Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Η δίαιτα βοηθά τον εγκέφαλο να παραμείνει νέος


Η υπερκατανάλωση φαγητού μπορεί όχι μόνο να καταστήσει τον άνθρωπο υπέρβαρο ή παχύσαρκο, αλλά επιπλέον να κάνει τον εγκέφαλό του να γερνάει πιο γρήγορα. Αντίθετα, σύμφωνα με νέα ιταλική έρευνα, η αυτοσυγκράτηση και η δίαιτα ενεργοποιούν ένα μόριο που βοηθάει τον εγκέφαλο να παραμείνει νέος.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Ρώμης, με επικεφαλής τον Τζιοβαμπατίστα Πάνι του Ινστιτούτου Γενικής Παθολογίας, ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο μόριο (το CREB1) πυροδοτείται στον εγκέφαλο των ποντικιών που κάνουν διατροφή με λίγες θερμίδες. Η ενεργοποίηση του μορίου, στη συνέχεια, ενεργοποιεί μία σειρά από πρωτεΐνες (τις σιρτουίνες) και γονίδια που συνδέονται με τη μακροζωία και την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.
Όπως είπε ο Πάνι, ο στόχος πλέον είναι να βρεθεί ένας τρόπος, π.χ. με ένα νέο φάρμακο, να ενεργοποιείται το συγκεκριμένο μόριο, ώστε ο εγκέφαλος να διατηρείται φρέσκος και υγιής, χωρίς καν να χρειάζεται κανείς να υποβληθεί σε αυστηρή δίαιτα.
Η διατροφή με περιορισμένες θερμίδες σημαίνει, όπως έδειξαν οι μελέτες στα πειραματόζωα, ότι, όταν ο οργανισμός καταναλώνει περίπου το 70% της συνήθους καθημερινής ποσότητας τροφής, αυτό βοηθά στη μακροζωία.
Τα πειραματόζωα που ακολούθησαν αυτή τη συστηματική διατροφή με λιγότερες θερμίδες είχαν καλύτερη μνήμη και άλλες νοητικές λειτουργίες, ήταν λιγότερο επιθετικά, ενώ άργησαν να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ και, όταν αυτό συνέβη, τα συμπτώματα της νόσου ήσαν λιγότερο σοβαρά σε σχέση με τα ζώα που έτρωγαν πολύ. Επιπλέον, τα ζώα που έτρωγαν λιγότερο έζησαν 25% έως 40% περισσότερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου