Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013

Φυτικέ ίνες.


Τι είναι οι φυτικές ίνες : Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες αποτελούν το βρώσιμο τμήμα των φυτικών τροφίμων, οι οποίες δεν μπορούν να πεφθούν  ή να απορροφηθούν στο λεπτό έντερο και περνούν ανέπαφες στο παχύ έντερο. Περιλαμβάνουν μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες (π.χ. κυτταρίνη, ημικυτταρίνη, κόμμεα, πηκτίνες), ολιγοσακχαρίτες (π.χ. ινουλίνη), λιγνίνη και συναφή φυτικά συστατικά (π.χ. κηροί, σουβερίνη). Ο όρος φυτικές ίνες περιλαμβάνει επίσης έναν τύπο αμύλου που είναι γνωστός και ως ανθεκτικό άμυλο (περιέχεται στα όσπρια, σε ημιαλεσμένους σπόρους και σιτηρά και σε ορισμένα δημητριακά πρωινού), επειδή αντιστέκεται στην πέψη στο λεπτό έντερο και φθάνει στο παχύ έντερο ανέπαφο.


τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: 

  • φρούτα (αχλάδια, μήλα, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα, πορτοκάλια)
  •  λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, αγκινάρες, κρεμμύδια, καλαμπόκι, ντομάτες, αρακάς, φασολάκια, μπρόκολο)
  •  όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια)
  • σε όλα τα προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως. 
  • ψωμί ολικής άλεσης.
Φυτικές ίνες και οργανισμός.

Ένα έξυπνο και πολύτιμο όπλο οι φυτικές ίνες για όλο τον οργανισμό, μόνο οφέλη μπορούμε να αναφέρουμε όπως:

Καλή λειτουργία του εντέρου.

Επίπεδο γλυκόζης στο αίμα χωρίς απότομη αυξομείωση.

Επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα.

Λήψη βιταμινών B2, Β3, Β6, Β5, φυλλικού οξέος αλλά και σιδήρου.

Ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου