Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Υγιεινή διατροφή στο σχολείο


    Μια ισορροπημένη διατροφή αυξάνει σε σημαντικό βαθμό τις επιδόσεις του οργανισμού την ημέρα. Τα παιδιά τρώνε συχνά πρόχειρο φαγητό ή γλυκά, τα οποία δεν έχουν βιταμίνες.
Η υγιεινή διατροφή αρχίζει πριν από το σχολείο. Το γάλα, το οποίο μπορούμε να απολαμβάνουμε άφθονο, παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να βοηθούν στον σχηματισμό των οστών των μικρών παιδιών, όμως συχνά προκαλούν αλλεργίες και βλάπτουν τον οργανισμό. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να αγοράζουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα μόνο σε δόσεις.
Τα φρούτα είναι ένα υγιεινό ενδιάμεσο γεύμα. Προπάντων τα καρπούζια με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό είναι πολύ καλά για την ενυδάτωση του οργανισμού το καλοκαίρι. Η βιταμίνη Α που περιέχουν προστατεύει το δέρμα από την ξηρότητα τις πολύ ζεστές ημέρες. Επιπλέον η βιταμίνη C προάγει την ικανότητα συγκέντρωσης και φροντίζει για την καλή διάθεση.
Ένα πλούσιο κολατσιό δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά μπορεί να αποτελέσει και έναν ισχυρό προμηθευτή ενέργειας. Το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει πάρα πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στον κορεσμό του οργανισμού. Επιπλέον, μεταφέρει στον εγκέφαλο γλυκόζη, η οποία ενδυναμώνει τα νεύρα. Η συνηθισμένη επίστρωση με τυρί και λουκάνικο καλό είναι να συνοδεύεται από μανιτάρια, σαλάτα ή πολύχρωμα λαχανικά.
Επιπλέον, τα ωμά λαχανικά όπως για παράδειγμα τα καρότα μπορούν να σερβίρονται ψιλοκομμένα. Τα καρότα παρέχουν με τη β-καροτίνη τον προπομπό για τη σημαντική βιταμίνη Α. Ο οργανισμός χρειάζεται καροτίνη για να διατηρήσει ανέπαφη την όραση. Με την προσθήκη λίγης σάλτσας το καρότο μπορεί να γίνει γρήγορα ένα πεντάλεπτο κολατσιό.
Και τα μήλα ταιριάζουν ως σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Το θετικό είναι ότι το μήλο απελευθερώνει αμέσως την ενέργειά του μέσω της γλυκόζης και της φρουκτόζης που περιέχει. Έτσι, μεταφέρει πολλά μεταλλικά στοιχεία όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Σημαντική στα μήλα είναι η φλούδα, η οποία περιέχει μέχρι και το 70% των βιταμινών!
Πολλά σχολεία διαθέτουν στα πλαίσια του ολοήμερου σχολείου καντίνα. Με λίγα χρήματα οι μαθητές μπορούν να απολαύσουν ένα ζεστό μεσημεριανό γεύμα. Μερικές καντίνες προσέχουν την περιεκτικότητα των θρεπτικών συστατικών του φαγητού, άλλες δυστυχώς όχι. Επειδή δεν υπάρχουν πρότυπα θα πρέπει οπωσδήποτε οι γονείς να ενημερωθούν για την ποιότητα του φαγητού στο σχολείο.
Εάν το επιτρέπει η ποιότητα του φαγητού και είναι μαγειρεμένο ποικιλοτρόπως είναι ένα ισορροπημένο, ζεστό γεύμα και σε κάθε περίπτωση πιο υγιεινό από το φαγητό που σερβίρεται στα ταχυφαγεία.
Μερικά σχολεία μέσω ομάδων μελέτης στοχεύουν να μεταθέσουν την προσοχή στα υγιεινά τρόφιμα για ενδυνάμωση των μαθητών. Οι μαθήτριες και οι μαθητές κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μαγειρική και μαθαίνουν ποια συστατικά και τρόφιμα είναι θρεπτικά. Η πρόοδος είναι ακόμα καλύτερη από τα θεωρητικά μαθήματα, επειδή συμμετέχουν τα ίδια τα παιδιά.
http://www.sat1.de/ratgeber/bildergalerien/gesunde-ernaehrung-in-der-schule
                        Elena Arvanitou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου