Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Kατάρρευση εσόδων. Τσεκούρι στις δαπάνες


Ο «ασθενής πλέον δεν αντιδρά» στη θεραπεία που προτείνει η Τρόικα και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Τα περιθώρια στενεύουν, οι πολίτες ασφυκτιούν, η οικονομία αργοσβήνει και η κατάσταση μόνο με μελανά χρώματα μπορεί να σκιαγραφηθεί. 
«Εκτός έλεγχου» είναι πλέον το χρέος, σύμφωνα με το μηνιαίο δημοσιονομικό δελτίο που εξέδωσε για τον Αύγουστο το γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους. Τα έσοδα έχουν καταρρεύσει και φαίνεται πλέον ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα, ελάχιστα θα εισφέρουν, καθώς οικονομία, επιχειρήσεις και πολίτες είναι πλέον σε… κώμα. Όπως αναφέρεται η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο του 8,5% και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο την δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου. Προστίθεται δε, ότι οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου. 
Με την ίδια έκθεση εκτιμάται επίσης ότι το έλλειμμα θα είναι διψήφιο, καθώς ο προϋπολογισμός έχει καταρρεύσει και ένας από τους βασικούς όρους του Μεσοπρόθεσμου δεν εκπληρώνεται, ούτε προλαβαίνει να εκπληρωθεί ως το τέλος του σημαδιακού αυτού χρόνου. Ακόμη, όμως και αν υλοποιηθούν τα μέτρα που προβλέπει εγκαίρως και στο ακέραιο δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα και γι αυτό η τρόικα στρέφει τώρα το ενδιαφέρον της στις δαπάνες!
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «με βάση ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις για τις τάσεις των εσόδων και των δαπανών που έχουν διαμορφωθεί στο επτάμηνο (Ιανουαρίου - Ιουλίου) εκτιμάται ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμη και με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο καθώς και κάποια μέτρα που ελήφθησαν αργότερα, θα υλοποιηθούν εγκαίρως και στο ακέραιο έως το τέλος του έτους». 
Η πρώτη αντίδραση προήλθε από τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα. «Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας από μήνα σε μήνα επιδεινώνεται. Τι άλλο θέλει κανείς για να καταλάβει, ότι η ακολουθούμενη «συνταγή» πρέπει να αλλάξει αμέσως και δραστικά; Πλέον, οι μόνοι που φαίνεται να μην το αντιλαμβάνονται είναι οι εμπνευστές και οι εκτελεστές αυτής της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής», τονίζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου