Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΒΑΛΙΑ ΓΥΦΤΟΔΗΜΟΥ: ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ ΟΥΡΑΝΟΣ…


Απο την Κατερίνα Ράγιου .
Μια στάλα ουρανός ο τίτλος του πρώτου βιβλίου της Βάλιας Γυφτοδήμου. Με μεγάλη της χαρά και προθυμία η Βάλια μας μιλάει για την ιστορία του βιβλίου, τα στάδια έμπνευσής της και την εμπειρία που έχει μια συγγραφέας κρατώντας στα χέρια της το πρώτο βιβλίο σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία εκδίδοντας το σ ένα από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, τον οίκο Λιβάνη.
·         Μια στάλα ουρανός ο τίτλος του βιβλίου περιέγραψε το μας.
Το βιβλίο αναφέρεται σε τέσσερα πρόσωπα την Φιλιώ, τον Στέφανο, τον Αλέξανδρο και την Αγνή και η ιστορία διαδραματίζεται χρονικά το 1953. Αρχίζω να γράφω για την ιστορία της Φιλιώ η οποία εργάζεται σ ένα πλούσιο σπίτι και πέφτει θύμα βιασμού από το αφεντικό της. Η ηρωίδα μένει έγκυο γεννάει το μωρό της το οποίο καταλήγει σένα ορφανοτροφείο. Το παιδί αυτό είναι η Αγνή η οποία πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια στο ορφανοτροφείο και ύστερα στην ανάδοχη οικογένεια, που την είχε ως υπηρέτρια.
·         Η Αγνή είναι το δεύτερο πρόσωπο που μας αναφέρεσαι άρα και μία και η δεύτερη από τις τέσσερις ιστορίες;
Ναι η Αγνή είναι η συνέχεια της μητέρας της η οποία είχε τραγική κατάληξη, οπότε η Αγνή έρχεται για να την δικαιώσει. Παλεύει με την μοίρα της και προσπαθεί να την αλλάξει έχοντας για σύμμαχο μία κυρία από το ίδρυμα. Το κορίτσι μετά από πολλές περιπέτειες καταλήγει υπηρέτρια στο σπίτι του πατέρα της. Και εκεί δημιουργείτε μία αγάπη με τον αδελφό της, το οποίο το καταλαβαίνει η οικονόμος του σπιτιού.
·         Θα έχει συνέχεια αυτή η αγάπη;
Δεν θα σου πω λεπτομέρειες, το μόνο είναι πως αυτό όλο το συναίσθημα εμφανίζεται σαν ένα παιχνίδι, σαν μια έλξη των δύο νέων χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο.
·         Οπότε στην συνέχεια έχουμε ανατροπές και στην ιστορία της Αγνής;
Και φυσικά, η οικογένεια δεν δέχεται αυτό που συμβαίνει και ενοχοποιούν την Αγνή στα μάτια του αδελφού της του Αλέξανδρου παρουσιάζοντάς του ότι η Αγνή κάνει κρυφά την ζωή της μέσα στο σπίτι, βάζοντας εραστές. Η ηρωίδα διώχνετε από το σπίτι και καταλήγει στην κουβερνάντα της στο ίδρυμα με την οποία ήταν δεμένες και μένουν μαζί.
·         Μας εξιστορείς τις τέσσερις αυτές ιστορίες η κεντρική ιδέα του βιβλίου που στηρίχτηκε;
Αν και μπορεί να θεωρηθώ «ντεμοντέ» εγώ και το βιβλίο σαν ιδέα στο μυαλό μου που είναι πιστεύω στην ζωή μου, είναι η πίστη προς το Θεό. Ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές στην ζωή μας κάτι θα γίνει και από κάπου θα βοηθηθούμε. Επίσης πιστεύω πολύ στην μοίρα και γι αυτό η Αγνή με την θέληση της πάει κόντρα στην μοίρα της και στο τέλος απολαμβάνει την ανταμοιβή της, η οποία είναι η ίδια η ζωή…
·         Προσωποποιείς την πίστη σου;
Ναι πιστεύω πως ο θεός ήρθε στην γη για να σώσει τον άνθρωπο. Ήρθε για να σηκώσει τον Σταυρό του και να μας σώσει.
·         Πιστεύεις ότι έχουμε ξεφύγει λίγο και καταλήγουμε να γινόμαστε ειδωλολάτρες;
Είναι μια γενική τάση που την έχουμε όλοι μας, να δείχνουμε το πόσο πιστοί είμαστε και να λέμε ο ένας στον άλλον «εγώ είμαι πιο πιστός από εσένα.» Εγώ προσωπικά πηγαίνω στην εκκλησία όταν είναι άδεια. Πάνω σ αυτό το θέμα είχε αναφερθεί και ο ίδιο ο Χριστός λέγοντας ότι αν προσευχηθείς με πίστη και με όλη σου την ψυχή ο χώρος αυτό ακόμα και αν είναι το σπίτι σου είναι εκκλησία.
·         ΄Εχουμε μπερδέψει την εκκλησία και τους παπάδες με την Πίστη μας;
Ναι και αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος μας, πρέπει να πιστέψουμε όλα βαθιά και να αφήσουμε όλα τα υπόλοιπα. Η εκκλησία είναι το μέσον για την σύνδεση μας με το Θεό, η Πίστη είναι το σημαντικότερο απ όλα.
·         Διακρίνω στο βιβλίο εκφραστικότητα, ήταν στους στόχους σου όταν άρχισες να το γράφεις;
Ναι και ειδικά σε κάποιες σκηνές, το επεδίωξα σε μέγιστο βαθμό. Ήθελα να δείξω την αναστάτωση των ηρώων.
·         Έχουμε μείνει εκεί που η Αγνή μένει μαζί με την κουβερνάντα της τι γίνεται παρακάτω;
Παρακάτω αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να κάνει την προσωπική της επανάσταση και επειδή θεωρεί πως βρίσκεται σ ένα ψυχολογικό αδιέξοδο ζητάει την βοήθεια ενός ψυχολόγου. Εδώ βρισκόμαστε σε μια σημαντική χρονική περίοδο στην ζωή της Αγνής η οποία συναντά έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο για την ζωή της τον Φίλιππο που είναι ο ψυχολόγος της. Είναι αρκετά μεγαλύτερος της, αρεστός χαρακτήρας, ο οποίος την βοηθά να ξεπεράσει τα προβλήματα της.

·         Ο Φίλιππος είναι μόνο στην ζωή της ως ψυχολόγος;
Όχι ο Φίλιππος στην συνέχεια ζητάει την Αγνή σε γάμο, όχι για να την εκμεταλλευτεί, αλλά για να προστατέψει αυτόν τον δυνατό χαρακτήρα που έπλασε.
·         Στη ζωή της ηρωίδας παραμένει άλλος άντρας τελικά και όχι ο μεγάλος της έρωτας αλλά ο Φίλιππος ;
Όχι, η μοίρα  συνεχίζει ακόμα να την χτυπά αλύπητα και τελικά ο γάμος αυτός δεν γίνεται, διότι την ημέρα που είχε προοριστεί να γίνει ο Φίλιππος σκοτώνεται.
·         Άρα θα ξανά δούμε την Αγνή αδύναμη;
Θα καταφέρει και θα ορθοποδήσει από εδώ και πέρα το βιβλίο δίνει το δίδαγμα πως ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς. Αν δεν πιάσεις πάτο δεν ξεπερνάς το πρόβλημα, όχι στα ημίμετρα ή πιάσε πάτο ή ανέβα.  Αυτό το σημείο του βιβλίου εμπνεύστηκα και το έγραψα για την γιαγιά μου την οποία έχασα και ήταν σημαντική για μένα.
·          Βλέπουμε και ένα διαχωρισμό του εδώ κόσμου που ζούμε και του πνευματικού και αυτός ήταν ένας στόχος σου;
 Προέκυψε μέσω της σκηνής και των συναισθημάτων, πιστεύω αυτό που έγραψα πως πεθαίνει κάποιος όταν τον ξεχνάμε και γι αυτό το δίνω ως κίνητρο για να συνεχίσει την ζωή της η Αγνή. Αυτό το απόσπασμα το έγραψα για την γιαγιά μου την έχω χάσει εδώ και είκοσι χρόνια μα όταν την χρειάζομαι την νιώθω δίπλα μου.
·         Το έναυσμα για να γράψεις το βιβλίο;
Το έναυσμα ήταν τα τούρκικα σήριαλ. Ήθελα να γράψω κάτι ανάλογο που να ήταν δικό μου και να καταλάβω μέσα από αυτήν την διαδικασία την χρυσή τομή της επιτυχίας τους. Αυτό όμως δεν με εμπόδισε σε κάποιες σκηνές να χρησιμοποιήσω για αντιδράσεις των ηρώων συναισθήματα και αντιδράσεις δικές μου που έχω νιώσει και βιώσει.
·         Η κατάσταση η σημερινή πως σου φαίνεται την έχουμε δημιουργήσει εμείς;
Βεβαίως θεωρώ ότι έχουμε συμβάλει και εμείς και έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, απλά βολευόμαστε να λέμε ότι φταίει άλλος. Εμείς οι ίδιοι γιατί δεν αναρωτιόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό. Μας λείπει η χαμένη ανθρωπιά και το χαμένο μας κοινωνικό φιλότιμο. Μέσα από το βιβλίο αυτό θέλω να πω ότι για όλους υπάρχει μια στάλα ουρανός αρκεί να το θέλουμε.


  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου