Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Κίνδυνος στην πισίνα του ξενοδοχείου



Στις εγκαταστάσεις αναρρόφησης στις πισίνες των ξενοδοχείων συμβαίνουν συνεχώς θανατηφόρα ατυχήματα. Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε εσείς και η οικογένειά σας;
Η 11χρονη Μέλανι από το Münchenstein της Ελβετίας περνούσε το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών της στην Αλάνια (Τουρκία) μέσα στην ωραία πισίνα. Όταν βούτηξε στον τομέα όπου απαγορεύεται η κολύμβηση βρέθηκε κοντά σε μια αντλία αναρρόφησης χωρίς προστατευτικό πλέγμα, η οποία έκανε τόσο δυνατή αναρρόφηση που το κορίτσι δεν ξαναβγήκε από εκεί. Παρόλο που ήξερε καλό κολύμπι έπρεπε να πεθάνει. Η μηχανή έκλεισε λίγα λεπτά μετά. Με τον ίδιο τρόπο έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές εβδομάδες η 13χρονη Σάρα από το Άνχαλτ της Σαξονίας σε μια πισίνα της Βουλγαρίας. Τα τρομερά αυτά ατυχήματα συμβαίνουν διαρκώς στις πισίνες.

Πότε αποτελούν κίνδυνο οι εγκαταστάσεις αναρρόφησης;

Για να καθαριστεί το νερό της πισίνας πρέπει να αλλάζεται τακτικά, αυτό σημαίνει ότι το νερό απομακρύνεται από την πισίνα και ρέει καθαρό πάλι σε άλλη θέση. Ακόμα και για το υδρομασάζ θα πρέπει να αναρροφάται το νερό. Αυτό κατ’ αρχήν δεν είναι πρόβλημα αν οι φορείς εκμετάλλευσης της πισίνας λάβουν τα μέτρα τους για τη σωστή εγκατάσταση και αν ελέγχουν τον εξοπλισμό τακτικά. Τα ανοίγματα αναρρόφησης βρίσκονται στον πάτο της πισίνας ή στα τοιχώματα και πρέπει να είναι καλυμμένα με προστατευτικά πλέγματα. Αν λείπουν αυτά τα πλέγματα και η πίεση του νερού είναι υψηλή οι κολυμβητές μπορούν να αναρροφηθούν με μεγάλη δύναμη. Ένα δεύτερο πρόβλημα προκύπτει όταν τα ανοίγματα αναρρόφησης καλύπτονται μεν με προστατευτικό πλέγμα, αλλά το νερό ρέει με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα. Τα μικρά παιδιά για παράδειγμα μπορεί να εγκλωβιστούν από τα μαλλιά. Τα μαλλιά εγκλωβίζονται στα ανοίγματα και δένονται σε κόμπο εξαιτίας των στροφών του νερού πίσω από το πλέγμα. Μια τρομακτική εικόνα.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;


Σχεδόν όλες οι πισίνες των ξενοδοχείων είναι ασφαλείς και διατηρούνται από υπεύθυνους. Παρόλα αυτά, δεν βλάπτει αν επιτηρούν λίγο τον χώρο οι ίδιοι. Όταν φτάνετε στο ξενοδοχείο, αναρωτηθείτε αν υπάρχει στην πισίνα μονίμως ένας ναυαγοσώστης. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Πριν εσείς ή τα παιδιά σας επισκεφτείτε την πισίνα, μάθετε πληροφορίες από τον ναυαγοσώστη για την εγκατάσταση αναρρόφησης (Πού είναι η αντλία αναρρόφησης; Προστατεύεται από πλέγμα; Υπάρχει μεγάλη πίεση σε αυτό το σημείο; Πού βρίσκεται το κουμπί έκτακτης ανάγκης για τις αντλίες;). Καλή η εμπιστοσύνη, αλλά ο έλεγχος είναι καλύτερος. Φτιάξτε με τη φαντασία σας μια εικόνα της αντλίας αναρρόφησης. Αν κρατήσετε το χέρι σας σε αυτό το σημείο θα πρέπει η πίεση μόλις να γίνεται αισθητή. Αν αισθάνεστε μεγαλύτερη πίεση μην αφήσετε σε καμία περίπτωση τα παιδιά σας να κολυμπήσουν ή να βουτήξουν κοντά σε αυτό το άνοιγμα. Ακόμα και όταν το πλέγμα λείπει θα πρέπει να κάνετε ένα τόξο γύρω από την αντλία αναρρόφησης. Γνωστοποιήστε στη διεύθυνση του ξενοδοχείου το πρόβλημα και απευθυνθείτε στον αρχηγό του ταξιδιωτικού γκρουπ.
Claudia Lück. Eltern. Gefahren am Hotelpool.

Elena Arvanitou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου