Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς λαμβάνουμε γρήγορα τις σωστές αποφάσεις

Συνεχώς πρέπει να λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις. Είτε κατά την οδήγηση είτε κατά τη διάρκεια των αγορών. Συνήθως αντιδρούμε αυτόματα και γρήγορα. Για την καλή ισορροπία μεταξύ της γρήγορης και της σωστής απόφασης ευθύνονται δύο περιοχές του εγκεφάλου. Το πόσο δραστήριες είναι εξαρτάται από το άτομο.
Οι περισσότερες καθημερινές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται κάτω από πίεση. Είτε στην εργασία είτε στον αθλητισμό απαιτείται πάντα μια ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στην ταχύτητα και στην ακρίβεια.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ενεργοποιούνται δυο περιοχές του εγκεφάλου, όπως διαπίστωσε μια διεπιστημονική ομάδα έρευνας από νευροεπιστήμονες και μαθηματικούς ψυχολόγους του Ινστιτούτου Max Planck γ που ασχολείται με τις Ανθρώπινες Γνωσιακές Επιστήμες του Εγκεφάλου στη Λειψία και των Πανεπιστημίων του Άμστερνταμ και του Newcastle στην Αυστραλία.
Για να διαφωτίσουν το πώς ο εγκέφαλος παράγει την ισορροπία μεταξύ των γρήγορων και σωστών απαντήσεων οι επιστήμονες μελέτησαν συνολικά 19 άτομα. Κατά τη διάρκεια ενός ψυχολογικού τεστ σαρώθηκε ο εγκέφαλός τους με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ώστε να γίνουν ορατές οι διαδικασίες μεταβολής στις ενεργές περιοχές.
Τα μαθηματικά βοηθούν την ψυχολογία
Για το ψυχολογικό πείραμα έπρεπε τα άτομα που συμμετείχαν ν’ αποφασίσουν με το πάτημα ενός πλήκτρου, αν μετακινείται ένα μαύρο σύννεφο πάνω στην οθόνη προς τα δεξιά ή προς τ’ αριστερά. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε ν’ αποφασίσουν είτε πολύ γρήγορα είτε με ιδιαίτερη ακρίβεια ή ιδιαίτερα γρήγορα και με ακρίβεια. Στο τέλος, αναλύθηκαν τα δεδομένα με τη χρήση ενός μαθηματικού μοντέλου.
Οι ερευνητές βρήκαν μεγάλες ατομικές διαφορές μεταξύ των ατόμων. Για μερικούς η αναλογία μεταξύ των γρήγορων και σωστών απαντήσεων ήταν πολύ ισορροπημένη, ενώ αντίθετα σε άλλους μια συνδυασμένη απόφαση ήταν φανερά λιγότερο εύκολη.

Κατά τη διάρκεια του ψυχολογικού τεστ ήταν ενεργές δύο περιοχές του εγκεφάλου: η λεγόμενη προσυμπληρωματική κινητήρια περιοχή και τα βασικά γάγγλια. Η προσυμπληρωματική κινητήρια περιοχή είναι μέρος του εγκεφαλικού φλοιού και παίζει ρόλο στην εκμάθηση των σκηνών δράσης και στην προετοιμασία πολύπλοκων σχημάτων κίνησης. Οι περιοχές κάτω από τον εγκεφαλικό φλοιό, τα βασικά γάγγλια αποτελούν βασικούς τομείς που επηρεάζουν τη ρύθμιση των κινητήριων και γνωστικών διεργασιών καθώς και των λειτουργιών στο μεταιχμιακό σύστημα.
Όσο πιο ενεργός είναι ο εγκέφαλος, τόσο πιο γρήγορα λαμβάνονται οι αποφάσεις
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ατομικές διαφορές επηρεάζουν την ένταση της δράσης των δυο τομέων. Μεταξύ αυτών που απάντησαν σωστά και γρήγορα ήταν ενεργές και οι περιοχές του εγκεφάλου.
«Μας ενδιέφερε αν οι νευροβιολογικές και μαθηματικές θεωρίες μπορούν να συνδυαστούν σε αυτό το θέμα με τις νευροεπιστημονικές μεθόδους», δήλωσε ο Birte Forstmann του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ. «Θέλαμε να χτίσουμε μια γέφυρα μεταξύ των διαφορετικών επιστημονικών τομέων στην ψυχολογία για την απόκτηση των γνώσεων που οι ίδιοι οι επιμέρους τομείς δεν μπορούν να μας δώσουν.»
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι διατομικές διαφορές στη λήψη των ανθρώπινων αποφάσεων σχετίζονται με τη δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια σημαντική συμβολή για την κατανόηση των λειτουργιών του εγκεφάλου γενικότερα.
http://www.welt.de/wissenschaft/article2717863/Wie-wir-schnell-richtige-Entscheidungen-treffen.html (13.11.2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου