Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Αλλεργία: Συνηθισμένες αλλεργίες, συμπτώματα και διάγνωση


.
Αλλεργική ρινίτιδα Συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας: Ρινική καταρροή, κνησμός στη μύτη, ρινική συμφόρηση, φτερνίσματα. Επίσης, συμπτώματα και από τα μάιτα, όπως επιπεφυκίτιδα ή ακόμη και τους πνεύμονες, όπως το άσθμα. Παρατηρείται επίσης κνησμός στον ουρανίσκο και στα αυτιά. Ενδέχεται να σημειωθεί μείωση ή και απώλεια όσφρησης και γεύσης.
Διάγνωση αλλεργικής ρινίτιδας: Λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση και εργαστηριακός έλεγχος. Ο γιατρός θα σας υποβάλλει σε δερματικά τεστ και ίσως σας ζητήσει να κάνετε ειδικές εξετάσεις αίματος. Σε προχωρημένες καταστάσεις απαιτούνται και άλλες ειδικές εξετάσεις, η ακτινογραφία ή η συμβολή ωτορινολαρυγγολόγου για ρινική ενδοσκόπηση.
Θεραπεία αλλεργικής ρινίτιδας: Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το πρόβλημα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή, που όμως πρέπει να είναι εξατομικευμένη και υπεύθυνος γι αυτό είναι μόνο ο ειδικός. Τα τοπικά κορτικοειδή σε μορφή σε σπρέι, για παράδειγμα, είναι τα αποτελεσματικότερα και ασφέλεστερα φάρμακα για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, η επιτυχία τους ωστόσο έχει άμεση σχέση με τη σωστή τους χρήση (δοσολογία, χρόνος αγωγής, τεχνική).
Αλλεργικό άσθμα Συμπτώματα σχετικά με το αλλεργικό άσθμα: Κοντές ανάσες μετά από άσκηση ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, «βράσιμο» στο στήθος ιδιαίτερα κατά την εκπνοή του αέρα, βήχας - κυρίως ξηρός - που ίσως επιδεινώνεται το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες είναι μερικά από τα κλασικά συμπτώματα. Επιπλέον, το «σφίξιμο» στο στήθος, και η δύσπνοια.
Διάγνωση για το αλλεργικό άσθμα: Η διάγνωση μπορεί να γίνει ακόμη και μόνο μέσα από το ιστορικό και τη συμπτωματολογία του ασθενούς, ενώ οι κυριότερες εξετάσεις είναι οι δερματικές δοκιμασίες σε γνωστούς αλλεργιογόνους παράγοντες και η μέτρηση ενός ειδικού αντισώματος στο αίμα (IgE) που είναι αυξημένο σε άτομα με αλλεργία.
Θεραπεία για το αλλεργικό άσθμα: Το πρώτο που τονίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογία και Κλινικής Ανοσολογίας είναι η μέγιστη σημασία της εκπαίδευσης των ασθενών στη σωστή χρήση των φαρμάκων. Είτε πρόκειται για θεραπεία με εισπνοές, είτε για την αντιμετώπιση των οξέων συμπτωμάτων και των επεισοδίων (κρίσεων) του άσθματος, ο ειδικός είναι ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει τον πάσχοντα.
Αλλεργικές δερματίτιδες Συμπτώματα σχετικά με τις αλλεργικές δερματίτιδες: Η οξεία δερματίτιδα εμφανίζει μία μέρα μετά την επαφή κνησμό και ερυθρότητα με οίδημα και μπορεί να σχηματισθεί βλατιδοφυσσαλιδώδες ερύθημα. Στη χρόνια δερματίτιδα, αν η επαφή με το αλλεργιογόνο είναι μικρή και καθημερινή, εμφανίζεται χρόνια εκζεματοειδής βλάβη με διαβρώσιες, λειχηνοποίηση, ραγάδες και απολέπιση.
Διάγνωση για την αλλεργική δερματίτιδα: Μόνο ο ειδικός μπορεί να διακρίνει την εξ επαφής αλλεργική δερματίτιδα από ένα πλή΄θος παθήσεων του δέρματος με παρόμοια εικόνα και εκδηλώσεις. Συνήθως η δερματίτιδα αυτή δεν εμφανίζεται αμέσως μετά την επαφή του δέρματος με την ερεθιστική ουσία, αλλά μετά την πάροδο αρκετών ωρών, εκτός και αν πρόκειται για πολύ ευαισθητοποιημένα άτομα. Η ένοχος ουσία θα βρεθεί με αλλεργικές επιδερμικές δοκιμασίες.
Θεραπεία για την αλλεργική δερματίτιδα: Επικεντρώνεται συνήθως στην αντιμετώπιση των επιμολύνσεων και την περιποίηση του δέρματος, με αποτελεσματικότερα φάρμακα τα κορτικοειδή σε μορφή κρέμας, αλοιφής ή σε χάπια, ανάλογα με τις συμβουλές του ειδικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου