Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ψυχολογία :Τα επιθετικά παιδιά χρειάζονται σαφείς κανόνες


Τα επιθετικά παιδιά πρέπει να μάθουν ότι συμπεριφορά τους είναι λάθος: οι ξεκάθαροι κανόνες και οι συνέπειες των πράξεών τους είναι σημαντικό ζήτημα Στα παιδιά πρέπει να τίθενται κανόνες όταν αντιδρούν επιθετικά χωρίς λόγο. Γι’ αυτό θα πρέπει να τεθούν κανόνες, οι οποίοι ταιριάζουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι γονείς οφείλουν ωστόσο να εξηγήσουν στα παιδιά τους και το λόγο για τον οποίο τιμωρήθηκαν. Αν τα παιδιά τηρούν τους κανόνες τότε θα πρέπει ν’ ανταμειφθούν μέσω κάποιου επαίνου. «Είναι σημαντικό ν’ αναλαμβάνουν τα ίδια τα παιδιά τις φυσικές συνέπειες των πράξεών τους» λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ψυχιατρικής, Ψυχοσωματικής και Ψυχοθεραπείας των Παιδιών και των Εφήβων, Μάικ Χέρμπερχολντ. Έτσι, λοιπόν, ένας έφηβος, ο οποίος για παράδειγμα έχει κάνει ζημιά σ’ ένα ποδήλατο, μπορεί να υποχρεωθεί να επισκευάσει τη ζημιά ο ίδιος. Ένα παιδί, το οποίο επιδεικνύει μια κρίση οργής σ’ ένα παιχνίδι, μπορεί ν’ αποκλειστεί απ’ αυτό.«Η συνέπεια πρέπει ν’ ακολουθήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα και οι γονείς πρέπει να επιβάλλουν τις κυρώσεις συχνά. Αυτό γίνεται πιο απλό όταν εξηγήσουν στο παιδί ή στον έφηβο χωρίς μεγάλη συζήτηση γιατί η συμπεριφορά του ήταν λάθος» συνιστά ο ειδικευμένος γιατρός στην Ψυχιατρική και στην Ψυχοθεραπεία του Παιδιού και του Εφήβου.
                                                 Μην εκνευρίζεστε
Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό ο έπαινος να ολοκληρώνεται όταν το παιδί έχει τηρήσει τους κανόνες ή όταν έχει αντιδράσει με συνετό τρόπο από μόνο του σε μια κρίσιμη κατάσταση. «Τότε πείτε τους κάτι σαν «Μια χαρά τα κατάφερες!». Αυτή η θετική στάση προάγει τη συμπεριφορά που επαινείται. Οι κατηγορίες και οι νουθεσίες αντιθέτως προκαλούν κυρίως τη συμπεριφορά, την οποία θέλουμε να εμποδίσουμε» εξηγεί ο Χέρμπερχολντ. «Η ήρεμη αντίδραση στην επιθετικότητα είναι πολύ αποτελεσματική: Μη θυμώνετε και μην εκνευρίζεστε». «Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα παιδιά σας μακροπρόθεσμα και παρά τις προσπάθειες δεν μπορείτε να τα χειριστείτε, τότε δε θα πρέπει να διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός παιδοψυχιάτρου» λέει ο Χέρμπερχολντ. «Θα μιλήσει μαζί σας για τα προβλήματα του παιδιού σας, θα εξετάσει το παιδί και θα δουλέψετε μαζί διάφορες λύσεις. Έτσι, το παιδί μπορεί να μάθει μέσω της ψυχοθεραπείας να χειρίζεται καλύτερα την επιθετικότητά του σε δύσκολες καταστάσεις».
 Πηγή Aggressive Kinder brauchen ganz klare Regeln. http://www.welt.de/gesundheit/article3890597/Aggressive-Kinder-brauchen-ganz-klare-Regeln.html (10.07.2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου