Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

18 ταινίες διαγωνίζονται στο Φεστιβάλ του Βερολίνου για τη Χρυσή Άρκτο


62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου με πολλές διασημότητες
Μέσα στο τσουχτερό κρύο το Βερολίνο περιμένει το μεγάλο του φεστιβάλ ταινιών, το οποίο αρχίζει σήμερα στην πλατεία Πότσνταμ. Στο 62ο Φεστιβάλ του Βερολίνου θα φιλοξενηθούν και πάλι πολλοί αστέρες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους. Οι παραστάσεις ταινιών με διάρκεια έντεκα ημερών εγκαινιάζονται φέτος με μια γαλλο-ισπανική συμπαραγωγή. «Les adieux à la Reine» (Αντίο, βασίλισσά μου) αναφέρεται στις τελευταίες ημέρες της βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Φεστιβάλ Ντίτερ Κόσλικ η αραβική άνοιξη παίζει μεγάλο ρόλο στο φετινό Φεστιβάλ. «Περνάμε μια εποχή αναταραχών», είπε στην έναρξη του προγράμματος. Συνολικά διαγωνίζονται 18 ταινίες για τη Χρυσή Άρκτο, οι οποίες κάνουν όλες παγκόσμια πρεμιέρα. Ανάμεσά τους είναι και τρεις γερμανικές ταινίες, οι οποίες διηγούνται οικογενειακές ιστορίες.
Μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου θα προβληθούν συνολικά 395 ταινίες. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο Βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Mike Leigh, ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε το 2008 την κοινωνική κωμωδία «Happy-Go-Lucky» στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Μαζί του για την απονομή της Χρυσής και της Ασημένιας Άρκτου θ’ αποφασίζουν μεταξύ άλλων η γαλλίδα ηθοποιός Σαρλότ Γκενσμπούργκ, ο ολλανδός φωτογράφος Άντον Κόρμπιν και η γερμανίδα ηθοποιός Μπάρμπαρα Σούκοβα.
Τη Χρυσή Τιμητική Άρκτο για το έργο της θα πάρει η αμερικανίδα ηθοποιός Μέριλ Στριπ, η οποία γνωρίζει επιτυχία στην κινηματογραφική οθόνη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, μεταξύ άλλων και οι ταινίες Out of Africa και Mamma Mia. Η πιο πρόσφατη ταινία της «Η Σιδηρά Κυρία» (The Iron Lady) ως Μάργκαρετ Θάτσερ συμμετέχει στον διαγωνισμό για την απονομή του βραβείου.
Σημαντική στάση είναι η αναδρομή στη φετινή χρονιά. Είναι αφιερωμένη στις αρχές της ιστορίας των κινηματογραφικών ταινιών. Στην ενότητα πανόραμα θα προβληθούν μεταξύ άλλων τέσσερα επίκαιρα ντοκυμαντέρ από τις αραβικές χώρες. Η αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί θα παρουσιάσει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την ταινία «Στη γη του αίματος και του μελιού» (In the land of blood and honey).
Η Τζολί θα είναι μια από τους επίσημους καλεσμένους του φετινού Φεστιβάλ του Βερολίνου. Επίσης, θα φιλοξενηθούν η Νταϊάν Κρούγκερ, ο Κιάνου Ριβς, ο Ρόμπερτ Πάτινσον, η Τζουλιέτ Μπινός, ο Μάικλ Φάσμπεντερ και πάρα πολλοί γερμανοί αστέρες, όπως η Κορίνα Χάρφαουχ, η Νίνα Χος και ο Γιούργκεν Φόγκελ.


                                           Elena Arvanitou


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου