Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Υγεία


Συγγραφέας: Cornelia Pfaff| 11.04.2008
Γιατί προστατεύει ο καφές τον εγκέφαλο
Κάνει καλό στον εγκέφαλο: Η καφεΐνη εμποδίζει ξεκάθαρα τα καταστροφικά αποτελέσματα της χοληστερίνης. Είναι ήδη γνωστό ότι ένα φλυτζάνι καφέ καθημερινά μπορεί ολοφάνερα να προστατέψει από την άνοια. Η καφεΐνη που περιέχει ο καφές εμποδίζει τις υψηλές ποσότητες χοληστερίνης να μειώσουν τη λειτουργία των αιματοεγκεφαλικών φραγμών. Αμερικανοί ερευνητές έχουν βρει αποδείξεις γι’ αυτό το θέμα σε έρευνα που έκαναν σε κουνέλια. Ένα φλυτζάνι καφέ μόνο τη μέρα προλαμβάνει εξαιτίας αυτού του προστατευτικού αποτελέσματος ενδεχομένως ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ ή άλλους τύπους άνοιας, διηγούνται στην εφημερίδα επιστημονικού ενδιαφέροντος Journal of Neuroinflammation. «Η καφεΐνη φαίνεται να εμποδίζει μια σειρά καταστροφικών αποτελεσμάτων της χοληστερίνης, τα οποία διαπερνούν τους αιματοεγκεφαλικούς φραγμούς», εξηγεί ο Jonathan D. Geiger της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της βόρειας Ντακότα και των Ιατρικών Επιστημών στο Grand Forks. Οι αιματοεγκεφαλικοί φραγμοί είναι ένα φράγμα ανάμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα μαζί με τον εγκέφαλο και τα αιμοφόρα αγγεία του υπόλοιπου σώματος. Μέσω αυτού προωθούνται μόνο λίγα μόρια των αιμοφόρων αγγείων στα νευρικά κύτταρα. Το παράγει ένα ισοδύναμο, αυτόνομο περιβάλλον και προστατεύει τον εγκέφαλο, για παράδειγμα, από τους περισσότερους παθογόνους παράγοντες και από συγκεκριμένες επιβλαβείς ουσίες. Παλιότερες μελέτες δείχνουν ότι η χοληστερίνη μπορεί να βλάψει το αιματοεγκεφαλικό φράγμα. «Μεγάλες ποσότητες χοληστερίνης αποτελούν έναν απ’ τους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ίσως βλάπτοντας τον προστατευτικό χαρακτήρα του αιματοεγκεφαλικού φράγματος. Αποδείξαμε για πρώτη φορά ότι η συνεχής πρόσληψη καφεΐνης προστατεύει από τη διαπερατότητα που προκαλείται μέσω της χοληστερίνης» σύμφωνα με τον Jonathan D. Geiger. Οι ερευνητές είχαν ανακαλύψει την προστατευτική επίδραση της καφεΐνης στα κουνέλια. Υπέβαλλαν τα τρωκτικά σε μια δίαιτα πλούσια σε χοληστερίνη, κατά τη διάρκεια της οποίας μερικά απ’ τα ζώα λάμβαναν μια καθημερινή δόση τριών χιλιοστόγραμμων καφεΐνης μαζί με το νερό που έπιναν. Μετά από δώδεκα εβδομάδες μια σειρά μελετών στο εργαστήριο έδειξε ότι ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός ήταν άθικτος σ’ εκείνα τα κουνέλια που λάμβαναν την καφεΐνη. «Η καφεΐνη είναι μια ασφαλής και ήδη διαθέσιμη ουσία, και η ικανότητά της να σταθεροποιεί το αιματοεγκεφαλικό φράγμα, σημαίνει ότι θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία πολλώ νευρολογικών ασθενειών» λέει ο Geiger. Τ’ αποτελέσματα επεκτείνονται και σε γνώσεις από παλαιότερες μελέτες. Αυτές είχαν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να προλάβει προβλήματα μνήμης στη γεροντική ηλικία και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν τελικά πως ακριβώς προστατεύει η καφεΐνη το αιματοεγκεφαλικό φράγμα. Προφανώς εμποδίζει τη βλάβη διατηρώντας συνεχώς τον αριθμό συγκεκριμένων πρωτεϊνών, οι οποίες σχηματίζουν τα φράγματα ανάμεσα στα αιμοφόρα αγγεία και τα νευρικά κύτταρα. Αυτό εικάζουν ο Geiger και οι συνάδελφοί του σύμφωνα με τις έρευνές τους. Με τη βοήθεια αυτών των εξειδικευμένων πρωτεϊνών τα κύτταρα των αιματοεγκεφαλικών φραγμάτων διατηρούνται στενά συνδεδεμένα εμποδίζοντας έτσι να περάσουν ανεπιθύμητα μόρια το φράγμα του εγκεφάλου.
http://www.welt.de/gesundheit/article1891271/Warum_Kaffee_das_Gehirn_schuetzt.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου