Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί καπνίζουν οι άνθρωποι;


Λόγοι που καπνίζουν οι άνθρωποι
Ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι καπνίζουν είναι επειδή είναι εθισμένοι στη νικοτίνη και δεν μπορούν να σταματήσουν έτσι απλά. Ή μήπως είναι; Αν και η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι σίγουρα ο βιολογικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι καπνίζουν, υπάρχει μια σειρά κι από άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΠΝ) αναφέρουν ότι το 2009 κάπνιζαν περισσότεροι από 46 εκατομμύρια Αμερικανοί. Περίπου 443.000 άνθρωποι ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Το κάπνισμα προκαλεί περισσότερους θανάτους από το αλκοόλ, τ’ αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, τις αυτοκτονίες, το AIDS, τις ανθρωποκτονίες και τον συνδυασμό  παράνομων ναρκωτικών. Παρ 'όλα αυτά, ένας στους πέντε εξακολουθεί να προσπαθεί να σταματήσει το κάπνισμα ανεπιτυχώς, ενώ άλλοι δεν έχουν σκεφτεί καν να το κόψουν. Οι κίνδυνοι του καπνίσματος είναι γνωστοί. Ας δούμε τώρα τις αιτίες που οι άνθρωποι καπνίζουν παρά τον κίνδυνο που διατρέχουν.
Κατανοώντας τον εθισμό στη νικοτίνη
Η εξάρτηση από τη νικοτίνη δεν διαιωνίζει μόνο την επιθυμία κάποιου να καπνίζει, αλλά καθιστά δύσκολη την προσπάθεια εστίασης  πάνω στο πρόβλημα και τη διακοπή του καπνίσματος. Όταν οι καπνιστές αρχίζουν να μειώνουν τα τσιγάρα αρχίζουν να έχουν στερητικό σύνδρομο, το οποίο προκαλεί μια ποικιλία από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, κόπωση, ευερεθιστότητα και την επιθυμία να καπνίσουν. Ο πιο γρήγορος τρόπος να μετριαστούν; Το κάπνισμα ακόμα ενός τσιγάρου. Οι περισσότεροι καπνιστές που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα φαντάζονται ότι θα βιώνουν αυτά τ’ αρχικά συναισθήματα του στερητικού συνδρόμου για το υπόλοιπο της ζωής τους. Στην πραγματικότητα, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κατάσβεση του τελευταίου τσιγάρου τα σωματικά συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου αρχίζουν να υποχωρούν με την επιθυμία για τσιγάρο να γίνεταιο πιο αδύναμη και να γίνεται όλο και σπανιότερη. Τα διαστήματα μεταξύ των επιθυμιών για τσιγάρο σύντομα γίνονται μεγαλύτερα σε διάρκεια. Τέλος, γίνονται πολύ σπάνια πριν την πλήρη διακοπή απ’ το κάπνισμα. Όσοι κόβουν το κάπνισμα περνώντας αυτή την ταλαιπωρία αισθάνονται καλύτερα κι έχουν ανανεωμένη ενέργεια. Το μυστικό, φυσικά, είναι η γνώση όλων αυτών και η δέσμευση της αντιμετώπισης της κατάστασης.
Πέρα από Νικοτίνη: άλλοι λόγοι που οι άνθρωποι καπνίζουν
Ρωτήστε πολλούς καπνιστές και είναι πιθανό να έχουν διαφορετικές απαντήσεις. Αν και δεν μπορούν να γίνουν γενικεύσεις υπάρχουν μερικοί παράγοντες που πολλοί άνθρωποι λένε ότι παίζουν ή έπαιξαν ρόλο στο να πάρουν το πρώτο τους πακέτο αποκτώντας τη συνήθεια του καπνίσματος. Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν το κάπνισμα στην εφηβεία τους και είναι ήδη εξαρτημένοι σαν ενήλικες. Οι πιο συχνοί λόγοι που οι έφηβοι αρχίζουν το κάπνισμα συμπεριλαμβάνουν και το να δείχνουν ώριμοι, την επιθυμία να πειραματιστούν με κάτι «απαγορευμένο» και την αμοιβαία πίεση. Οι ενήλικες συχνά καπνίζουν για άλλους λόγους. Μπορεί ν’ αντιμετωπίζουν προσωπικά ή οικονομικά προβλήματα και πιέσεις που τους αναγκάζουν να αναζητήσουν την προσωρινή διαφυγή και το μούδιασμα των συναισθημάτων  που μπορεί να προσφέρει το κάπνισμα. Πολλοί ενήλικες καπνιστές λένε πως τα τσιγάρα μπορούν σχεδόν να λειτουργήσουν σαν δεκανίκι για να στηρίζονται πάνω του σε δύσκολους καιρούς. Πέρα από το άγχος και τα συναισθήματα μπορούν ν’ αποτελέσουν έναν παράγοντα. Η μοναξιά, για παράδειγμα, αναφέρεται συχνά ως λόγος έναρξης του καπνίσματος. Ποτέ δεν είστε μόνοι όταν έχετε το "φιλαράκι" σας δίπλα σας λένε κάποιοι - μια πολυτέλεια που ανάβει σαν φλόγα. Μερικοί καπνιστές λένε ακόμη ότι η αίσθηση του τσιγάρου στο στόμα τους και τραβώντας μια τζούρα τους δίνει την αίσθηση της απόλαυσης και της πολυτέλειας παρόμοια με το πιπίλισμα του αντίχειρα στην παιδική ηλικία. Άλλοι λένε ότι «ανταμοίβουν» με το κάπνισμα τον εαυτό τους. Κάθε φορά που διεκπεραιώνουν μια εργασία ένα τσιγάρο λειτουργεί σαν το ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη για μια καλή δουλειά. Το πρώτο τσιγάρο της ημέρας μπορεί να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης της καθημερινότητας, ενώ το τελευταίο πριν από τον ύπνο μπορεί να δώσει την αίσθηση της ολοκλήρωσης. Στο μεταξύ αποτελούν μικρές ανταμοιβές για τη διεκπεραίωση όλων των υποχρεώσεων της καθημερινής ζωής. Υπάρχουν εκείνοι που μπορεί ακόμη και να καπνίζουν για να ελέγξουν το βάρος τους. Κατά μέσο όρο, οι καπνιστές ζυγίζουν 7 κιλά λιγότερο από τους μη καπνιστές. Το κάπνισμα μειώνει την όρεξη και την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης. Η κοινωνική πτυχή του καπνίσματος, φυσικά, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Πολλοί καπνιστές αισθάνονται μέρος μιας «λέσχης». Ταυτίζονται με μια ομάδα που, για παράδειγμα, βγαίνει στο διάλειμμα της εργασίας της για να καπνίσει δίνοντάς της την αίσθηση ότι ανήκουν κάπου. Η κατανόηση όλων των παραγόντων που συμπεριλμβάνονται στις αιτίες για τις οποίες οι άνθρωποι επιλέγουν να καπνίσουν μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα κάποιον που ανάβει ένα τσιγάρο, παρ 'όλο που γνωρίζουμε όλοι πόσο βλαβερές συνέπειες είναι οι συνέπειες του καπνίσματος για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν είστε καπνιστές μπορεί να μην έχετε πλήρη επίγνωση αυτών ή άλλων παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στο λόγο που δεν μπορείτε ν’ αποβάλετε αυτή τη συνήθεια. Εάν προσπαθείτε να διακόψετε το κάπνισμα εξετάστε τα παραπάνω κι αναζητήστε υποκατάστατα και αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για ν’ αντικαταστήσετε το κάπνισμα.
Πηγή:
http://www.healthcommunities.com/quit-smoking/why-do-people-smoke_bht.shtml


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου