Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Επιγενετική

Οι κακοποιημένες μητέρες γεννούν δειλά παιδιά DPA
Ετοιμόγεννη: Το άγχος θα μπορούσε να επηρρεάσει αργότερα τη συμπεριφορά των παιδιών

Μεταδίδει η έγκυος συναισθηματικές εμπειρίες στο έμβρυο; Μια έρευνα δείχνει: Η δράση των γονιδίων θα είναι αλλαγμένη στους εφήβους, αν η μητέρα ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας κατά την εγκυμοσύνη της. Η πρώιμη απειλή θα μπορούσε να επηρρεάσει τη συμπεριφορά του παιδιού για μια ολόκληρη ζωή.
Κάθε φορά που η έγκυος βιώνει δυνατό συναισθηματικό στρες επηρρεάζεται ενδεχομένως η δράση  των γονιδίων του παιδιού – και ταυτόχρονα και η συμπεριφορά του. Αυτά τ’ αποτελέσματα δείχνει μια μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντίας, οι οποίοι εξέτασαν προσεκτικά το γενετικό υλικό παιδιών, των οποίων η μητέρα είχε πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Οι επιστήμονες είχαν υποθέσει ήδη ότι υπάρχει μια συνάφεια μεταξύ των προβλημάτων που προκαλεί το άγχος στην έγκυο και στις αλλαγμένες συμπεριφορές των παιδιών τους. Οι ομάδες εργασίας του ψυχολόγου Τόμας Έλμπερτ (Thomas Elbert) και του εξελικτικού βιολόγου Άξελ Μάιερ (Axel Meyer) παρατηρούν λοιπόν τις χαρακτηριστικές επιγενετικές αλλαγές στο γενετικό υλικό των συγκεκριμένων παιδιών. Δεν αλλάζει η ίδια η δομή του γενετικού υλικού, αλλά η δραστηριότητά του. «Το παιδί θα είναι στη μετέπειτα ζωή του επιρρεπές στο άγχος και στις ψυχικές παθήσεις», λέει ο ερευνητής Έλμπερτ. Τα παιδιά είναι πιο δειλά και λιγότερα περίεργα. Οι επιστήμονες βρήκαν την επιγενετική τροποποίηση στο γενετικό υλικό για τον υποδοχέα γλυκοκορτικοειδών, όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Psychiatry. Το γονίδιο συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς και την ευπάθεια σε ψυχικές ασθένειες.
Άμεσες τάσεις φυγής ή επίθεση
 «Το σώμα της μητέρας προειδοποιεί αυτά τα παιδιά ότι θα μεγαλώσουν σ’ ένα απειλητικό περιβάλλον», εξηγεί ο Έλμπερτ. «Γι’ αυτό το λόγο αυτά τα παιδιά τρέπονται σε φυγή ή γίνονται επιθετικά, όταν άλλα παιδιά παραμένουν ψύχραιμα και ξαναβλέπουν τα πράγματα». Ο Άξελ Μάιερ συμπληρώνει: «Δεν περιμέναμε ότι οι απειλητικές επιρροές θ’ αποδεικνύονταν τόσο σαφείς στο ανθρώπινο γένωμα».Οι ερευνητές απ’ την Κωνσταντία βρήκαν τις επιγενετικές αλλαγές σε παιδιά ηλικίας από 10 μέχρι 19 ετών, των οποίων οι μητέρες είχαν υποστεί ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της μελέτης δεδομένα από 25 μητέρες και τα παιδιά τους. Οχτώ μητέρες παραδέχτηκαν ότι είχαν κακοποιηθεί ψυχικά ή σωματικά απ’ το σύντροφό τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ακόμα δεν έχει γίνει σαφές από ποιο στάδιο της εγκυμοσύνης επηρρεάζεται το γενετικό υλικό των παιδιών ούτε το επίπεδο του άγχους που προκαλεί τις αλλαγές. Οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν ακόμα αν κατά κάποιο τρόπο το άγχος στην εργασία ή της καθημερινότητας επαρκεί για να προκαλέσει τις αλλαγές.Επιπλέον, επισημαίνουν ρητώς ότι μπορεί η έρευνά τους να είχε σαφή αποτελέσματα, αλλά δεν είναι οι τελικές αποδείξεις μιας αιτιώδους σχέσης ανάμεσα στην εμπειρία της κακοποίησης της μητέρας και τις αλλαγές του γενετικού υλικού των παιδιών τους. Ωστόσο, οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου