Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού

          Έρευνες έδειξαν ότι το τσάι συμμετέχει στην πρόληψη κατά της ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος του δέρματος, του στήθους, του πνεύμονα, του οισοφάγου και του στομάχου. Επιπλέον, η αντιοξειδωτική δράση των κατεχινών παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη κατά του γήρατος και της οστεοπόρωσης.
Από την άλλη πλευρά, πολλές επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι το μαύρο τσάι μειώνει τον κίνδυνο της ανάπτυξης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Η λήψη τριών φλιτζανιών μαύρου τσαγιού ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 11%. Το τσάι, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ειδικά σε φλαβονοειδή και κατεχίνες περιορίζει την συσσώρευση των αιμοπεταλίων στο αίμα που έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία θρόμβων οι οποίοι φράζουν τις αρτηρίες. Το μαύρο τσάι περιορίζει κατά 15% την συσσώρευση των αιμοπεταλίων. 
Έρευνες απέδειξαν επίσης ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και βοηθά στην ρύθμιση του βάρους. Η ικανότητα του πράσινου τσαγιού να αυξάνει τον μεταβολισμό της ενέργειας και να οξειδώνει τα λίπη φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην παρουσία κατεχινών, τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας, η κατανάλωση τσαγιού, περιορίζοντας την μείωση ενεργειακών δαπανών που οφείλεται στην περιορισμένη πρόσληψη ενέργειας, ευνοεί την γρήγορη απώλεια βάρους και περιορίζει επιτυχώς την επαναπρόσληψη του μετά την διακοπή της δίαιτας.

 Μαρία Χριστοφοράκη

http://sante.lefigaro.fr/mieux-etre/nutrition-aliments/the/quels-sont-ses-bienfaits?position=5&keyword=th%C3%A9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου