Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Λινολεϊκό οξύ (CLA)

Τι υπόσχεται Μείωση σωματικού λίπους (ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς), πιο σφριγηλούς μυς, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, πρόληψη καρκίνου και μείωση επιπέδων σακχάρου, χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.  

* Το ιστορικό υπόβαθρο Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) πρωτοπαρουσιάστηκε στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και έκανε το γύρο του κόσμου πριν από 2 δεκαετίες. Ένας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Wisconsin, στο Μάντισον, μελετώντας κάποιους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο και περιέχονται στο κρέας των χάμπουργκερ, ανακοίνωσε ότι είχε καταφέρει να απομονώσει έναν τέτοιο παράγοντα, ο οποίος πράγματι μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στα ποντίκια. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο ερευνητής Michael W. Pariza, PhD εντόπισε πως η αντικαρκινική ένωση ήταν μια μορφή λινολεϊκού οξέος που βρέθηκε και σε διάφορα άλλα τρόφιμα, κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα και βοδινό κρέας.  Στα χρόνια που ακολούθησαν, μετά τα ευρήματα του Michael W. Pariza, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι επιστήμονες άρχισαν να αντιμετωπίζουν το CLA με μεγαλύτερη εκτίμηση. Σχεδόν πριν από 4 χρόνια, σε ένα παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποίησαν τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας των ΗΠΑ στην πόλη Bethasda στο Μέριλαντ, ένας ερευνητής δήλωσε πως το CLA έχει (βραχυπρόθεσμα) αποτελέσματα στην καταπολέμηση του καρκίνου, τη μείωση του σακχάρου και των λιπών και τον έλεγχο των αλλεργιών και του άσθματος. Με μια διαφορά: Μέχρι σήμερα, πολλά από αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα έχουν αποδειχτεί μόνο μετά από πειράματα σε ζώα, αλλά τα στοιχεία που έχουμε από μελέτες σε ανθρώπους δεν δίνουν τις ίδιες υποσχέσεις. 

* Οι αποδείξεις Η πιο εντυπωσιακή μελέτη για το CLA, επικεντρώνεται στην ιδιότητά του να μειώνει το σωματικό λίπος, να χτίζει «σφιχτούς» μυς και να αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος μαγικά. Αν όμως έχετε ήδη χάσει κιλά, θα σας βοηθήσει να μην τα ξαναπάρετε σαν λίπος.  
Ο Michael W. Pariza και η ομάδα του ανακάλυψε πως το CLA ανατρέπει τη δράση ενός ενζύμου που επιτρέπει στο λίπος να εισέρχεται στα λιποκύτταρα, προστατεύοντας αυτά
και εσάς από το να αυξάνουν το μέγεθός τους. Σε νέα έρευνα, οι επιστήμονες έθεσαν 60 υπέρβαρους άντρες σε αυστηρή δίαιτα για να χάσουν βάρος. Έπειτα, τους ζήτησαν να επιστρέψουν στις προηγούμενες διατροφικές τους συνήθειες, κάνοντας μια μόνο μικρή αλλαγή: στους 30 ζητήθηκε να λάβουν CLA και στους υπόλοιπους ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Δεκατρείς εβδομάδες αργότερα, οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδων επανήλθαν στο αρχικό βάρος τους. Ωστόσο, εκείνοι που έλαβαν CLA, το επανάκτησαν με τη μορφή σφιχτών μυών (οι μύες καταλαμβάνουν μικρότερο όγκο απ' ότι το σωματικό λίπος άρα και μικρότερες σωματικές διαστάσεις). Όσο περισσότεροι είναι οι μύες, τόσο αυξάνεται ο ρυθμός με τον οποίο χάνετε θερμίδες όταν δεν γυμνάζεστε, κάνοντας τα κιλά να «εξαφανίζονται» γρηγορότερα. 

Αλλη μελέτη έδειξε πως άνθρωποι που έκαναν δίαιτα και έλαβαν το CLA, αισθάνονταν καλύτερα όταν έχαναν κιλά (ένιωθαν λιγότερους πονοκεφάλους και στομαχικές ενοχλήσεις) συγκριτικά με εκείνους που δεν το λάμβαναν. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; «Το CLA μπορεί να κάνει τη δίαιτα λίγο πιο ευχάριστη», υποστηρίζει ο Michael W. Pariza. 
Πολλά από τα υπόλοιπα οφέλη του CLA στην υγεία -μείωση τριγλυκεριδίων, σακχάρου και αρτηριακής πίεσης- μάλλον οφείλονται στον έλεγχο του σωματικού λίπους. Αντίθετα, πρόσφατη έρευνα που έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, το CLA δεν επέφερε καμιά διαφορά ούτε στα λιπίδια, ούτε στη σωματική σύσταση υγιών γυναικών.  
Πειράματα σε ζώα επιβεβαιώνουν τα αρχικά ευρήματα ότι το CLA πιθανόν να βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου, παρόλο που δεν έχουν προγραμματιστεί πειράματα σε ανθρώπους - οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλήξουν στον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να διεξαχθούν. Ο Michael W. Pariza πιθανολογεί ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία οι επιστήμονες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που λαμβάνουν τακτικά το CLA και έτσι θα μπορέσουν να εκτιμήσουν κατά πόσο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου και των καρδιακών νοσημάτων. 
Έως τώρα δεν είναι γνωστό γιατί ή με ποιο τρόπο το CLA ενδέχεται να προλαμβάνει τον καρκίνο. Πάντως είναι σαφές ότι έχει ωφέλιμο ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Πρόσφατη ολλανδική μελέτη βρήκε ότι οι άντρες που λάμβαναν καθημερινά ένα εμπορικό σκεύασμα του CLA ανέπτυξαν ισχυρότερες φυσικές άμυνες μετά το εμβόλιο της γρίπης συγκριτικά με εκείνους που λάμβαναν ένα άλλο συμπλήρωμα ή δεν έπαιρναν τίποτα. «Το CLA πραγματικά αυξάνει την αντίστασή σας στους ιούς. Μια αμερικανική παρασκευάστρια εταιρεία υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που το πιστοποιούν είναι τόσο ισχυρά, ώστε να θεωρεί ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο», εξηγεί ο Michael W. Pariza.  Υπάρχουν επιπλέον αρκετά στοιχεία ότι το CLA μπορεί να προλάβει αλλεργικές αντιδράσεις.  

* Πού μπορώ να το βρω; Το CLA βρίσκεται σε αφθονία στο βοδινό κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και το μητρικό γάλα, με την προϋπόθεση ότι η μητέρα καταναλώνει αυτά τα τρόφιμα. Το μαγείρεμα ή το ζέσταμα των φαγητών που το περιέχουν φαίνεται να ενισχύει αντί να μειώνει την περιεκτικότητα σε CLA. Αν δεν είστε λάτρεις των συγκεκριμένων τροφών, μπορείτε να επιλέξετε ένα διατροφικό συμπλήρωμα. 
Αν σκοπεύετε να πάρετε CLA σε μορφή συμπληρώματος για να αντιμετωπίσετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, συζητήστε το πρώτα με το γιατρό σας. Και να θυμάστε: Χωρίς να έχουν διεξαχθεί επαρκή πειράματα σε ανθρώπους, δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστά ούτε τα βραχυπρόθεσμα ούτε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της πρόσληψης του συμπληρώματος. Κάποιες μελέτες αναφέρουν ως παρενέργειά του μικρές ενοχλήσεις στο στομάχι και γι' αυτό οι ειδικοί συστήνουν να λαμβάνεται μαζί με το γεύμα. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το CLA έχει βρεθεί ότι δυσχεραίνει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε παχύσαρκα άτομα, προκαλώντας αύξηση στη συγκέντρωση γλυκόζης αίματος. 

Αν έχετε ήδη πάρει την απόφαση να προμηθευτείτε το CLA σε μορφή συμπληρώματος, μην υπερβείτε τα 3 γρ. την ημέρα. Τα πειράματα έδειξαν πως αυτή η δοσολογία απέφερε τα πιο επιτυχή αποτελέσματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερο από 1 γραμμάριο ημερησίως από το κρέας και τα γαλακτοκομικά.
http://www.preventionmag.gr/images/none.gif

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου