Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Άνοιξη, η εποχή των αλλεργιών


Όλοι χαιρόμαστε που μπαίνει η άνοιξη. Για εκείνους που υποφέρουν από αλλεργίες, όμως, αυτή είναι η χειρότερη εποχή τους. Διαβάστε για τις πιο συχνές αλλεργίες, τα συπτώματα, τι πρέπει να κάνετε και δείτε το βίντεο για τις αλλεργίες ανάλογα με τα μέρη του κόσμου... Μια αλλεργική αντίδραση είναι μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάποιο αλλεργιογόνο, μια ουσία που είναι αβλαβής για τους περισσότερους ανθρώπους. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα συνήθως σας προστατεύει από βακτήρια, ιούς και άλλου τύπου… εισβολείς. Σε μια αλλεργική αντίδραση, το αλλεργιογόνο προκαλεί τα κύτταρα του οργανισμού, τα μαστοκύτταρα, να απελευθερώσουν ισταμίνη και άλλες ουσίες. Αυτές προκαλούν φτάρνισμα, δάκρυα, κνησμό και άλλα συμπτώματα.  Συνήθως μια αλλεργία είναι ενοχλητική, αλλά σπάνια αποτελεί απειλή για τη ζωή. Διαβάστε για τις πιο συχνές αλλεργίες…
1. Αλλεργικό άσθμα  Όταν τα συμπτώματα του άσθματος προκαλούνται από αλλεργίες, ονομάζεται αλλεργικό άσθμα. Τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος είναι τουλάχιστον μερικώς αναστρέψιμα με φαρμακευτική αγωγή. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: Βήχα, συριγμός, δύσπνοια ή ταχύπνοια, σφίξιμο στο στήθος, κόπωση και πόνο στο στήθος.
2. Αλλεργική επιπεφυκίτιδα  Προκαλείται από τη γύρη, τη μούχλα, ή το τρίχωμα των κατοικίδιων. Τα συμπτώματα είναι συνήθως η φαγούρα και τα δάκρυα, για αυτό και ονομάζεται και κατάσταση του ροζ ματιού. Δεν είναι κολλητική, όπως άλλες που αφορούν στα μάτια και οι οποίες προκαλούνται από βακτήρια και ιούς. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνδέεται πολύ συχνά με άλλες αλλεργικές καταστάσεις, όπως είναι το έκζεμα, η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα.
3. Αλλεργική δερματίτιδα Σε αυτή τη μορφή αλλεργίας το δέρμα ξεσπά σε εξάνθημα αφού έρθει σε επαφή με φυσιολογικά αβλαβείς ουσίες, όπως χημικές ουσίες στα φυτά ή τα τρόφιμα. Ακόμη, τέτοια αντίδραση στο δέρμα σας μπορεί να προκαλέσουν προϊόντα βαφής μαλλιών, νυχιών και απορρυπαντικά.
4. Έκζεμα Είναι μια δερματική πάθηση που είναι πολύ συχνή στα βρέφη και τα παιδιά. Στο δέρμα εκδηλώνεται εξάνθημα, το οποίο μπορεί να γίνει πολύ χειρότερο με το ξύσιμο. Το έκζεμα, πολύ συχνά συνδέεται με άλλες αλλεργικές καταστάσεις, όπως η ρινίτιδα και το άσθμα.
5. Τροφικές αλλεργίες Οι τροφικές αλλεργίες είναι πολύ συχνές στα μικρά παιδιά. Πολύ γρήγορα, αντίστοιχα, όμως, τις ξεπερνούν. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: φαγούρα (σώμα και μάτια), οίδημα των χειλιών ή της γλώσσας, σφίξιμο στο λαιμό, βραχνάδα, ναυτία και έμετος, διάρροια, σπάνια, ίδια συμπτώματα με  της αναφυλαξίας, ειδικά στα φιστίκια και τα καρύδια.
6.  Αλλεργική ρινίτιδα Η μύτη τρέχει συνέχεια και όχι μόνο την άνοιξη, αλλά το καλοκαίρι ή και το φθινόπωρο. Προκαλείται από την γύρη και τη λένε και πυρετό του χόρτου. Δεν έχει, λοιπόν, εποχή και μπορεί να προκληθεί και από εσωτερικές καταστάσεις, όπως σκόνη ή τρίχωμα ζώων. Η αλλεργική αντίδραση χαρακτηρίζεται από φτάρνισμα, καταρροή, κνησμό στη μύτη, τα μάτια ή τον φάρυγγα.
7. Αλλεργίες από τα έντομα Τα τσιμπήματα των εντόμων είναι πάντα ενοχλητικά και συνήθως επώδυνα. Σε πολλούς ανθρώπους μπορούν να προκαλέσουν αναφυλακτικές αντιδράσεις. Η αντίδραση προκαλείται από το δηλητήριο των εντόμων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα και φαγούρα. Αν το οίδημα προχωρά και πέρα από το σημείο του τσιμπήματος επιβάλλεται να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.
8. Αλλεργίες σε φάρμακα Ενώ κάθε φάρμακο είναι πιθανό να προκαλέσει μια αλλεργική αντίδραση, σε ορισμένα τέτοιου τύπου αντιδράσεις είναι πιο συχνές. Σε αυτά περιλαμβάνονται: τα αντιβιοτικά, όπως η πενικιλίνη. Τα αντιεπιληπτικά, συχνά εμφανίζεται σε πυρετό και εξάνθημα. Τα τοπικά αναισθητικά, όπως η νοβοκαϊνη. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά την πρώτη δόση του φαρμάκου ή σε μερικές μέρες.
Τα συμπτώματα είναι: πυρετός, εξάνθημα ή κνίδωση, φαγούρα στο λαιμό, τα μάτια ή τα αυτιά, κόκκινο δέρμα, βήχας, οίδημα στα μάτια ή τη γλώσσα, κυάνωση, μια γαλαζωπή απόχρωση του δέρματος, κατάσταση όπου η αναπνοή είναι δύσκολη. Η καλύτερη πρόληψη είναι η αποφυγή του φαρμάκου και οποιαδήποτε φάρμακα στην ίδια οικογένεια. Βεβαιωθείτε ότι κάθε γιατρός που βλέπετε γνωρίζει τις προηγούμενες ενέργειες του φαρμάκου σας.
9. Αλλεργία στο πλαστικό Μπαλόνια, προφυλακτικά ή ελαστικά γάντια μπορεί να σας προκαλέσουν αλλεργία. Παρόμοια αντίδραση θα έχετε ακόμα κι αν τα γάντια τα φοράει κάποιος άλλος και σας αγγίξει. Τα συνθετικά γάντια βινυλίου είναι μια εναλλακτική λύση. Η πιο ήπια αντίδραση είναι το εξάνθημα και η πιο σοβαρή η αναφυλαξία. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: δερματίτιδα στα χέρια, το έκζεμα και κνίδωση, φτάρνισμα, βήχα, συριγμό, αναφυλαξία.
Θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια αν:
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος ή σφίξιμο
  • Αιφνίδια έναρξη του συριγμού
  • Πρησμένα χείλη, γλώσσα ή λαιμός
  • Γαλαζωπή απόχρωση στο δέρμα ή τα χείλη
  • Λιποθυμία, ζάλη ή σύγχυση
  • Τα αλλεργικά συμπτώματα ξεκινούν πολύ σύντομα ή είναι ισχυρά
Επείγουσα ιατρική περίθαλψη, απαιτείται όταν παρατηρήσετε:
  • Οίδημα στο πρόσωπο ή το λαιμό
  • Κνησμό στο λαιμό
  • Σοβαρό κνησμός ή κνίδωση
  • Κοιλιακό πόνο, κράμπες, ναυτία ή έμετο που ξεκινάει αμέσως μετά από έκθεση
Καλέστε  τον γιατρό σας εάν έχετε μια αλλεργική αντίδραση, ακόμα και αν τα συμπτώματα είναι ήπια.
ΠΗΓΗ: http://www.deltiokairou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου