Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΣΟΚΟΛΑΤΑ.



Όσο περίεργο κι αν φαίνεται η σοκολάτα είναι αναγκαία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμα και άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τους επιτρέπεται να τρώνε σοκολάτες οι οποίες είναι ειδικά κατασκευασμένες για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Κανένας διαιτολόγος δεν αποκλείει την σοκολάτα από το διαιτολόγιο. Η σοκολάτα έχει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες λόγω της φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει. Μετά την κατανάλωσή της απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση. Επίσης, η σοκολάτα περιέχει το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη, η οποία μεταβολίζεται στη βιταμίνη Β3 και στη σεροτονίνη, η οποία είναι νευροδιαβιβαστής με αντικαταθλιπτική δράση. Οι διατροφικές ιδιότητες είναι σημαντικές.Περιέχει υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, μεγάλες ποσότητες καλίου και μαγνησίου, αξιοσημείωτες ποσότητες ασβεστίου, νατρίου και χαλκού, μικρές ποσότητες βιταμίνης Α, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης D, βιταμίνης Ε, σιδήρου, αλκαλοειδή, πολυφαινόλες κ.α. Όλοι οι τύποι σοκολάτας περιέχουν πολυφαινόλες που χαρακτηρίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ικανότητες. Πιο πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η μαύρη σοκολάτα, και ακολουθούν το πράσινο τσάι, το κρασί και τα λαχανικά και φρούτα. Φυσικά σε μεγάλη ποσότητα δεν είναι σύμμαχος μιας καθημερινής υγιεινής διατροφής.
ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΆΜΕ.
• Ανεβάζει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, γεγονός που μας φτιάχνει τη διάθεση.
• Αποδεσμεύει τις ενδορφίνες που ευθύνονται για την ικανοποίηση, την αίσθηση χαράς καθώς και τη αυξημένη αντοχή στον πόνο και στο στρες.
• Περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες καθυστερούν την καταστροφή των κυττάρων, μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και κάποιων μορφών καρκίνου
• Βοηθάει στη διατήρηση της καλής αρτηριακής πίεσης. Ειδικά στους άνδρες είναι πως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.
• Προσδίδει αρκετή ενέργεια. Τα 100γρ. μας δίνουν 520 θερμίδες.
Ο μύθος που θέλει την σοκολάτα να είναι υπεύθυνη για ακμή , πονοκέφαλο τερηδόνα και αλλεργίες απλά είναι μύθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου