα χαρακτηριστικά έχουν περάσει προνομιακή παιδική ηλικία με ήσυχη ανατροφή απ’ ότι τα άτομα με ασύμμετρη φυσιογνωμία. «Τ’ αποτελέσματα δείχνουν ότι η στέρηση στα πρώτα χρόνια ζωής αφήνει αντίστοιχα σημάδια στις εκφράσεις του προσώπου.» Ωστόσο, η σχέση αυτή δεν είναι τόσο ισχυρή, που σημαίνει ότι επηρρεάζουν κι άλλοι παράγοντες τη συμμετρία των χαρακτηριστικών του προσώπου.
Ακόμα και ο καθηγητής Ιατρικής Δρ. Mang της κλινικής της Κωνσταντίας εξήγησε ότι εξωγενείς παράγοντες μπορούν να επιδράσουν στους μύες και κατά συνέπεια στις εκφράσεις του προσώπου. Ωστόσο, η παιδική ηλικία δεν αποτυπώνεται μόνο στην εξωτερική εμφάνιση. Ακόμα και ο μετέπειτα τρόπος ζωής επηρρεάζεται έμμεσα απ’ τα πρώτα βιώματα. «Η ομορφιά εξισώνεται με τη συμμετρία. Και οι όμορφοι άνθρωποι έχουν πιο εύκολη ζωή» σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό.
Yahoo! Lifestyle. Steht uns die Kindheit ins Gesicht geschrieben? http://de.lifestyle.yahoo.com/steht-uns-die-kindheit-ins-gesicht-geschrieben-.html (Do., 18. Aug 2011)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου