Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Χείλια: Η αλήθεια για το χαμόγελο


Ένα χαμόγελο αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Δεν είναι παράξενο, επομένως, ότι πολλοί επιστήμονες σε διάφορες μελέτες ασχολούνται με αυτό. Τα κύρια πορίσματα σχετικά με το χαμόγελο συγκέντρωσε η Marianne LaFrance, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale στο βιβλίο της «Lip Service».
Όσο πιο πλατύ είναι το χαμόγελο, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής
Πέρσι, οι επιστήμονες δημοσίευσαν τ’ αποτελέσματα της ακόλουθης μελέτης: Ξεφύλλισαν μια παλιά έκδοση του «Baseball
Register» και είδαν τις φωτογραφίες 230 παικτών. Μετά από περαιτέρω έρευνα κατέληξαν στο ακόλουθο συμπέρασμα: Η πλειοψηφία των παικτών του μπέιζμπολ που χαμογελούσαν πλατιά στις φωτογραφίες ζούσε κατά μέσο όρο 4,9 χρόνια περισσότερο από τους άλλους, οι οποίοι χαμογελούσαν ελαφρά - και ακόμη κι επτά ολόκληρα χρόνια περισσότερο από τους παίκτες, οι οποίοι κοιτούσαν τον φακό της φωτογραφικής μηχανής με σοβαρότητα. Η Marianne LaFrance, καθηγήτρια ψυχολογίας δικαιολογεί το αποτέλεσμα λέγοντας  ότι το χαμόγελο είναι μέσο έκφρασης των θετικών συναισθημάτων - και αυτά με τη σειρά τους είναι συνέπεια της ευημερίας και της υγείας.
Το χαμόγελο ομορφαίνει τον κόσμο
Σε μια άλλη επιστημονική μελέτη παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες μια φωτογραφία ενός χαμογελαστού στόματος. Αν και η φωτογραφία τους παρουσιάστηκε μόνο για χιλιοστά του δευτερολέπτου και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να θυμηθούν εύκολα το θέμα, η διάθεσή τους βελτιώθηκε. Στις επόμενες δοκιμές διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που δεν είχαν δει ποτέ χαμόγελο έβλεπαν τον κόσμο με πιο θετική ματιά: Οι ουδέτερες φωτογραφίες άφηναν ξαφνικά μια σταθερή, θετική εντύπωση, τα βαρετά αντικείμενα ήταν πιο ενδιαφέροντα γι’ αυτούς, το φαγητό και το ποτό είχαν καλύτερη γεύση.


Η ικανότητα του ψεύτικου χαμόγελου
Το γνήσιο και σκηνοθετημένο χαμόγελο κατευθύνεται σε δύο διαφορετικές νευρικές δεσμίδες. Την απόδειξη έδωσαν όσοι συμμετείχαν στο πείραμα: Εξαιτίας κάποιας βλάβης σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου δεν μπορούσαν να προβάλλουν ψεύτικο χαμόγελο, ωστόσο μπορούσαν να χαμογελάσουν πάρα πολύ αυθόρμητα, όταν υπήρχε πραγματικός λόγος. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι έχουμε τη δυνατότητα να προσποιούμαστε ότι χαμογελάμε χάρη στους προγόνους μας. Στη Λίθινη Εποχή, ήταν προφανώς πλεονέκτημα να κρύψει κανείς το φόβο ή το θυμό πίσω από μια έξυπνη φιλικότητα, έτσι ώστε ο εχθρός δε μπορούσε ν’ αξιολογήσει τον αντίπαλό του.

Το ψεύτικο χαμόγελο ξεσκεπάζεται με το κόλπο των ματιών
Το αν ο άλλος μας χαμογελά κατευθείαν απ’ τα βάθη της καρδιάς του ή απλά το κάνει για να φανεί πιο φιλικός σ’ εμάς μπορεί να διαπιστωθεί σχετικά εύκολα: Πρέπει να κοιτάμε τον συνομιλητή μας κατάματα και όχι στα χείλη. Γιατί ο σφιγκτήρας μυς του προσώπου, ένας σκελετικός μυς που περιβάλλει το ανθρώπινο μάτι, προδίδει την εξαπάτηση. Όταν γελάμε αληθινά  εμφανίζονται γύρω απ’ τα μάτια μας λεπτές γραμμές. Ο μυς δεν μπορεί να κινηθεί υπό κανονικές συνθήκες κατά βούληση.
Όποιος γελάει - και όποιος χαμογελάει – δε ζει μόνο πιο ευτυχισμένα, αλλά ίσως ακόμη περισσότερο. Αλλά μόνο στην περίπτωση που η φιλική έκφραση είναι  εγκάρδια.
Yahoo –Lifestyle. Lippenbekenntnisse: Die Wahrheit übers Lächeln. http://de.lifestyle.yahoo.com/lippenbekenntnisse--die-wahrheit-%C3%BCbers-l%C3%A4cheln.html  (Mo., 22. Aug 2011)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου