Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Βρέθηκαν γονίδια που αδυνατίζουν


Σύμφωνα με μία νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, οι άνδρες που διαθέτουν στον γενετικό τους κώδικα πρόσθετα αντίγραφα συγκεκριμένων γονιδίων είναι πολύ πιο πιθανό να είναι υπερβολικά αδύνατοι.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του πανεπιστημίου της Λωζάννης, υπό τον καθηγητή Φιλίπ Φρόγκελ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του βρετανικού πανεπιστημίου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, βρήκαν ότι ένας διπλασιασμός ενός τμήματος του χρωμοσώματος 16, που περιλαμβάνει 28 γονίδια, σχετίζεται με το να έχει κάποιος βάρος κάτω του κανονικού.
 
Μια προηγούμενη έρευνα είχε βρει το αντίστροφο, ότι, δηλαδή, τα άτομα με την απουσία ενός αντιγράφου αυτών των γονιδίων είναι 43 φορές πιο πιθανό να είναι υπερβολικά παχύσαρκα.
Η ανακάλυψη δείχνει ότι, αν ένα παιδί δεν τρώει και δεν παχαίνει, ίσως αυτό να μην οφείλεται σε κάποιο λάθος των γονιών, αλλά να σχετίζεται με τα γονίδιά του, ειδικά αν πρόκειται για αγόρι.
Οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA άνω των 95.000 ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι τα μισά παιδιά που βρέθηκαν με «υπερδοσολογία» γονιδίων του χρωμοσώματος 16 είχαν διαγνωστεί με προβλήματα υπο-ανάπτυξης και με ελλιπές βάρος. Το ένα τέταρτο αυτών των ατόμων με τα έξτρα γονίδια έχει μικροκεφαλία, δηλαδή το κρανίο και ο εγκέφαλός τους είναι πολύ μικρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές διαταραχές.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψη θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την ανορεξία αλλά και την παχυσαρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου